Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σχεδιάζοντας παράθυρα του κόσμου

Σχέδια του αρχιτέκτονα Βαγγέλη Σαΐτη στο φετινό ημερολόγιο των εκδόσεων Επί Χάρτου εμπνευσμένα από διαφόρους τύπους παραθύρων. Ενα ημερολόγι...

Σχέδια του αρχιτέκτονα Βαγγέλη Σαΐτη στο φετινό ημερολόγιο των εκδόσεων Επί Χάρτου εμπνευσμένα από διαφόρους τύπους παραθύρων.
Σχέδια του αρχιτέκτονα Βαγγέλη Σαΐτη στο φετινό ημερολόγιο των εκδόσεων Επί Χάρτου εμπνευσμένα από διαφόρους τύπους παραθύρων.

Ενα ημερολόγιο για το 2022, βιβλιοδετημένο, που μένει και στη βιβλιοθήκη και προκαλεί για σημειώσεις, σκέψεις και καταγραφές. Ηδη από το 1993, οι εκδόσεις Επί Χάρτου υπηρετούν μια ιδιότυπη αισθητική κουλτούρα γύρω από το χαρτί, που συνδυάζει την εικαστική, τυπογραφική και βιβλιοδετική δημιουργία. Τα ημερολόγια και τα τετράδια των εκδόσεων Επί Χάρτου είναι αναγνωρίσιμα από τη λιτή αισθητική, τη χρωματική γκάμα, την τυπογραφία, την εικαστική δημιουργία. Στα ημερολόγια υπάρχει πάντα χώρος για έργα εικαστικά ή για φωτογραφίες μιας ορισμένης αισθητικής και ιστορικής αξίας και, φέτος, το βιβλιοδετημένο (σε ποικιλία χρωμάτων) ημερολόγιο για το 2022 εμπλουτίζεται (και πάλι) με σχέδια του αρχιτέκτονα Βαγγέλη Σαΐτη. Φέτος τα σχέδια σε μολύβι που φιλοτεχνήθηκαν για να κοσμήσουν το ημερολόγιο του 2022 έγιναν ειδικά για την έκδοση αυτή και αντανακλούν μια βεντάλια υψηλής αισθητικής. Κοινό θέμα, τα παράθυρα.

«Τα σχέδια με μολύβι που παρουσιάζουμε βασίζονται σε φωτογραφίες κτιρίων από την Αθήνα, την ηπειρωτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κεντρική Ευρώπη εστιάζοντας σε λεπτομέρειες από παράθυρα και μπαλκονόπορτες», λέει ο αρχιτέκτων Βαγγέλης Σαΐτης. «Ξεκινώντας από τα λιτά παράθυρα των πέτρινων αγροτικών σπιτιών, τους λευκούς κυβιστικούς όγκους των κυκλαδίτικων οικισμών με τα μικρά ανοίγματα λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια της βόρειας Ελλάδας με την ξύλινη ανωδομή που προεξέχει με συνεχείς σειρές παραθύρων (σαχνισί) ή στεγασμένους εξώστες (χαγιάτι) έως τα περίτεχνα νεοκλασικά και μπαρόκ παράθυρα και μπαλκονόπορτες, πλαισιωμένα με αετώματα, κίονες, κυμάτια, αγάλματα, Καρυάτιδες και Ατλαντες, σφυρήλατα κάγκελα και άλλα μορφολογικά στοιχεία που δημιουργούν θεατρικότητα και αίσθηση μνημειακότητας».

Ο Βαγγέλης Σαΐτης, με εικοσαετή αρθρογραφία στο περιοδικό «Ιδανικό Σπίτι», έχει ιδιαίτερη επίδοση στο σχέδιο και καθώς μου έδειχνε το αρχείο του, ήδη από τα πρώτα νεανικά του χρόνια, δεν μπορούσα να αποφύγω τη σκέψη πως ελάχιστοι πλέον αρχιτέκτονες μπορούν να σκιτσάρουν με μολύβι σε ένα μπλοκ, πόσο μάλλον να προχωρήσουν σε σύνθεση με σχέδιο στο χέρι. Το ημερολόγιο 2022 των εκδόσεων Επί Χάρτου περικλείει εκείνη τη χειροποίητη αισθητική του ραψίματος, της βιβλιοδεσίας, των σχεδίων στο χέρι, την αίσθηση του μολυβιού πάνω στο χαρτί. Η επιλογή των θεμάτων του Βαγγέλη Σαΐτη είναι η συμπύκνωση μιας γεωγραφικής και πολιτισμικής βεντάλιας, που διατηρεί ωστόσο τη συνοχή της χάρη στη συνεκτική ανθρωποκεντρική διάστασή της.


Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια