Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην έκθεση Bizantini στη Νάπολη

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συνεχίζοντας την μακρά παράδοση συνεργασιών του με πολιτιστικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού συμμετ...

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην έκθεση Bizantini στη Νάπολη

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συνεχίζοντας την μακρά παράδοση συνεργασιών του με πολιτιστικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού συμμετέχει με δανεισμό 38 αντικειμένων (σφραγίδες αξιωματούχων, νομίσματα, ευλογίες μύρου, κοσμήματα, γλυπτά, κεραμικά και γυάλινα αγγεία) στη σημαντική έκθεση για τον βυζαντινό πολιτισμό που παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης με τίτλο: «Bizantini. Luoghi, simboli e comunità di un impero millenario», Βυζαντινοί. Τόποι, σύμβολα και κοινότητες μιας χιλιετούς αυτοκρατορίας.

Η έκθεση αποτελεί «ένα απίστευτο ταξίδι στον κόσμο, τον πολιτισμό αλλά και το φαντασιακό της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που επέζησε για πάνω από χίλια χρόνια μετά την πτώση του δυτικού της τμήματος». Με πάνω από τετρακόσια εκθέματα από 57 φορείς από την Ιταλία και την Ελλάδα η έκθεση εστιάζει στους Βυζαντινούς και φωτίζει όψεις  της ιστορίας και του πολιτισμού του Βυζαντίου από την ίδρυσή του μέχρι την Άλωση. Εξετάζονται τομείς, όπως η δομή της εξουσίας και το κράτος, ο αστικός και αγροτικός οικισμός, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, η θρησκευτικότητα, οι τέχνες, η λογοτεχνία και η γλώσσα της διοίκησης με έμφαση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και νότιας Ιταλίας.

Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει με 158 αντικείμενα από Μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων. Τον μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων έχει δανείσει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (38 εκθέματα), που φωτίζουν σημαντικές ενότητες της έκθεσης, όπως η οικονομία και η διοίκηση, ο στρατός, η Εκκλησία, η λατρεία του αγίου Δημητρίου, η ιδιωτική ευλάβεια, πολύτιμα αντικείμενα και ένδυση,  η καθημερινή ζωή, και η γλυπτική στη Θεσσαλονίκη.


Περιοδική έκθεση: «Bizantini. Luoghi, simboli e comunità di un impero millenario» Βυζαντινοί. Τόποι, σύμβολα και κοινότητες μιας χιλιετούς αυτοκρατορίας

Διάρκεια έως τις 21 Μαρτίου 2023. Χώρος: Museo Archeologico Nazionale di Napoli


Πηγή: ErtNews

Δεν υπάρχουν σχόλια