Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ποιος σκορπούσε φόβο και τρόμο στη Γη πριν τον Τυραννόσαυρο;

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Whatcheeria. [Credit:  Field Museum of Natural History] Οι δεινόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πρι...

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Whatcheeria. [Credit: Field Museum of Natural History]
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Whatcheeria. [Credit: Field Museum of Natural History]

Οι δεινόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 250 εκατ. έτη με τον φοβερό και τρομερό Τυραννόσαυρο ρεξ να κάνει την εμφάνιση του πριν από περίπου 68 εκατ. έτη. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Communications Biology» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Μουσείου Field στο Σικάγο περιγράφει την εικόνα ενός μοχθηρού θηρευτή που ζούσε στη Γη εκατό εκατ. έτη πριν την εμφάνιση των δεινοσαύρων.

Ονομάζεται Whatcheeria και ήταν ένα ον που όπως φαίνεται του άρεσε να ζει σε υδρόβιο περιβάλλον πριν από περίπου 340 εκατ. έτη. Το Whatcheeria έμοιαζε με γιγάντια σαλαμάνδρα φτάνοντας σε μήκος τα δύο μέτρα. Έχουν εντοπισθεί κάποια απολιθώματα με τον πιο ολοκληρωμένο σκελετό του Whatcheeria να βρίσκεται στο Field Museum αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη για αυτό το ζώο. Σύμφωνα με τους ερευνητές το Whatcheeria αναπτυσσόταν πολύ γρήγορα μετά την γέννηση του με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν που αναπτύσσονται τα ερπετά και τα αμφίβια ζώα. Όπως λένε οι ερευνητές το στόμα, τα σαγόνια και η οδοντοστοιχία του έμοιαζαν με αυτά ενός κροκόδειλου για αυτό και αναφέρουν ότι αν το έβλεπε κάποιος ζωντανό σήμερα θα πίστευε ότι βλέπει ένα υβρίδιο σαλαμάνδρας-κροκόδειλου.

«Αν προορίζεσαι να γίνει κορυφαίος θηρευτής θα έχεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσο ταχύτερα καταφέρνεις να αναπτύσσεσαι μετά τη γέννηση και θα κάνει πιο εύκολο το κυνήγι άλλων ζώων ενώ παράλληλα θα κάνει πιο δύσκολο να σε κυνηγήσουν άλλοι θηρευτές. Επίσης ο ταχύς ρυθμός αύξησης του μεγέθους ήταν μια ωφέλιμη στρατηγική επιβίωσης ζώντας σε υδρόβιες περιοχές όταν έκαναν την εμφάνιση τους οι εποχιακές περίοδοι ξηρασίας» αναφέρει η Στέφανι Πιρς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Το Whatcheeria πιθανότατα περνούσε πολύ χρόνο στις ακτές ποταμών και λιμνών κυνηγώντας και εξοντώνοντας οτιδήποτε έβλεπε και του άρεσε να φάει. Αναμφίβολα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως τον T.rex της εποχής του» δηλώνει ο Μπεν Ότου, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

H μελέτη φωτίζει εκτός των άλλων το πώς λειτουργούσαν και τι συνέβαινε στα υδρόβια οικοσυστήματα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο γεγονός σημαντικό στην κάλυψη κενών που υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα της παλαιοντολογικής έρευνας τόσο όσον αφορά τα πλάσματα εκείνης της περιόδου όσο και το περιβάλλον που υπήρχε.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια