Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το μακροχρόνιο πρόβλημα των απορριμμάτων της Μπρέξιζας

Τσιμεντόλιθοι ατάκτως ερριμμένοι στον αρχαιολογικό χώρο και στον υγροβιότοπο της Μπρέξιζας. Το χρόνιο πρόβλημα της εναπόθεσης απορριμμάτων κ...

Τσιμεντόλιθοι ατάκτως ερριμμένοι στον αρχαιολογικό χώρο και στον υγροβιότοπο της Μπρέξιζας.
Τσιμεντόλιθοι ατάκτως ερριμμένοι στον αρχαιολογικό χώρο και στον υγροβιότοπο της Μπρέξιζας.

Το χρόνιο πρόβλημα της εναπόθεσης απορριμμάτων και μπάζων στην Μπρέξιζα, στα σύνορα Νέας Μάκρης και Μαραθώνα, μια τοποθεσία που περιλαμβάνει τον επισκέψιμο και προστατευμένο αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών και που έχει χαρακτηριστεί ως Υγρότοπος Α΄ Προτεραιότητας, παρουσίασε την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Ολυμπιάς της Αθήνας, ο Σύλλογος «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα».

Το χρονικό του προβλήματος, που κορυφώθηκε με την παρουσία ενός Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην περιοχή, ο οποίος αλλοιώνει και υποβαθμίζει τον αρχαιολογικό χώρο και τον υγρότοπο, παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο αρχαιολόγος Μάρτιν Κρέεμπ. Σύμφωνα με τον δρα Κρέεμπ, από το 1997 έως το 2009 ο τότε Δήμος Νέας Μάκρης και αρκετοί ιδιώτες εναπέθεσαν 85.000 τόνους μπάζων στην Μπρέξιζα, σχηματίζοντας έναν μικρό λόφο ύψους έως και 5 μέτρων. Από την αρχή των αποθέσεων, με κινητοποίηση και των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, αρκετές αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, αλλά και δικαστικές αρχές (η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων κ.ά.) αποφάσισαν ή γνωμοδότησαν υπέρ της πλήρους απομάκρυνσης των μπάζων και των απορριμμάτων και της επαναφοράς της περιοχής στην πρότερη κατάσταση.

Κινούμενος προς την αντίθετη κατεύθυνση, ο δήμος συνέταξε το 2009 μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, η οποία όχι μόνο προέβλεπε παραμονή μεγάλου μέρους των υλικών, αλλά και καθυστέρησε κατά επτά χρόνια να οριστικοποιηθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν οι δυνατότητες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του κόστους υλοποίησής της, το οποίο στο μεταξύ υπερδιπλασιαζόταν. Και ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής είχε ήδη προτείνει από το 2015 μεταφορά του συνόλου των υλικών σε λατομεία της περιοχής, ο δήμος και το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κρέεμπ, ευθυγραμμίζονταν σταδιακά προς τη λύση της επιφανειακής απομάκρυνσης των μπάζων από την Μπρέξιζα, μέχρι που τον Μάιο του 2020, μια έκθεση αυτοψίας του δήμου και της περιφέρειας έκρινε ότι λόγω της ανάπτυξης βλάστησης, ο χώρος έχει απλώς αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο και ένα πρόστιμο που στο μεταξύ επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει, όπως και έγινε, να διακοπεί.

Το ζήτημα έφτασε και στη Βουλή με ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, στις οποίες το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε ότι ζητεί την ανάκληση ενεργειών που διαιωνίζουν την παρουσία απορριμμάτων στον χώρο, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αποδέχθηκε την ανάγκη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ της Μπρέξιζας.


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια