Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν για πρώτη φορά ρωμαϊκό στρατιωτικό παρατηρητήριο στο Μαρόκο

Ένας ρωμαϊκός στρατιωτικός πύργος παρατήρησης, ο πρώτος του είδους του, ανακαλύφθηκε από αρχαιολογική ομάδα Πολωνών και Μαροκινών στην αρχαί...

Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν για πρώτη φορά ρωμαϊκό στρατιωτικό παρατηρητήριο στο Μαρόκο


Ένας ρωμαϊκός στρατιωτικός πύργος παρατήρησης, ο πρώτος του είδους του, ανακαλύφθηκε από αρχαιολογική ομάδα Πολωνών και Μαροκινών στην αρχαία πόλη Volubilis, στο βόρειο Μαρόκο.

Ο πύργος ανακαλύφθηκε στη θέση El Mellali κοντά στην αρχαία πόλη Volubilis, στα νότια σύνορα της αρχαίας ρωμαϊκής επαρχίας. Μέχρι αυτή την ανακάλυψη, δεν ήταν σαφές εάν τέτοιου είδους πύργοι υπήρχαν σε αυτήν την περιοχή.

Τα θεμέλια και οι τοίχοι του πύργου ύψους έως 80 εκ. καθώς και ένα τμήμα της εσωτερικής σκάλας μαζί με μερικά από τα λιθόστρωτα τμήμα του δαπέδου σώζονται ακόμη γύρω από την κατασκευή. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης θραύσματα  ρωμαϊκής αιχμής δόρατος (pilia), καρφιά από στρατιωτικά σανδάλια καθώς και ρωμαϊκά εξαρτήματα για στρατιωτικές ζώνες. Ρωμαϊκοί πύργοι παρατήρησης έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν στη Σκωτία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία, αλλά αυτός είναι ο πρώτος που ανακαλύφθηκε στο Μαρόκο.


Ανασκαφικές εργασίες στον ανατολικό τοίχο του παρατηρητηρίου. [Credit: Maciej Czapski]
Ανασκαφικές εργασίες στον ανατολικό τοίχο του παρατηρητηρίου.
[Credit: Maciej Czapski]

Το Μαρόκο ήταν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον 5ο αιώνα μ.Χ., αλλά λόγω της γεωγραφικής του απομόνωσης, λίγα είναι γνωστά για αυτήν την περιοχή.

«Με βάση τις δορυφορικές εικόνες, επιλέξαμε πολλές τοποθεσίες που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μια οβάλ κάτοψη με εγγεγραμμένο ορθογώνιο ή τετράγωνο. Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία γιατί βρίσκεται στη νοτιότερη θέση. Υπάρχουν μερικές σύντομες περιγραφές αυτής της τοποθεσίας σε γαλλικές δημοσιεύσεις που υποδεικνύουν ότι το μέρος θα μπορούσε να είχε συνδεθεί με τον ρωμαϊκό στρατό», δηλώνει ο Maciej Czapski, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Ο αρχαιολόγος αναφέρει επίσης ότι η παραμονή πολλών ωρών σε βιβλιοθήκες στο Λονδίνο και στο Ρίμινι βοήθησε στις προετοιμασίες για τις ανασκαφικές εργασίες. Ωστόσο, ήταν προσεκτικός, σημειώνοντας ότι ο χρόνος που αφιερώθηκε στην ανάγνωση υλικού που είχε δημοσιευτεί στο παρελθόν και στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων δεν εξασφάλιζε την επιτυχία.

«Ήμασταν τυχεροί που ξεκινήσαμε να σκάβουμε στο σωστό μέρος. Μόνο με μια απλή μετατόπιση 500-600 μέτρων της αρχής του σκάμματος θα είχε ως αποτέλεσμα να μην βρεθεί τίποτα. Η ανακάλυψή μας είναι μια σημαντική συμβολή στη γενική κατάσταση της έρευνας για τους ρωμαϊκού ασβέστη - του υλικού που χρησιμοποιούταν για τις ρωμαϊκές οχυρώσεις στα σύνορα της αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιδρομές», λέει ο Czapski.


Οι αρχαιολόγοι βρήκαν αντικείμενα του ρωμαϊκού στρατού στην τοποθεσία.  [Credit: Maciej Czapski]
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν αντικείμενα του ρωμαϊκού στρατού στην τοποθεσία. 
[Credit: Maciej Czapski]

Η κύρια εστίαση της αρχαιολογικής πολωνο-μαροκινής ομάδας είναι να καθορίσει πώς οι Ρωμαίοι διατήρησαν τα αποκτηθέντα εδάφη και ποιες ήταν οι επαφές τους με τον τοπικό πληθυσμό.

Ο πύργος παρατηρήσης δεν έχει ακόμη χρονολογηθεί. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο Αντωνίνος Πίος, ο προκάτοχος του Μάρκου Αυρηλίου που κυβέρνησε από το 138 έως το 161 μ.Χ., μπορεί να έχτισε και να διατήρησε τις αμυντικές θέσεις μεταξύ του 1ου και του 3ου αιώνα μ.Χ. Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι επιγραφικές αποδείξεις υποδεικνύουν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των τοπικών Βέρβερων και της Ρωμαϊκής διοίκησης, που θα λάμβανε διαστάσεις κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μάρκου Αυρηλίου.


Η ρωμαϊκή πόλη Volubilis. [Credit: Wikipedia]
Η ρωμαϊκή πόλη Volubilis. [Credit: Wikipedia]

Η Volubilis ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από Καρχηδόνιους αποίκους στους πρόποδες του όρους Ζερχούν. Ήταν μέρος του βασιλείου της Μαυρετανίας, το οποίο κυβερνούσε μια δυναστεία Βέρβερων βασιλιάδων που ήταν σύμμαχοι της Καρχηδόνας. Η Volubilis προσαρτήθηκε από τη Ρώμη μαζί με τις άλλες βορειοαφρικανικές αποικίες μετά την πτώση της Καρχηδόνας στο τέλος του Γ' Καρχηδονιακού Πολέμου το 146 π.Χ.

Κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία, η πόλη ευδοκιμούσε εξάγοντας γεωργικά προϊόντα όπως σιτηρά και ελαιόλαδο, αλλά και παρέχοντας άγρια ζώα για τις μάχες των μονομάχων. Ωστόσο, βρισκόταν στα σύνορα της αυτοκρατορίας και οι εντάσεις με τις φυλές των Βερβερίνων γύρω από την πόλη αυξήθηκαν τόσο γρήγορα που ο Μάρκος Αυρήλιος έχτισε γύρω της ένα τεράστιο σύστημα αμυντικών τειχών. Γύρω στο 280 μ.Χ., εν μέσω των πολιτικών και στρατιωτικών αναταράξεων της Κρίσης του Τρίτου Αιώνα (γνωστή και ως Στρατιωτική Αναρχία ή Αυτοκρατορική Κρίση (235–284 μ.Χ.)) , η ρωμαϊκή κυριαρχία έφτασε στο τέλος της. Στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., ένας σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση της Volubilis.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια