[Credit: Α.Α] Στην αρχαία Ιεράπολη της Κιλικίας (σύγχρονη ονομασία Καστάβαλα), η οποία χρονολογείται από το 500 π.Χ. και βρίσκεται στη σημερ...
[Credit: Α.Α] |
Στην αρχαία Ιεράπολη της Κιλικίας (σύγχρονη ονομασία Καστάβαλα), η οποία χρονολογείται από το 500 π.Χ. και βρίσκεται στη σημερινή νότια επαρχία Οσμανιγιέ της Τουρκίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ανάγλυφες μάσκες που σχετίζονται με θεατρικά έργα.
Στην Ιεράπολη της Κιλικίας που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της πόλης της επαρχίας Οσμανιγιέ, έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ένας δημόσιος δρόμος με κιονοστοιχία, το θέατρο, τα λουτρά, εκκλησίες και το ιστορικό κάστρο.
Ενώ το θέατρο της αρχαίας πόλης αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, η φετινή ανακάλυψη δέκα ανάγλυφων μασκών έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό. Διαπιστώθηκε ότι οι μάσκες σχετίζονται με θεατρικά έργα που ανέβηκαν εκείνη την εποχή, με συνοφρυωμένες μάσκες κατασκευασμένες για την τραγωδία και χαμογελαστές μάσκες για την κωμωδία.
[Credit: Α.Α] |
Οι ανάγλυφες μάσκες σχετίζονται με κωμωδίες και τραγωδίες που παίχτηκαν εκείνη την περίοδο. [Credit: Α.Α] |
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu Agency (AA), ο Δρ. Faris Demir, επικεφαλής των ανασκαφών και ακαδημαϊκός στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Osmaniye Korkut Ata (OKÜ), δήλωσε ότι η αρχαία Ιεράπολη είναι η πιο σημαντική πόλη όχι μόνο της Κιλικίας, αλλά και της ευρύτερης νότιας Ανατολίας.
«Αυτές οι μάσκες αντιπροσωπεύουν τις τραγωδίες και τις κωμωδίες που παίζονταν στο θέατρο», είπε ο Faris Demir.
Ο Demir πρόσθεσε ότι ο «Τράγος του Πάνα» ξεχωρίζει ανάμεσα στις ανάγλυφες μάσκες, σημειώνοντας ότι αστείες εκφράσεις και συναισθήματα απεικονίζονται σε μάσκες που σχετίζονται με έργα κωμωδίας, ενώ τρομακτικές εκφράσεις σε έργα τραγωδίας.
Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη συνεχίζονται με τη συνεργασία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του OKÜ και την υποστήριξη της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας. «Ξεκινήσαμε να σκάβουμε το τμήμα του θεάτρου, που είναι το πιο σημαντικό μέρος της αρχαίας πόλης, το 2020. Αποκαλύψαμε ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου θεάτρου μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών».
[Credit: Α.Α] |
Γενική άποψη από το θέατρο της αρχαίας Ιεράπολης της Κιλικίας, στην σημερινή περιοχή Οσμανιγιέ της νότιας Τουρκίας. [Credit: Α.Α] |
Σημειώνοντας ότι στον χώρο του θεάτρου έχουν αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό η ορχήστρα, το σκηνικό και οι πάροδοι, ο Demir συμπλήρωσε: «Πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία που ανήκουν στο θέατρο μεταφέρθηκαν στην περιοχή διαλογής λίθων για λόγους αποκατάστασης και συντήρησης. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που βρήκαμε είναι η ενεπίγραφη βάση αγάλματος, αφιερωμένο στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό από τη λαϊκή συνέλευση».
«Ανασκάπτουμε ένα θέατρο της ρωμαϊκής περιόδου, αλλά η αύξηση του αριθμού των ευρημάτων που χρονολογούνται στη νεολιθική περίοδο και βρίσκονται στα κατώτερα στρώματα στον χώρο του θεάτρου δείχνει ότι η Ιεράπολη υπήρξε σημαντικό κέντρο από την προϊστορική εποχή. Θα συνεχίσουμε τις ανασκαφές μας σε αυτές τις περιοχές και τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Demir.
Πηγή: ArkeoNews, Daily Sabah
Δεν υπάρχουν σχόλια