Ιστορικά μνημεία αναδύονται ξανά στην επιφάνεια καθώς η έντονη ξηρασία συρρικνώνει τους ταμιευτήρες της Ισπανίας. Ένα τεράστιο μεγαλιθικό σύ...
Ιστορικά μνημεία αναδύονται ξανά στην επιφάνεια καθώς η έντονη ξηρασία συρρικνώνει τους ταμιευτήρες της Ισπανίας.
Ένα τεράστιο μεγαλιθικό σύμπλεγμα και μια εκκλησία του 11ου αιώνα είναι μεταξύ των υποθαλάσσιων μνημείων που ήρθαν ξανά στην επιφάνεια στην Ισπανία, καθώς η σοβαρή ξηρασία προκαλεί πτώση της στάθμης των υδάτων.
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, οι ταμιευτήρες της Ισπανίας – οι οποίοι παρέχουν νερό στις πόλεις και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις – βρίσκονται λίγο κάτω από το 36% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας για τον Αύγουστο.
Το Dolmen of Guadalperal όπως φαίνεται πάνω από τη στάθμη του νερού στη δεξαμενή Valdecañas. |
Στη δυτική περιοχή της Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας, η υποχώρηση των υδάτων του ταμιευτήρα Βαλντεκάνας αποκάλυψε έναν προϊστορικό πέτρινο κύκλο σε ένα νησάκι που κανονικά βρίσκεται κάτω από το νερό.
Η περιοχή ονομάζεται Dolmen of Guadalperal, αλλά είναι γνωστή ως «Στόουνχεντζ της Ισπανίας», και χρονολογείται στην 5η π.Χ. χιλιετία. Ο κύκλος με τους δεκάδες μεγαλιθικούς λίθους ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους το 1926, αλλά η περιοχή πλημμύρισε το 1963 όταν κατασκευάστηκε ο ταμιευτήρας.
Άνθρωποι στέκονται μπροστά από τα ερείπια της εκκλησίας Sant Roma de Sau. Κανονικά, το καμπαναριό είναι το μόνο μέρος της εκκλησίας που φαίνεται πάνω από την στάθμη του νερού. |
Στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, τα νερά που υποχωρούν έχουν αποκαλύψει τα ερείπια μιας εκκλησίας του 11ου αιώνα στο συνήθως βυθισμένο χωριό Sant Roma de Sau, το οποίο πλημμύρισε τη δεκαετία του 1960, όταν κατασκευάστηκε κοντά ένα φράγμα.
Μετά από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλήθη τουριστών γεμίζουν τα εστιατόρια στο κοντινό χωριό Vilanova de Sau.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό «Nature Geoscience», τμήματα της Ισπανίας είναι πιο ξηρά από ό,τι έχουν υπάρξει εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια, ενώ οι χειμερινές βροχές αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια