Ο πρώτος άξονας πάνω στον οποίο θα χτιστεί η ταυτότητα του νέου μουσείου είναι αυτός της «κιβωτού της εθνικής παιδείας», κάτι που επιβεβαιών...
Ως «κιβωτό γνώσης» και «παντεχνείον» οραματίζεται το ΥΠΠΟΑ το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Με την επέκτασή του και τη σύνδεση με το Acropole Across, το νέο μουσείο θα αποκτήσει υπόγειο πάρκινγκ, νέο κήπο και νέα είσοδο, χώρους εστίασης, ενώ η αξιοποίηση του φυσικού φωτός θα διαπνέει τις αρχιτεκτονικές προτάσεις, όπως φάνηκε κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, στην οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα οι τεχνικοί όροι για την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών μελετών που δίνουν μια πρώτη εικόνα του έργου.
Ο πρώτος άξονας πάνω στον οποίο θα χτιστεί η ταυτότητα του νέου μουσείου είναι αυτός της «κιβωτού της εθνικής παιδείας», κάτι που επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητα του μουσείου είναι να προβάλλει μέσα από τα εκθέματά του την ελληνική ταυτότητα μέσα στους αιώνες. Επιστρέφει επίσης η έννοια του «παντεχνείου», που σημαίνει ότι το μουσείο δεν θα περιορίζεται μόνο στην επαφή με την αρχαία ελληνική τέχνη, αλλά θα λειτουργεί και ως «πρωτοπόρος καθοδηγητής και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία», όπως αναφέρει η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ (Δ/νση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων). Αλλωστε το Acropole Across, με το οποίο θα συνδεθεί υπογείως το μουσείο, προορίζεται να λειτουργήσει ως κέντρο σύγχρονου πολιτισμού. Η εξωστρέφεια, η λειτουργία ως ερευνητικού κέντρου και η «δυναμική ματιά προς το μέλλον», που θέλει το μουσείο ευέλικτο στη στρατηγική του και ανοιχτό στις νέες τάσεις της κοινωνίας, περιλαμβάνονται στη νέα ταυτότητά του.
Μία από τις βασικές αρχιτεκτονικές προκλήσεις που θέτει το ΥΠΠΟΑ είναι ο ανασχεδιασμός του κήπου και της εισόδου του μουσείου. Οι προτάσεις θα πρέπει να συνδέουν με έναν δημιουργικό τρόπο το υφιστάμενο κτίριο με τους υπόγειους χώρους και να αναβαθμίζουν αισθητικά τον κήπο, ο οποίος θα παραμείνει ένας ανοιχτός χώρος αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Γενικά ο κήπος που βλέπει στην Πατησίων, ο οποίος μάλιστα αναβαθμίστηκε πρόσφατα, θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο για τη νέα εποχή του μουσείου και τονίζεται ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα με την υπόλοιπη αρχιτεκτονική μελέτη. Ζητούμενο επίσης είναι η διερεύνηση της δυνατότητας «μελλοντικής επικοινωνίας» του Αρχαιολογικού Μουσείου με το γειτονικό ΕΜΠ και η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Μουσείου. Τονίζεται επίσης η διακριτή ύπαρξη και λειτουργία του Επιγραφικού Μουσείου, το οποίο προβλέπεται να αποκτήσει επιπλέον χώρους εμβαδού 2.000 τ.μ. (βιβλιοθήκη, αποθήκες, εργαστήρια συντήρησης).
Το ίδιο το κτίριο θα αναβαθμιστεί ενεργειακά, οι εσωτερικές αίθουσες θα αλλάξουν καθώς έχουν εντοπιστεί δυσλειτουργικές περιοχές, θα δημιουργηθούν σύγχρονες αίθουσες περιοδικών εκθέσεων με κατάλληλο ύψος, φωτισμό και πρόσβαση, νέο αμφιθέατρο με ανεξάρτητη είσοδο και, εκτός από το καφέ του αιθρίου, θα δημιουργηθεί χώρος για μία ακόμη καφετέρια και ένα εστιατόριο, που θα λειτουργούν και ανεξάρτητα από το ωράριο του μουσείου. Επίσης, παράλληλα με το κεντρικό πωλητήριο θα προβλεφθούν και μικρότερες «γωνιές» με πωλητέα είδη. Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, οι εκθεσιακοί χώροι θα αυξηθούν σε 11.000 τ.μ. από 7.800 που είναι σήμερα και οι χώροι των περιοδικών εκθέσεων σε 1.430 τ.μ. από 400 τ.μ.
Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια