Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παιδική ταφή με κουδουνίστρα βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Στον τάφο ενός μικρού παιδιού βρέθηκαν ένα βραχιόλι και μια κουδουνίστρα. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στη  Βαθονεί...

Στον τάφο ενός μικρού παιδιού βρέθηκαν ένα βραχιόλι και μια κουδουνίστρα.
Στον τάφο ενός μικρού παιδιού βρέθηκαν ένα βραχιόλι και μια κουδουνίστρα.

Κατά την διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στη Βαθονεία στις όχθες της λίμνης Küçükçekmece στην Κωνσταντινούπολη, βρέθηκε ένας παιδικός τάφος, που περιείχε ένα βραχιόλι και μια κουδουνίστρα.

Στις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην αρχαία πόλη της Βαθονείας, που βρίσκεται στη σημερινή συνοικία Avcılar της Κωνσταντινούπολης, βρέθηκε ένας παιδικός τάφος 1.500 ετών. Στον μικρό τάφο βρέθηκαν ένα βραχιόλι και μια κουδουνίστρα και η αρχική εκτίμηση είναι ότι ανήκει σε κορίτσι.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν με την έρευνα στην λεκάνη της λίμνης Küçükçekmece το 2007 υπό την καθοδήγηση του Şengül Aydıngün, καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Kocaeli, και πραγματοποιούνται κατά διαστήματα από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Επισημαίνονται την μεγάλη σημασία των ανασκαφών στη Βαθονεία, ο Δρ. Coşkun Yılmaz, Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε σχετικά: «Οι ανασκαφές στην περιοχή του Μαρμαρά συνέβαλαν σημαντικά στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Οι ανασκαφές  στις περιοχές του Χαϊντάρ Πασά (Haydarpaşa) και Μπεσίκτας (Beşiktaş), άλλοτε Διπλοκιόνιον, στην Χαλκηδόνα (Kadıköy) συνεισέφεραν σημαντικά στον αρχαιολογικό πλούτο της πόλης. Η συγκεκριμένη ανασκαφή έχει μακροπρόθεσμο στόχο, καλύπτοντας έναν ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός ανασκαφικός χώρος όσον αφορά την αποκάλυψη του ιστορικού βάθους στις περιοχές εκτός της κεντρικής περιοχής της πόλης που ζούμε».


Σετ γραφής που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στη Βαθονεία.
Σετ γραφής που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στη Βαθονεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι αρχαιολόγοι, ο τάφος που βρέθηκε χρονολογείται πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Ο εν λόγω τάφος δίνει στοιχεία για τα παραδοσιακά παιδικά ταφικά έθιμα στην περιοχή. Ο τρόπος που είναι θαμμένο το παιδί και το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα σε κτερίσματα (προσωπικά στολίδια και παιχνίδια) που ανήκουν σε αυτό δίνουν εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό τους. Ο τάφος περιέχει ένα μεταλλικό βραχιόλι και ένα πράσινο αντικείμενο ψυχαγωγίας που πιστεύεται ότι ακούγεται σαν κουδουνίστρα.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Shengül Aydıngün, αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών στον τάφο, θα διεξαχθεί έρευνα για τον προσδιορισμό του φύλου και της ηλικίας του παιδιού.


Στη γραφίδα που θεωρείται ότι είναι κατασκευασμένη από κόκαλο ελαφιού, εντοπίστηκαν ίχνη από μαύρο και κόκκινο μελάνι.
Στη γραφίδα που θεωρείται ότι είναι κατασκευασμένη από κόκαλο ελαφιού, εντοπίστηκαν ίχνη από μαύρο και κόκκινο μελάνι.

Οι ανασκαφές στη Βαθονεία αποκάλυψαν επίσης ένα σετ γραφής που αποτελείται από ένα μελανοδοχείο 1.600 ετών και ράβδο μέτρησης της στάθμης του της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου. Μαζί τους βρέθηκαν ένα μικροσκοπικό αγγείο, μία κοκάλινη γραφίδα  και ένα μελανοδοχείο, που πιστεύεται ότι ανήκαν σε έμπορο της εποχής.

Οι έρευνες στην ράβδο μέτρησης της στάθμης απέδωσαν ίχνη κόκκινου και μαύρου μελανιού. Το κόκκινο μελάνι είναι γνωστό ως το μελάνι που χρησιμοποιούσαν μόνο κρατικοί αξιωματούχοι και αυλικοί της εποχής.


Πηγή: Arkeofili


Δεν υπάρχουν σχόλια