Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φρένο σε δημοπρασία ρωμαϊκής προτομής

Η μαρμάρινη κεφαλή, ύψους 45,7 εκατοστών, του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου Αντισθένους χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τις αρχές του 2ου α...

Η μαρμάρινη κεφαλή, ύψους 45,7 εκατοστών, του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου Αντισθένους χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. και υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει 100.000 έως 150.000 δολάρια στην αυριανή δημοπρασία του oίκου Hindman στο Σικάγο. [Hindman Auctions]
Η μαρμάρινη κεφαλή, ύψους 45,7 εκατοστών, του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου Αντισθένους χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. και υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει 100.000 έως 150.000 δολάρια στην αυριανή δημοπρασία του oίκου Hindman στο Σικάγο. [Hindman Auctions]

Ο Ελληνας διώκτης αρχαιοκαπήλων, καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης, ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις παράνομης διακίνησης του αντικειμένου.

Εκκληση να μην επιτραπεί η δημοπρασία μιας ρωμαϊκής προτομής του Αντισθένους απηύθυνε ο καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης του Πανεπιστημίου Αάρχους στη Δανία, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει αποδείξεις για την παράνομη διακίνησή της. Ο καθηγητής Τσιρογιάννης, απηνής διώκτης των αρχαιοκαπήλων, είναι επικεφαλής της ομάδας για την Παράνομη Διακίνηση Αρχαιοτήτων της UNESCO.

Στο στόχαστρό του αυτή τη φορά βρέθηκε o oίκος δημοπρασιών Hindman του Σικάγου, από τον οποίο ζήτησε ματαίωση της αυριανής δημοπρασίας της προτομής του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου. Η μαρμάρινη κεφαλή, με ύψος 45,7 εκατοστά, χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. και υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει 100.000 έως 150.000 δολάρια.

Ο καθηγητής Τσιρογιάννης κατέχει τρεις φωτογραφίες που δείχνουν ότι το άγαλμα βρισκόταν στην κατοχή του άκρως αμφιλεγόμενου Βρετανού αρχαιοπώλη Ρόμπιν Σάιμς και του συνεταίρου του Χρήστου Μιχαηλίδη. Στις φωτογραφίες, η προτομή έχει σπασμένη μύτη, που φαίνεται ότι αποκαταστάθηκε. Το 2005 ο Σάιμς εξέτισε ποινή φυλάκισης επειδή δεν ακολούθησε τις δικαστικές εντολές σχετικά με την πώληση ενός αιγυπτιακού αγάλματος έναντι τριών εκατομμυρίων στερλινών. Το 2016, επίσης, η ιταλική και η ελβετική αστυνομία εντόπισαν μαρμάρινα αγάλματα και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν κλαπεί από την Ιταλία και είχαν αποθηκευτεί σε αποθήκη του Σάιμς στη Γενεύη, γεγονός για το οποίο ουδέποτε ασκήθηκαν διώξεις εναντίον του.

Ο οίκος Hindman, απαντώντας στους ισχυρισμούς του καθηγητή Τσιρογιάννη, τόνισε ότι η προέλευση της προτομής έχει ελεγχθεί με κάθε δυνατό τρόπο και με την Ιντερπόλ και καθώς δεν προέκυψε το παραμικρό, η δημοπρασία θα προχωρήσει, αναφέρει. «Αν στο μεταξύ υπάρξουν αξιόπιστες πληροφορίες, όλα θα επαναξιολογηθούν και η προτομή θα επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της», καταλήγει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι φωτογραφικές απεικονίσεις του αγάλματος στην κατοικία των Σάιμς και Μιχαηλίδη δεν αποδεικνύουν ότι βρισκόταν στην κατοχή τους ή ότι έχει διακινηθεί από αυτούς. Την τελευταία 15ετία, ο καθηγητής Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει περισσότερες από 1.600 κλεμμένες αρχαιότητες σε μουσεία, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές.


Πηγή: Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια