Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επέστρεψε στην Κύπρο εικόνα του Αγ.Ιωάννη Προδρόμου που είχε κλέψει Άγγλος πιλότος το 1974

Μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που χρονολογείται στον 18ο αιώνα και είχε κλαπεί από Άγγλο πιλότο το 1974, στη διάρκεια της τουρκι...


Επέστρεψε στην Κύπρο εικόνα του Αγ.Ιωάννη Προδρόμου που είχε κλέψει Άγγλος πιλότος το 1974

Μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που χρονολογείται στον 18ο αιώνα και είχε κλαπεί από Άγγλο πιλότο το 1974, στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, επέστρεψε στην Κύπρο.

Ο γιος του πιλότου που την κρατούσε για σχεδόν 50 χρόνια σε ένα ξύλινο κουτί την παρέδωσε, ζητώντας να μην έχει νομικές ή άλλες κυρώσεις.

Η συγκινητική τελετή έγινε στη Villa Moynier στη Γενεύη, όπου στεγάζεται η Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τον συντονισμό όλης της επιχείρησης επαναπατρισμού της εικόνας είχε η Κύπρια ιστορικός τέχνης, Μαρία Παφίτη.

Μιλώντας στη Voria.gr κ. Παφίτη δήλωσε ότι με τη δημοσιότητα που θα πάρει το θέμα «ελπίζουμε να βρούμε από πού έχει κλαπεί η εικόνα και να την επιστρέψουμε εκεί όπου πραγματικά ανήκει. Δεν υπήρχε τεκμηρίωση μέσω της Interpol και άλλων φορέων, έτσι ακόμη κι αν την βρίσκαμε εμείς, δεν θα μπορούσαμε να την διεκδικήσουμε. Τώρα αρχίζει ένας νέος αγώνας για να βρούμε από πού αφαιρέθηκε».

Την εικόνα έβγαλε παράνομα από την Μεγαλόνησο ένας πιλότος της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, ο οποίος υπηρετούσε στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή και όλα αυτά τα χρόνια την είχε στο σπίτι του, μέσα σε ένα ξύλινο κουτί.

Ο γιος του ήθελε από χρόνια να την επιστρέψει, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Voria.gr, φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε συγγενείς του πως αποφάσισε να την στείλει στην Κύπρο από το 2011 όταν είδε τον γνωστό τραγουδιστή Μπόι Τζορτζ να επιστρέφει μια εικόνα του Χριστού που απέκτησε 11 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Όπως είχε πει τότε ο τραγουδιστής, την είχε αγοράσει από έμπορο τέχνης στο Λονδίνο το 1985 κι όταν έμαθε την ιστορία της επικοινώνησε με την εκκλησία της Κύπρου και την επέστρεψε στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, από όπου είχε κλαπεί.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Ακαδημία της Γενεύης, έγινε γνωστό πως ο γιος του αείμνηστου αξιωματικού, που επιλέγει να διατηρήσει την ανωνυμία του, έθεσε δύο όρους για να επιστρέψει την εικόνα, ενώ δεν έχει κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Ζήτησε αφενός να επιστραφεί στην Εκκλησία της Κύπρου και αφετέρου να μην επωφεληθεί οικονομικά κανείς από τον επαναπατρισμό της, ενώ επιπλέον απαίτησε να μην γίνει γνωστό το όνομά του, ούτε και το όνομα του πατέρα του.

Εδώ και λίγο καιρό ήρθε σε επαφή με τον Marc-André Renold, καθηγητή του Δικαίου της Τέχνης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και κάτοχο της έδρας της UNESCO στο Δίκαιο της Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στον οποίο και εμπιστεύτηκε την εικόνα. Ο καθηγητής Renold επικοινώνησε με την Μαρία Παφίτου, που είναι γνωστή, καθώς έχει εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις επαναπατρισμού λεηλατημένης τέχνης από την Κύπρο, μεταξύ των οποίων το εξαιρετικό ψηφιδωτό του Αγίου Ανδρέα του 6ου αιώνα από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς.

Η Μαρία Παφίτη ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄και συντόνισε τη διαδικασία για την επιστροφή της εικόνας στην Κύπρο, παρότι δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή, επειδή βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και την εικόνα παρέλαβε η Ελευθερία Μαϊμάρη.

«Αν η εικόνα αυτή μπορούσε να μιλήσει, θα είχε να πει μια μεγάλη ιστορία για τη δημιουργία της και για τη χαρά που πρόσφερε σε πολλές γενιές πιστών. Θα έλεγε επίσης για τις θλίψεις του κόσμου, τη σύγκρουση και τον εκτοπισμό σε μια άλλη χώρα για πολλά χρόνια. Αυτή η εικόνα του Αγίου Ιωάννη παρέμεινε κρυμμένη σε ένα κουτί για χρόνια και μου φαινόταν ότι πήγαινε χαμένη. Η επανένωσή της με τους ανθρώπους που πραγματικά εκτιμούν αυτό που αντιπροσωπεύει είναι ό,τι καλύτερο για όλους τους ενδιαφερόμενους», ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα ο γιος του Άγγλου αξιωματικού.

Στη χθεσινοβραδινή τελετή παραβρέθηκαν ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, μέλη της τοπικής Ορθόδοξης κοινότητας, και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο καθηγητής Marc-André Renold, ανέφερε ότι «είναι υπέροχο που ξεκινούμε το έργο της νέας πλατφόρμας για τη διπλωματία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πανεπιστημίου της Γενεύης με μια τόσο ωραία υπόθεση. Η διαδικασία ήταν ομαλή και διαφανής, χάρη στη σαφή επιθυμία του δωρητή να «κάνει το σωστό» και στην αποτελεσματικότητα και την τεχνογνωσία της κυρίας Μαρίας Παφίτη, χωρίς την οποία αυτή η αποκατάσταση δεν θα ήταν δυνατή. Ελπίζω επίσης ότι αυτή η υπόθεση θα είναι η πρώτη από τις πολλές, είτε πρόκειται για έργα υψηλής ή μέτριας αξίας, αλλά σε κάθε περίπτωση μεγάλης σημασίας για τις κοινότητες και τα άτομα με τα οποία σχετίζονται».

Από την πλευρά της η Μαρία Παφίτη, που μίλησε στην εκδήλωση, μέσω βιντεοκλήσης, σημείωσε πως η τελετή «σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ του ανώνυμου δωρητή, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να επιστρέψει την εικόνα στην Εκκλησία της Κύπρου, του καθηγητή Marc-André Renold και της ομάδας του στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης που επέλεξαν να συνεργαστούν μαζί μου και επίσης φύλαξαν την εικόνα καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β', ο οποίος μας συμβούλευσε με σύνεση όλον αυτό τον καιρό. Η παρούσα εικόνα είναι μεν κυπριακής προέλευσης, αλλά αποτελεί μέρος της παγκόσμιας συλλογικής κληρονομιάς. Ο επαναπατρισμός της είναι λόγος γιορτής, αλλά και περισυλλογής για τα χιλιάδες έργα τέχνης που διακινούνται παράνομα. Εμείς, όλοι οι πολίτες, μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάσχεση αυτού του μεγάλου, παγκόσμιου εγκλήματος».


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Voria




Δεν υπάρχουν σχόλια