Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια ρωμαϊκή γέφυρα της Ρεπουμπλικανικής περιόδου ανακαλύφθηκε στη Ρώμη

Τα ερείπια μιας σπάνιας γέφυρας της Ρεπουμπλικανικής εποχής ανακαλύφθηκαν στο 12ο χιλιόμετρο της Via Tiburtina, του αρχαίου ρωμαϊκού δρόμου ...

Μια ρωμαϊκή γέφυρα της Ρεπουμπλικανικής περιόδου ανακαλύφθηκε στη Ρώμη

Τα ερείπια μιας σπάνιας γέφυρας της Ρεπουμπλικανικής εποχής ανακαλύφθηκαν στο 12ο χιλιόμετρο της Via Tiburtina, του αρχαίου ρωμαϊκού δρόμου που οδηγεί βορειοανατολικά έξω από την πόλη της Ρώμης.

Η γέφυρα χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ.

Η ανακάλυψη κατέστη δυνατή χάρη στην προληπτική αρχαιολογική έρευνα της Ρωμαϊκής Ειδικής Επιθεώρησης για την επέκταση της Via Tiburtina από τον Δήμο της Ρώμης.

Η αρχαία οδός διέσχιζε τον Fosso di Pratolungo, έναν μικροσκοπικό παραπόταμο του Τίβερη. Η ύπαρξη μιας αρχαίας γέφυρας πάνω από το Fosso di Pratolungo καταγράφηκε από χαρτογράφους στην περίοδο της Αναγέννησης, αλλά η ακριβής θέση της είχε χαθεί. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκαν υλικά υπολείμματα της συγκεκριμένης ρωμαϊκής γέφυρας στην περιοχή.

«Πρόκειται για ένα εύρημα με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον», δηλώνει η Daniela Porro, Ειδική Έφορος της Ρώμης, «μαζί με ιστορικό και τοπογραφικό ενδιαφέρον. Οι έρευνες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες για την απόκτηση πληρέστερης γνώσης της δομής και των φάσεων χρήσης της. Για άλλη μια φορά η Ρώμη μας δίνει πολύτιμες μαρτυρίες για το παρελθόν της, που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη χιλιετή ιστορία της».


Τα ευρήματα κεραμικής και το είδος της τοιχοποιίας που χρησιμοποιεί μεγάλους ογκόλιθους χρονολογούν τη γέφυρα στον 2ο αιώνα π.Χ. [Credit: ANSA]
Τα ευρήματα κεραμικής και το είδος της τοιχοποιίας που χρησιμοποιεί μεγάλους ογκόλιθους χρονολογούν τη γέφυρα στον 2ο αιώνα π.Χ. [Credit: ANSA]

Οι ανασκαφές, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, διεξάγονται από τις αρχαιολόγους Mara Carcieri και Stefania Bavastro, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Fabrizio Santi, αρχαιολόγου της Αρχαιολογικής Εφορείας της Ρώμης.

Η μοναδικότητα της ανακάλυψης οφείλεται στη χρονολόγησή της: τα κεραμικά ευρήματα και ο τύπος της τοιχοποίιας με μεγάλους ογκόλιθους από τούφα υποδηλώνουν ότι η κατασκευή χρονολογείτε πιθανώς στον 2ο αιώνα π.Χ., περίοδο της Μέσης Ρεπουμπλικανικής περιόδου.

Ο δρόμος, αρχικά γνωστός ως Via Valeria, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 300 π.Χ. από τον M. Valerius Maximus. Υπάρχουν δύο γέφυρες που σώζονται στην Tiburtina, η Ponte Scutonico στο 58ο χιλιόμετρο, μια μονότοξη γέφυρα από ασβεστόλιθους και η Ponte San Giorgio στο 63ο χιλιόμετρο. Και οι δύο κατασκευάστηκαν από τον αυτοκράτορα Νέρβα όταν αποκατέστησε τον δρόμο το 97 μ.Χ.

Η γέφυρα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα χτίστηκε κατά την αρχική κατασκευή του δρόμου, γεγονός που την καθιστά ένα απίστευτα σπάνιο παράδειγμα γέφυρας από τη Μέση Ρεπουμπλικανική περίοδο. Αντίθετα, η παλαιότερη γέφυρα στην πόλη της Ρώμης σήμερα είναι η Pons Fabricius που χρονολογείται στο 62 π.Χ. όταν η εποχή των Ρεπουμπλικανών ήταν σχεδόν στο τέλος της.

Η γέφυρα θα χαρτογραφηθεί και θα αποτυπωθεί σχολαστικά. Καθώς προχωρά η επέκταση της σύγχρονης οδού Tiburtina, θα ταφεί εκ νέου όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες για την προστασία της.


Πηγή: ArkeoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια