Ένα τέλεια διατηρημένο ξύλινο ειδώλιο ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Chan Chan, στο βόρειο Περού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ...
Ένα τέλεια διατηρημένο ξύλινο ειδώλιο ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Chan Chan, στο βόρειο Περού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας.
Ο αρχαιολογικός χώρος Chan Chan είναι γνωστός ως η μεγαλύτερη αρχαία πόλη χτισμένη από τούβλα και λάσπη της Αμερικής. Το Chan Chan βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από το Trujillo, τη βορειότερη πόλη του Περού, ανάμεσα στην πρώην καταπράσινη κοιλάδα του ποταμού Moche και την Santa Catalina. Το όνομα πιθανότατα προέρχεται από τις λέξεις "Jiang" ή "Chang" που σημαίνει "Ήλιος", οπότε το Chan-Chan μεταφράζεται ως "Ήλιος-Ήλιος".
Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε το 850 μ.Χ. και διατηρήθηκε μέχρι το 1470 μ.Χ., όταν κατακτήθηκε από την αυτοκρατορία των Ίνκας. Το Chan Chan ήταν η μεγαλύτερη πόλη στην Προκολομβιανή Νότια Αμερική, καθώς και η πρωτεύουσα του Βασιλείου του Chimor. Κατά το απόγειο της ακμής της το 1200 μ.Χ., το Chan Chan επεκτεινόταν σε μία έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων και φιλοξενούσε σχεδόν 100.000 ανθρώπους.
Το ξύλινο ειδώλιο βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της τρίτης φάσης του έργου «Ανάκτηση της Huaca Takaynamo του Αρχαιολογικού Συγκροτήματος Chan Chan».
Οι αρχαιολόγοι τόνισαν ότι το αντικείμενο έχει μήκος 46 εκατοστά και ύψος 16 εκατοστά και απεικονίζει μια ανθρώπινη φιγούρα που φοράει ένα καπέλο σε σχήμα τραπεζίου, διακοσμημένο με επτά κάθετες ρίγες εναλλασσόμενων ανοιχτόχρωμων και σκούρων χρωμάτων.
Το πρόσωπο του γλυπτού είναι επίπεδο με ωοειδές σχήμα και βαμμένο με κόκκινο χρώμα, δήλωσε ο Arturo Paredes Núñez, αρχαιολόγος και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας, Συντήρησης και Βελτίωσης του Ειδικού Αρχαιολογικού Έργου Chan Chan.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μύτη προεξέχει από το επίπεδο του προσώπου, τα μάτια είναι αμυγδαλόσχημα και τα κυκλικά αυτιά φέρουν μαύρη ρητίνη στο εσωτερικό τους που θα χρησίμευε για την τοποθέτηση αντικειμένων.
Ο Núñez δήλωσε ότι αυτό το αρχαιολογικό εύρημα έχει τεκμηριωθεί σε ένα δευτερεύον πλαίσιο, το οποίο παραπέμπει σε χαρακτήρα που φαίνεται να είναι ένας αχθοφόρος, δηλαδή αυτός που κουβαλούσε αρχιερείς, αξιωματούχους και ιερά αντικείμενα.
Ο κορμός, τα χέρια και τα χέρια του φαίνεται να έχουν βαφτεί με κόκκινο χρώμα και στο στήθος του διακρίνονται σκούρες κυκλικές κηλίδες. Επιπλέον, ο χαρακτήρας φοράει μια τριγωνική φούστα, η άκρη της οποίας είναι διακοσμημένη με μικρές ορθογώνιες ταινίες, παρόμοιες με αυτές του καπέλου. Τα κάτω άκρα του έχουν αποδοθεί ίσια και χωριστά ενώ τα μπροστινά τους μέρη έχουν μερικώς κοπεί.
Το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού αναφέρει επίσης ότι ανακτήθηκαν σπόροι νεκτάδρας που θα σχημάτιζαν περιδέραιο (κάποιοι είχαν μπει και σε κλωστή) ενώ κάτω από το ειδώλιο βρέθηκε μια μικρή μαύρη τσάντα με διακόσμηση από καφέ και λευκό νήμα.
Επίσης, το ειδώλιο βρέθηκε στην τοποθεσία Huaca Takaynamo, που σχετίζεται με τον πολιτισμό Chimú που άνθησε μεταξύ του 12ου και 15ου αιώνα, στην επαρχία Trujillo του διαμερίσματος La Libertad. Στο σημείο βρέθηκαν και άλλα ξύλινα ειδώλια που υποδηλώνουν θρησκευτικό ή ταφικό σκοπό στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.
Ο César Gálvez Mora, διευθυντής του Ειδικού Έργου Αρχαιολογικού Συγκροτήματος Chan Chan, δήλωσε: «Το εύρημα προσθέτει ουσιαστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την τελετουργική λειτουργία του περιφερειακού χώρου του Chan Chan. Εμπλουτίζει τη γνώση ενός αρχαιολογικού χώρου που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς με το Γενικό Σχέδιο για τη Διατήρηση και Διαχείριση του Αρχαιολογικού Συγκροτήματος Chan Chan».
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια