Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εντοπίστηκε «εξαιρετικά σπάνια» σαρκοφάγος από την εποχή του Ραμσή Β'

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο «φως» μία αιγυπτιακή σαρκοφάγο που παρέμενε κρυμμένη σε ταφικό θάλαμο για χιλιάδες χρόνια, με τους αρχαιολό...

Εντοπίστηκε «εξαιρετικά σπάνια» σαρκοφάγος από την εποχή του Ραμσή Β'

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο «φως» μία αιγυπτιακή σαρκοφάγο που παρέμενε κρυμμένη σε ταφικό θάλαμο για χιλιάδες χρόνια, με τους αρχαιολόγους να χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη ως «ονειρική».

Η γιγαντιαία γρανιτένια σαρκοφάγος είναι καλυμμένη με επιγραφές αφιερωμένες στον Πταεμουίγια, ο οποίος ήταν επικεφαλής του θησαυροφυλακίου του Φαραώ Ραμσή Β', του ισχυρότερου Φαραώ της Αιγύπτου. 

Το 2021, αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Όλα ελ Αγκουίζι, ομότιμη καθηγήτρια της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, είχε ανακαλύψει τον τάφο του Πταεμουίγια στη νεκρόπολη της Σακκάρα. Τώρα βρήκε τον υπόγειο θάλαμο ταφής του και τη σαρκοφάγο, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για εκείνους που κυβέρνησαν την Αίγυπτο μετά τον Τουταγχαμών.

Στο κέντρο του τάφου υπήρχε ένα φρεάτιο που υποδείκνυε ότι υπάρχει πέρασμα προς έναν ταφικό θάλαμο. Ωστόσο, αποδείχθηκε τόσο βαθύ - ήταν 8 μέτρα - που χρειάστηκε μια εβδομάδα μόνο για να αφαιρεθεί όλη η άμμος με τη χρήση ενός κάδου. Στη συνέχεια, η Ελ Αγκουίζι στριμώχτηκε μέσα στον κάδο και έκανε μια επικίνδυνη, αργή κατάβαση στο φρεάτιο. Όταν έφτασε στον πάτο, έκπληκτη, εντόπισε τη σαρκοφάγο.


Η Ολα Ελ Αγκουίζι κατεβαίνει αργά στον υπόγειο ταφικό θάλαμο, μέσα σε έναν κουβά
Η Ολα Ελ Αγκουίζι κατεβαίνει αργά στον υπόγειο ταφικό θάλαμο, μέσα σε έναν κουβά

Η σαρκοφάγος ανήκε σε έναν αξιωματούχο με το όνομα "Ptah-im-wea", ο οποίος έζησε πριν από 3.300 περίπου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Ramesses II. [Credit: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]
Η σαρκοφάγος ανήκε σε έναν αξιωματούχο με το όνομα "Ptah-im-wea", ο οποίος έζησε πριν από 3.300 περίπου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Ραμσή Β'. [Credit: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]

Οι κάμερες του National Geographic κατέγραψαν καρέ καρέ τις σκηνές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου για την 8μερή σειρά ντοκιμαντέρ «Χαμένοι θησαυροί της Αιγύπτου», η οποία ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου.

Η εύρεση μιας πλήρους σαρκοφάγου στον αρχικό της τάφο είναι εξαιρετικά σπάνια. «Η ανακάλυψη αυτής της σαρκοφάγου στην αρχική της θέση, στο φρεάτιο ταφής, ήταν πολύ συναρπαστική, διότι πρόκειται για τη σαρκοφάγο του ιδιοκτήτη του τάφου, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές η σαρκοφάγος ανήκει σε διαφορετικό πρόσωπο μιας μεταγενέστερης περιόδου. (...) Αλλά αυτή τη φορά δεν ισχύει κάτι τέτοιο» σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας. 

Τα ιερογλυφικά δείχνουν πως ο νεκρός είχε στενή σχέση με τον Φαραώ και «πολύ σημαντικό ρόλο στην τότε διακυβέρνηση». Η ίδια συμπλήρωσε πως η σαρκοφάγος είναι χαραγμένη με εμβλήματα θεοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της θεάς του ουρανού, Νουτ.


Αυτή η σαρκοφάγος κατασκευασμένη από ροζ γρανίτη βρέθηκε κοντά στην πυραμίδα του Ούνας. [Credit: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]
Αυτή η σαρκοφάγος κατασκευασμένη από ροζ γρανίτη βρέθηκε κοντά στην πυραμίδα του Ούνας. [Credit: Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων]


Ο Πίτερ Ντερ Μανουέλιαν, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε σχετικά με την ανακάλυψη: «Η Σακκάρα είναι μία από τις σημαντικότερες νεκροπόλεις, τόσο για βασιλείς όσο και για μη βασιλείς, σε όλες τις χιλιετίες της αιγυπτιακής ιστορίας. Αυτή η αιγυπτιακή ομάδα πρόσθεσε ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του χώρου»

Δήλωσε, επίσης, ευτυχής που Αιγυπτιολόγοι συνεχίζουν να κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις και εξήρε το έργο της Όλα ελ Αγκουίζι. «Είναι γιαγιά, είναι στα 70 της και εξακολουθεί να πηγαίνει εκεί έξω και να κάνει αυτή την πραγματικά αρκετά επικίνδυνη δουλειά»


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια