Το μυστήριο του Στόουνχεντζ μπορεί τελικά να λύθηκε από ερευνητές που λένε ότι είναι ένα γιγάντιο ηλιακό ημερολόγιο που μπορεί να συνδέει το...
Το μυστήριο του Στόουνχεντζ μπορεί τελικά να λύθηκε από ερευνητές που λένε ότι είναι ένα γιγάντιο ηλιακό ημερολόγιο που μπορεί να συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο με την αρχαία Αίγυπτο.
Σύμφωνα με το SkyNews, o καθηγητής Timothy Darvill, από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μνημείο δημιουργήθηκε με βάση ένα ηλιακό έτος 365,25 ημερών για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν ημέρες, εβδομάδες και μήνες.
Οι εβδομάδες ήταν δέκα μέρες και οι μήνες ήταν περισσότεροι από αυτούς που έχουμε συνηθίσει σήμερα.
«Ένα τέτοιο ηλιακό ημερολόγιο αναπτύχθηκε στην ανατολική Μεσόγειο στους αιώνες μετά το 3000 π.Χ. και υιοθετήθηκε στην Αίγυπτο ως Πολιτικό Ημερολόγιο γύρω στο 2700 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχή του Παλαιού Βασιλείου περίπου το 2600 π.Χ.», είπε.
Είναι πιθανό το ημερολόγιο που παρακολουθούσε το Στόουνχετζ να επηρεάστηκε από έναν από αυτούς τους πολιτισμούς.
Η τοποθεσία του Στόουνχετζ είναι ευθυγραμμισμένη προς την κατεύθυνση της ανατολής του ηλίου του θερινού ηλιοστασίου και του ηλιοβασιλέματος του χειμερινού ηλιοστασίου, κάτι που από καιρό έχει ωθήσει τους ανθρώπους να προτείνουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος ημερολογίου, είπε ο καθηγητής Darvill.
Το εξωτερικό τμήμα του Στόουνχεντζ - ένας κύκλος από 30 όρθιους λίθους sarsen - κατασκευάστηκε γύρω στο 2.500 π.Χ.
Ο καθηγητής Darvill βασίστηκε σε αυτή τη γνώση αναλύοντας τους λίθους και συγκρίνοντάς τους με άλλα ημερολόγια αυτής της περιόδου.
«Το προτεινόμενο ημερολόγιο λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο», είπε. «Κάθε ένας από τους 30 λίθους στον κύκλο sarsen αντιπροσωπεύει μια ημέρα μέσα σε ένα μήνα, ο οποίος χωρίζεται σε τρεις εβδομάδες η καθεμία από 10 ημέρες».
Οι χαρακτηριστικοί λίθοι στον κύκλο σηματοδοτούν την αρχή κάθε εβδομάδας και το σχέδιο αντικατοπτρίζει επίσης μια μετάβαση την ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια - που χαρακτηρίζεται από τους τέσσερις λίθους σταθμών έξω από τον κύκλο sarsen, από τους οποίους έχουν απομείνει μόνο δύο.
Ένας πενθήμερος μήνας εισήχθη στο ημερολόγιο για να εναρμονιστεί με το ηλιακό έτος - που αντιπροσωπεύεται από τους πέντε τριλίθους στο κέντρο της τοποθεσίας.
Το τρίλιθο είναι μια κατασκευή που αποτελείται από δύο μεγάλους κάθετους λίθους που στηρίζουν έναν τρίτο λίθο, τοποθετημένο οριζόντια στην κορυφή.
Η ευθυγράμμιση του ημερολογίου με τον ήλιο σημαίνει ότι τυχόν σφάλματα στην καταμέτρηση των ημερών θα γίνουν εύκολα αντιληπτά καθώς ο ήλιος θα βρισκόταν σε λάθος θέση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμερινού ηλιοστασίου.
Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό ότι το Στόουνχεντζ κατασκευάστηκε για να ευθυγραμμιστεί το χειμερινό με το θερινό ηλιοστάσιο. Ο Darvill πιστεύει ότι αυτή η ευθυγράμμιση θα είχε βοηθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν σωστά το ημερολόγιο. Οι άνθρωποι μπορούσαν να ελέγξουν ότι παρακολουθούσαν σωστά τον χρόνο βλέποντας αν οι ευθυγραμμίσεις έγιναν όταν έπρεπε.
Η δημιουργία του ημερολογίου
Το Στόουνχεντζ κατασκευάστηκε περίπου το 3000 π.Χ. με 2000 π.Χ., και άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Τα τμήματα του Στόουνχεντζ που φαίνεται να σχηματίζουν ένα ημερολόγιο κατασκευάστηκαν μεταξύ 2620 π.Χ. και 2480 π.Χ. περίπου, σημείωσε ο Darvill. Αυτή η χρονολόγηση υποδηλώνει ότι το Στόουνχεντζ δεν κατασκευάστηκε αρχικά για να χρησιμοποιηθεί ως ηλιακό ημερολόγιο.
Όταν κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το Στόουνχεντζ, οι άνθρωποι ίσως ανησυχούσαν περισσότερο για τις φάσεις της σελήνης και με τον καιρό, ασχολήθηκαν περισσότερο με το ηλιακό ημερολόγιο, αναφέρει ο Darvill. Η γραφή δεν είχε ακόμη εξαπλωθεί στη Βρετανία, επομένως είναι δύσκολο να πούμε γιατί συνέβη αυτή η αλλαγή. Μια πιθανότητα είναι ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις άλλαξαν για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον ήλιο και τις κινήσεις του.
Ο Darvill δεν είναι σίγουρος πώς και γιατί αναπτύχθηκε αυτό το ηλιακό ημερολόγιο. Τα ηλιακά ημερολόγια αναπτύχθηκαν στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο περίπου την ίδια εποχή που κατασκευάστηκε το Στόουνχεντζ, πρόσθεσε. Ίσως, είπε ο Darvill, η ιδέα του ηλιακού ημερολογίου μπορεί να ταξίδεψε στη Βρετανία μέσω των εμπορικών οδών. Είναι επίσης πιθανό ότι οι άνθρωποι στη Βρετανία ανέπτυξαν το ηλιακό ημερολόγιο χωρίς να γνωρίζουν παρόμοιες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έγραψε ο Darvill.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα και μένει να δούμε τι υποδοχή θα έχει από άλλους μελετητές.
Πηγή: ΣΚΑΪ, Live Science
Δεν υπάρχουν σχόλια