Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Απελευθέρωσης της Καστοριάς και του πολιούχου της Αγίου Μηνά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και το Σωματείο ...

Οι Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Απελευθέρωσης της Καστοριάς και του πολιούχου της Αγίου Μηνά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και το Σωματείο Βυζαντινή Οικουμένη σας προσκαλούν στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Οι Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο» που θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη του Δήμου Καστοριάς και της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 12:00μ.μ. 

Η έκθεση αυτή εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2020 στη Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει αρκετές αναπαραστάσεις στρατιωτικών αγίων από τα βυζαντινά μνημεία της Καστοριάς. Οι στρατιωτικοί άγιοι υπήρξαν ιδιαίτερα αγαπητοί στη βυζαντινή τέχνη ως υπερασπιστές πόλεων, εγγυητές της ασφάλειας των συνόρων της αυτοκρατορίας και υπέρμαχοι της πίστης.  Ανάμεσά τους  ξεχωρίζουν οι απεικονίσεις του πολιούχου της πόλης Αγίου Μηνά, ιδιαίτερα δημοφιλούς στρατιωτικού αγίου στο Βυζάντιο, ο οποίος υπηρέτησε στον ρωμαϊκό στρατό επί Διοκλητιανού και στη συνέχεια μαρτύρησε ομολογώντας την πίστη του. 

Η περιοδική έκθεση θα λειτουργεί κατά το ωράριο λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς, που από το 2016 λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθημερινά εκτός Τρίτης από 8:30 έως 15:30. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.


Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια