Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καππαδοκία: Ανακαλύφθηκε οικισμός 9.300-9.600 ετών στη Νίγδη

Χρόνια τώρα ο Τύμβος Σιρτσαλίτεπε (Sırçalıtepe), στο χωριό Καϊρλί της Νίγδης στην Καππαδοκία, αποτελεί το θέατρο αρχαιολογικών ανασκαφών πο...

Καππαδοκία: Ανακαλύφθηκε οικισμός 9.300-9.600 ετών στη Νίγδη

Χρόνια τώρα ο Τύμβος Σιρτσαλίτεπε (Sırçalıtepe), στο χωριό Καϊρλί της Νίγδης στην Καππαδοκία, αποτελεί το θέατρο αρχαιολογικών ανασκαφών που έχουν φέρει στο φως ερείπια κτισμάτων, εργαλεία, οστά, χάντρες και αντικείμενα κατασκευασμένα από διάφορα υλικά. Ωστόσο οι πλέον πρόσφατες έρευνες στο χώρο φαίνεται πως επιβεβαιώνουν το αρχικό συμπέρασμα ότι, δηλαδή, τα κτίσματα είναι απομεινάρια οικισμού που χρονολογείται από το 8000-7000 π.Χ., γεγονός που τον καθιστά τον παλαιότερο στην περιοχή.

Παράλληλα ο εντοπισμός του οψιδιανού ή οψιανού –πέτρωμα από ηφαιστειογενείς περιοχές νεαρής γεωλογικά ηλικίας– σε εργαλεία και αντικείμενα οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι ίσως στο σημείο λειτουργούσαν εργαστήρια που τροφοδοτούσαν και άλλους οικισμούς με τις δημιουργίες τους.


Καππαδοκία: Ανακαλύφθηκε οικισμός 9.300-9.600 ετών στη Νίγδη

Καππαδοκία: Ανακαλύφθηκε οικισμός 9.300-9.600 ετών στη Νίγδη

Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τον εν λόγω οικισμό να διαφέρει από τους πιο σύγχρονους οι οποίοι έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, το ότι χρησιμοποιούνταν και ως χώρος εργασίας.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει ανασκαφεί άλλη τοποθεσία τέτοιου τύπου», δήλωσε η αρχαιολόγος Σεμρά Μπαλτσί του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, που παίρνει μέρος στις ανασκαφές. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αποκαλύφθηκαν ορισμένα οστά και εργαλεία οψιδιανού που χρησιμοποιούνταν σε καθημερινές δραστηριότητες της οικιστικής ζωής, χάντρες και άλλα αντικείμενα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για διακοσμητικούς σκοπούς.


Καππαδοκία: Ανακαλύφθηκε οικισμός 9.300-9.600 ετών στη Νίγδη

Αν και οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι επιστήμονες δεν έχουν πραγματοποιήσει όλες τις έρευνες που πρέπει, εκτιμούν πως το Σιρτσαλίτεπε (Sırçalıtepe) θα δώσει απαντήσεις για το ρόλο που διαδραμάτιζε τον 8ο αιώνα π.Χ., μεταξύ των οικισμών της ηφαιστειακής Καππαδοκίας, τις δυναμικές που αναπτύσσονταν σε έναν οικισμό-εργαστήριο-πηγή πρώτων υλών εκείνη την εποχή αλλά και για τη διαδικασία Νεολιθοποίησης σ’ αυτά τα εδάφη.



Διαβάστε εδώ την πιο πρόσφατη πανεπιστημιακή εργασία για τον Τύμβο του Σιρτσαλίτεπε.


Πηγή: Pontosnews


Δεν υπάρχουν σχόλια