Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε αυτή την έκθεση μουσείου οι επισκέπτες αγγίζουν τους πίνακες

Για τη συντήρηση των έργων τέχνης, τα μουσεία απαιτούν από το κοινό να μην στέκεται πολύ κοντά στα εκθέματα και, φυσικά, να μην τα αγγίζει. ...

Σε αυτή την έκθεση μουσείου οι επισκέπτες αγγίζουν τους πίνακες

Για τη συντήρηση των έργων τέχνης, τα μουσεία απαιτούν από το κοινό να μην στέκεται πολύ κοντά στα εκθέματα και, φυσικά, να μην τα αγγίζει.

Μία διαφορετική έκθεση ωστόσο, δεν νοιάζεται για τη διαφύλαξη των έργων, αλλά για τη πρόληψη του καρκίνου και την υγεία των επισκεπτών.

Για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι επισκέπτες του Ισπανό-Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης Isaac Fernández Blanco στο Μπουένος Άιρες είχαν τη δυνατότητα - βασικά παροτρύνονταν - να αγγίζουν τους πίνακες μία φορά την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η τέχνη της αυτοεξέτασης».

Με την υποστήριξη της αργεντίνικης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τον καρκίνο του μαστού Macma και της διαφημιστικής εταιρείας David Buenos Aires, οι επισκέπτες καλούνταν να «ψηλαφίσουν» για εξογκώματα, αλλοιώσεις του δέρματος ή πρησμένους λεμφαδένες, σε μορφές κλασικών έργων τέχνης.

Η έκθεση περιλάμβανε αντίγραφα έργων τέχνης σπουδαίων ζωγράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ύποπτα συμπτώματα δεν τοποθετούνταν τυχαία και «τυφλά» στα στήθη των απεικονιζόμενων χαρακτήρων. Αντίθετα, τα «ίχνη» που προστέθηκαν συνάδουν με μία έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, και μελέτες της Δρ. Liliana Sosa, οι οποίες εντόπιζαν ενδείξεις για καρκίνο του μαστού, στα μοντέλα που είχαν ποζάρει για πίνακες του Ρέμπραντ, του Ρούμπενς και του Ραφαήλ. 

Η έκθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ανοίξει τις πύλες της το 2020, αλλά η πανδημία ανάγκασε τους διοργανωτές να την αναβάλουν.

Η Macma ελπίζει ότι η απτική έκθεση θα υπενθυμίσει τη σημασία του τακτικού αυτοελέγχου, διδάσκοντας παράλληλα το κοινό να αναγνωρίζει τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Τα σημάδια, άλλωστε, ήταν εκεί από την αρχή αλλά ουσιαστικά κανείς δεν τα πρόσεξε.


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια