Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιωάννινα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την αρχαιοκαπηλία

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 15 χρόνια από την περίοδο που εκλάπησαν από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου, για να επιστρέψουν στον τόπο...

Ιωάννινα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την αρχαιοκαπηλία

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 15 χρόνια από την περίοδο που εκλάπησαν από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου, για να επιστρέψουν στον τόπο τους και να αποτελέσουν αντικείμενο έκθεσης για το κοινό της πόλης και όχι μόνο.

Ο λόγος για μία σειρά δεκάδων εικόνων που εκλάπησαν κυρίως τη δεκαετία του 2000 από την Ήπειρο, μαζί επίσης με κάποια εξαιρετικά ξυλόγλυπτα βημόθυρα, που όλα μαζί συναποτελούν την έκθεση με τίτλο «Από την αρπαγή στην επιστροφή», που εγκαινιάστηκε το πρωί του Σαββάτου από την υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο νεότευκτο Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας της Τέχνης της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, σε έναν εξαιρετικό εκθεσιακό χώρο, που αναδεικνύει με τη μουσειογραφική του προσέγγιση και τα ίδια τα εκθέματα.


Ιωάννινα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την αρχαιοκαπηλία

Ιωάννινα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την αρχαιοκαπηλία

Στον εκθεσιακό χώρο εκτίθενται εικόνες και βημόθυρα που εντοπίστηκαν σε γκαλερί του εξωτερικού, ταυτοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν, ότι ανήκουν και προέρχονται από την Ήπειρο, διεκδικήθηκαν και επαναπατρίστηκαν μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες που απαιτούν πολύ κόπο και ακόμη περισσότερο χρόνο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μαζί με πλούσιο εποπτικό υλικό 24 εικόνες και 2 ζεύγη βημοθύρων που είχαν κλαπεί από ναούς της Μητροπόλεως Ιωαννίνων και ανευρέθηκαν.

Πρόκειται για εικόνες από το Βισοκό, το Μακρίνο, το Ηλιοχώρι, το Κουκούλι, αλλά και από τα Δερβίζιανα.

Η διαδικασία του εντοπισμού των εικόνων και των άλλων κλεμμένων κειμηλίων, ξεκίνησε συστηματικά μετά τη μεγάλη κλοπή στο Κουκούλι τα Χριστούγεννα του 2009, όταν με πρωτοβουλία τότε της Νομαρχίας Ιωαννίνων, με νομάρχη τον Αλ. Καχριμάνη άρχισε η διαδικασία της ανάρτησης των φωτογραφιών με τις εικόνες που είχαν κλαπεί και επίσης των φωτογραφιών που υπήρχαν στα αρχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει, οι εικόνες άρχισαν να εντοπίζονται σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου πολλές έχουν ήδη επαναπατριστεί και εκατοντάδες άλλες, περιμένουν να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.


Ιωάννινα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την αρχαιοκαπηλία

Ιωάννινα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την αρχαιοκαπηλία

Εγκληματική δράση

Η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στάθηκε στη συνεργασία και τη συνέργεια που αναπτύσσεται στην Ήπειρο για τον εντοπισμό και την επιστροφή των εικόνων, παράλληλα όμως και στο πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία του εντοπισμού, της ταυτοποίησης και της διεκδίκησης για τον επαναπατρισμό τους.

«Μαζί με το εμπόριο όπλων και το εμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών, μέσα από τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, είναι εκείνο που αποφέρει τα μεγαλύτερα έσοδα στους αρχαιοκάπηλους σε όλον τον κόσμο. Μπορεί εμείς να λέμε, με βεβαιότητα ότι η εικόνα ή κάποιο άλλο κειμήλιο προέρχεται από τη χώρα μας και από συγκεκριμένη περιοχή, όμως θα πρέπει κιόλας να το αποδείξουμε και να κινηθούμε, όχι με βάση τον αρχαιολογικό νόμο της Ελλάδας, αλλά με βάση τους αρχαιολογικούς νόμους και το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει και εφαρμόζεται στη χώρα, όπου έχουν εντοπιστεί τα κλαπέντα αντικείμενα», ανέφερε. Έπλεξε μάλιστα το εγκώμιο του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, λέγοντας πως αν δεν είχε ξεκινήσει την αναζήτηση από το 2009 δε θα είχαμε φτάσει στον επαναπατρισμό των εικόνων.


Εντοπίστηκαν και άλλες εικόνες

Η είδηση της ημέρας δόθηκε από τον μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμο που έκανε γνωστό πως ο πατέρας Νεκτάριος που υπηρετεί στη Μητρόπολη και ασχολείται συστηματικά με την παρακολούθηση δημοπρασιών σε γνωστούς οίκους του εξωτερικού και ο οποίος είχε εντοπίσει κάποιες από τις εικόνες που επαναπατρίστηκαν, εντόπισε κι άλλες κλεμμένες εικόνες το τελευταίο διάστημα και ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ενημέρωσης της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του υπ.Πο και των εισαγγελικών αρχών. «Η αρχαιοκαπηλία έχει πλήξει την Ήπειρο. Μας έχει πληγώσει» τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.


Ιωάννινα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την αρχαιοκαπηλία

Η Βασιλική Παπαγεωργίου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπ. Πολιτισμού και η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου αντίστοιχα παρουσίασαν συνοπτικά το πλαίσιο της αναζήτησης και της διεκδίκησης για την επιστροφή των εικόνων.

Δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα παρουσίασε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Πολιτισμού Βασιλική Παπαγεωργίου.

  • Μεγάλη Εβδομάδα του 2020 εντοπίζονται σε γκαλερί του Ντίσελντορφ δύο εικόνες που έβγαιναν σε δημοπρασία. Διαπιστώνεται ότι προέρχονται από το μοναστήρι του Μακρίνου, που είχε λεηλατηθεί το 2007. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκινούν την διαδικασία για να αποσυρθούν από την δημοπρασία και στη συνέχεια να επιστραφούν. Η γκαλερί ισχυρίζεται ότι έχει νόμιμους τίτλους κατοχής των εικόνων. Κινητοποιούνται αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές. Μετά από έξι μήνες η γκαλερί αποδέχεται να τις παραδώσει στην Ελλάδα. Ωσότου η διαδικασία ολοκληρωθεί χρειάστηκε άλλος ενάμισι χρόνος.
  • Το 2017 εντοπίζεται εικόνα από τη Μονή Βισικού που είχε κλαπεί το 2005. Στην περίπτωση αυτή χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του επαναπατρισμού.

«Η Ήπειρος τραυματίστηκε από τα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων και η πρωτοβουλία ενημέρωσης που γίνεται είναι εξαιρετικά σημαντική» σημείωσε η κ. Παπαγεωργίου.

Η Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε σε καταγεγραμμένες κλοπές από την δεκαετία του 70, κάνοντας ειδική μνεία στις κλοπές που έγιναν στο Κουκούλι και στο Μακρίνο που ήταν από τις μεγαλύτερες λεηλασίες θρησκευτικού και πολιτιστικού πλούτου.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας της η κ. Παπαδοπούλου είχε αναγνώσει ένα απόσπασμα από έγγραφο της Χωροφυλακής Αρίστης στον Έφορο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τον Μάρτιο του 1975, στο οποίο περιγραφόταν με γλαφυρό τρόπο η κλοπή εικόνων και άλλων ιερών αντικειμένων από τη Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας στην Αρίστη. Ανάμεσά τους ένα χρυσωμένο ξυλόγλυπτο βημόθυρο, που εντοπίστηκε το 2020 και επίσης παρουσιάζεται στην έκθεση.


Ιωάννινα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την αρχαιοκαπηλία

Ο Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσωπικής του ενασχόλησης με την αναζήτηση και τον εντοπισμό των εικόνων, μέχρι και στο δικαστήριο που ολοκληρώθηκε πριν μερικούς μήνες στα Ιωάννινα.

«Φτάσαμε σε σημείο στο δικαστήριο να μας βγάλουν τρελούς ή ψεύτες. Ακούστηκαν διάφορα πράγματα εκεί μέσα, αλλά το σημαντικό είναι, ότι από όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή, σταμάτησαν οι κλοπές και ήδη έχουν επιστρέψει πολλές εικόνες και ελπίζουμε, ότι θα βρεθούν και θα επιστρέψουν κι άλλες», ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης.

Χαιρετισμό απηύθυνε στην αρχή της εκδήλωσης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ αναφερόμενος στη σημασία της επιστροφής των κειμηλίων, και για το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών που επλήγη βάναυσα από τη λεηλασία των εκκλησιών και των μοναστηριών.


Ώρες λειτουργίας

Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους της έκθεσης, αλλά και στους χώρους της μόνιμης συλλογής.

Η έκθεση και το Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων θα παραμένουν ανοιχτά Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο από τις 11:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.


Πηγή: Αλ. Παπαδόπουλος, Epirus Online, Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια