Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά περνάει στον 21ο αιώνα

Μια εντυπωσιακή λήψη από την 3600 προβολή «Η αλήθεια κατάματα», στο Μουσείο Γουλανδρή. Oταν το 1964 ο Αγγελος και η Νίκη Γουλανδρή ίδρυσαν τ...

Μια εντυπωσιακή λήψη από την 3600 προβολή «Η αλήθεια κατάματα», στο Μουσείο Γουλανδρή.
Μια εντυπωσιακή λήψη από την 3600 προβολή «Η αλήθεια κατάματα», στο Μουσείο Γουλανδρή.

Oταν το 1964 ο Αγγελος και η Νίκη Γουλανδρή ίδρυσαν το πρωτοποριακό για την Ελλάδα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δεν θα μπορούσε να πάει το μυαλό τους πως, έξι δεκαετίες αργότερα, θα έχει συντελέσει τόσο καίριο ρόλο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Και οι δυο τους άνθρωποι ευαίσθητοι και καλλιεργημένοι επένδυσαν τον χρόνο, τους πόρους και την προσωπική εργασία σ’ ένα φορέα που μακροημέρευσε, διότι είχε και τη συμπαράσταση του κράτους, αλλά και πεφωτισμένων προσωπικοτήτων που συμμερίστηκαν το όραμά τους όπως η αείμνηστη Καίτη Κυριακοπούλου. Τόσο η επιχειρηματίας όσο και –αργότερα– η οικογένειά της συνεχίζουν να στηρίζουν ηθικά και υλικά το μουσείο. Σαν μια φιλία που αντέχει στον χρόνο, διότι βασίζεται σε αρχές και αξίες. Ηταν, λοιπόν, ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι μια αίθουσα στο μουσείο πήρε το όνομα της ευεργέτιδος και ακόμη πιο σημαντικό ότι εκεί παρουσιάζεται μια προβολή 360 μοιρών, πίσω από τη δημιουργία της οποίας βρίσκεται η –βραβευμένη με Emmy– εγγονή της, που είναι Virtual Reality παραγωγός. Πρόκειται για την Αλεξία Κυριακοπούλου και την εταιρεία της Wonder Immersive, που συνεργάστηκε στο εγχείρημα με την εταιρεία 2monochannels.

H προβολή αυτή, που έχει τίτλο «Η αλήθεια κατάματα», παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την πρώτη διαδραστική έκθεση στη χώρα μας για την κλιματική αλλαγή στο μουσείο της Κηφισιάς. Οι δύο αυτές τομές στο Γουλανδρή φέρνουν τον εκσυγχρονισμό του φορέα, που πρέπει να συμβαδίζει –αν όχι να προπορεύεται– στο πώς θα παρουσιάζει στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους νέους τα θέματα του περιβάλλοντος. Ετσι, με τη νέα μόνιμη διαδραστική προσέγγιση, που αντικατέστησε την υπάρχουσα των τελευταίων 20 ετών, το μουσείο είναι πάλι στην αιχμή για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος είναι να βοηθήσει τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να κατανοήσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πώς επηρεάζει τη ζωή μας, αλλά και τι μπορεί να κάνει προσωπικά ο καθένας από εμάς προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Η μόνιμη έκθεση αγγίζει όλα τα πεδία, από την ενέργεια και τις μεταφορές έως τη βιομηχανική παραγωγή, τα απορρίμματα και την παγκοσμιοποίηση. Στη δε προβολή «Η αλήθεια κατάματα», ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την κλιματική αλλαγή και αντικρίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης.

Στα εγκαίνια, όπου απηύθυνε χαιρετισμό και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεχώρισε η ομιλία της Φαλής Βογιατζάκη, προέδρου του μουσείου, που συνεχίζει επάξια το έργο της Νίκης και του Αγγελου Γουλανδρή: «Στοχεύουμε να αποτελέσουμε έναν σημαντικό παράγοντα που θα οδηγήσει τη νέα γενιά στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, τον μόνο δρόμο για την πραγματική πρόοδο.

Ελπίδα είναι η αντίδραση από τη βάση, από τον κόσμο, τον ενημερωμένο και σωστά εκπαιδευμένο, που θα απαιτήσει πράξεις. Οι ηγεσίες αναγκαστικά θα ακολουθήσουν».


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια