Ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας που σχετίζεται με την χωροταξική οργάνωση των αρχαίων Φαρών έρχεται στο φως κατά την ανασκαφική δ...
Ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας που σχετίζεται με την χωροταξική οργάνωση των αρχαίων Φαρών έρχεται στο φως κατά την ανασκαφική διαδικασία στην πλατεία Υπαπαντής.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση πρόκειται για τον τοίχο της ανασκαφής Γιαλούρη του 1960 σε μήκος 8,5 μέτρων “μία κατασκευή μνημειακού χαρακτήρα εξαιρετικά καλοδουλεμένη”.
Η κ. Μηλίτση πάντως τόνισε ότι τα ευρήματα φαίνονται πολύ σημαντικά για να κατανοήσει κανείς πού ήταν η αρχαία πόλη και το πώς ήταν οργανωμένη, ενώ ο χώρος που θα αποκαλυφθεί “θα έχει πολλά να πει στους πολίτες και τους επισκέπτες για την ταυτότητα της αρχαίας πόλης”.
Οι ανακοινώσεις με την πλήρη επιστημονική ερμηνεία των ευρημάτων πάντως πρόκειται να γίνει όταν θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή, η οποία μάλιστα υπολογίζεται γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου να επεκταθεί και επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη. Ήδη μάλιστα υπάρχει επικοινωνία με τον Δήμο Καλαμάτας, ώστε εγκαίρως να μελετηθούν τα κυκλοφοριακά ζητήματα που θα προκύψουν για όσο διαρκέσει η κατάληψη του οδοστρώματος.
Η κ. Μηλίτση χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικό τον ρυθμό εξέλιξης της ανασκαφής, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 19 Ιουλίου και έχει προχωρήσει ήδη στο 1/3 του συνολικού τμήματος των 300 τ.μ., που θα πραγματοποιηθεί. “Αυτό που είναι πολύ αισιόδοξο είναι ότι τα κατάλοιπα παρότι δεν καταχώθηκαν με τους σύγχρονους τρόπους, έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι εξαιρετικής κατασκευής και δεν έχουν καταπονηθεί από τον λάθος τρόπο κατάχωσης”.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας: Περιμένει τη μελέτη για Τζάνε - Καλαμάκι
Την παραλαβή τη μελέτης για την σήραγγα 170 μέτρων και για τον κατ εντ κάβερ στο τμήμα του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι, όπου υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορώνης περιμένουν επισήμως στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Η προϊσταμένη Ευαγγελία Μηλίτση μάλιστα αναφερόμενη στα ευρήματα στην περιοχή τα χαρακτήρισε “εντυπωσιακά και μνημειακά κατάλοιπα”.
Όσον αφορά τις αναστηλωτικές και λοιπές εργασίες στο Κάστρο της Κυπαρισσίας τόνισε ότι πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που γίνεται από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού υπό την εποπτείας της τοπικής Εφορείας και η οποία κινείται εντός χρονοδιαγράμματος με την παράδοση να υπολογίζεται στο τέλος του έτους.
“Πολύ καλά εξελίσσεται και η ανάταξη του μεταπύργιου διαστήματος μεταξύ των πύργων 17 και 18 στην Αρχαία Μεσσήνη, Είχαμε δυσκολίες για την οργάνωση εκεί του εργοταξίου λόγω της κλίσης του χώρου, αλλά εδώ και 1.5 μήνα προχωρούν οι εργασίες” κατέληξε η κ. Μηλίτση.
Πηγή: Ελευθερία Online 1, Ελευθερία Online 2
Δεν υπάρχουν σχόλια