Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Καναδικό Ινστιτούτο απέκτησε νέα ιδιόκτητη έδρα στην Αθήνα, κοντά στο Χίλτον

Η πρόσοψη του Ινστιτούτου, τέως οικία Στρατή Δούκα. [Credit: ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ] Σε ένα μικρό στενό κοντά στο Χίλτον, στην οδό Ορμινίου στον α...

Η πρόσοψη του Ινστιτούτου, τέως οικία Στρατή Δούκα. [Credit: ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]
Η πρόσοψη του Ινστιτούτου, τέως οικία Στρατή Δούκα.
[Credit: ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]

Σε ένα μικρό στενό κοντά στο Χίλτον, στην οδό Ορμινίου στον αριθμό 3, βρίσκεται η νέα ιδιόκτητη έδρα του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, ενός δραστήριου φορέα που κάνει αρχαιολογικές ανασκαφές σε ολόκληρη τη χώρα μας, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις. Οι καινούργιες εγκαταστάσεις του θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητά του να φιλοξενεί και να μετεκπαιδεύει Καναδούς αρχαιολόγους, που έρχονται στην πατρίδα μας για να πραγματοποιήσουν έρευνες. Το κτίριο όπου στεγάζεται αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της Αθήνας του 1930 και μάλιστα ήταν η κατοικία του καταξιωμένου συγγραφέα, καλλιτέχνη και κριτικού τέχνης Στρατή Δούκα. Τα εγκαίνια έγιναν σε μια ιδιαίτερη τελετή στις 31 Μαΐου.

Παρόντες ήταν σημαντικοί εκπρόσωποι της αρχαιολογικής, πολιτιστικής, ακαδημαϊκής και διπλωματικής κοινότητας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Γεώργιος Διδασκάλου, γενικός γραμματέας Πολιτισμού και ο Ιωάννης Χρυσουλάκης, γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Το «παρών» έδωσε, βέβαια, ο δραστήριος και πάντα προσηνής πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα, Μαρκ Αλεν. Η γιορτή των εγκαινίων, όμως, είχε άλλη μια σημαντική παράμετρο που αφορά τον Ελληνισμό του Καναδά. Οι νέες εγκαταστάσεις του Καναδικού Ινστιτούτου πήραν το όνομα Κέντρο Νίκου Μιρκόπουλου προς τιμήν του αείμνηστου Νίκου Μιρκόπουλου, Ελληνοκαναδού επιχειρηματία και ευεργέτη, που δραστηριοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, με καταγωγή από το Καλοχώρι Καστοριάς και πέθανε το 2013.


Ζακ Περό, Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο πρέσβης του Καναδά.  [Credit: ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]
Ζακ Περό, Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο πρέσβης του Καναδά.
 [Credit: ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]

Πριν από την τελετή των εγκαινίων έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το όνομά του, που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου του Καναδικού Ινστιτούτου. Ο Μιρκόπουλος μετανάστευσε το 1968 στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και το 1988 ίδρυσε την Cinespace Film Studios, με κινηματογραφικά στούντιο στο Τορόντο. Για να τιμήσει τη μνήμη του, η οικογένεια συνεισέφερε σημαντική δωρεά, που εξασφάλισε την ολοκλήρωση των εκτεταμένων ανακαινίσεων στο κτίριο της Ορμινίου. Ωστόσο, η αγορά του προχώρησε χάρη σε μια επιτυχημένη εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίου ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Οι συγγενείς του Μιρκόπουλου ταξίδεψαν στην Αθήνα για τη σημαντική στιγμή των εγκαινίων του κτιρίου, που φέρει το όνομά του.


Οι αδελφοί Μιρκόπουλοι, αριστερά, και ο Γεώργιος Διδασκάλου.  [Credit: ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]
Οι αδελφοί Μιρκόπουλοι, αριστερά, και ο Γεώργιος Διδασκάλου.
 [Credit: ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ]

Η Μάνη είναι ένας τόπος που το Ινστιτούτο ερευνά.
Η Μάνη είναι ένας τόπος που το Ινστιτούτο ερευνά.

Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα ιδρύθηκε στον Καναδά με ομοσπονδιακό καταστατικό το 1974, με φιλανθρωπικό καθεστώς ως εκπαιδευτικό ίδρυμα και αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας το 1976 ως ξένο αρχαιολογικό ίδρυμα. «Μέχρι σήμερα 20 αρχαιολογικές ανασκαφές και τοπογραφικές μελέτες έχουν ξεκινήσει από Καναδούς ερευνητές που συνδέονται με το Ινστιτούτο. Από την Κρήτη έως τις Κυκλάδες, από την Αττική έως την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και φιλόλογοι από πανεπιστήμια του Καναδά έχουν συμβάλει με την έρευνα και την τεχνογνωσία τους στη βελτίωση των γνώσεών μας για την αρχαία και βυζαντινή Ελλάδα», τόνισε ο διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου, δρ Ζακ Περό, ευχαριστώντας το υπουργείο Πολιτισμού για την υποστήριξη και την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια