Η αποκατάσταση της στρογγυλής κρήνης ολοκληρώθηκε χρησιμοποιώντας συνολικά 168 αυθεντικά μέρη, εξαιρουμένου μέρους της κωνικής στέγης του. Σ...
Η αποκατάσταση της στρογγυλής κρήνης ολοκληρώθηκε χρησιμοποιώντας συνολικά 168 αυθεντικά μέρη, εξαιρουμένου μέρους της κωνικής στέγης του. Στόχος της αποκατάστασης είναι το κτήριο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την αρχική του μορφή τον Μάιο του 2023.
Το 2016, μια μνημειακή κρήνη βρέθηκε στα αρχαία Κίβυρα Πισιδίας που βρίσκονται στο σημερινό Burdur της νοτιοδυτικής Τουρκίας, όπου οι ανασκαφές συνεχίζονται από το 2006. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η μνημειακή κρήνη με την κωνική στέγη και τους κίονες ήταν μια σημαντική και σπάνια κατασκευή για την αρχαία πόλη των Κιβύρων.
Η κρήνη που αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στο τρίτο άνδηρο της αρχαίας αγοράς έχει κυκλική κάτοψη και είναι πολύ σημαντική καθώς δεν είχε ξαναβρεθεί τέτοια μνημειακή κατασκευή στην περιοχή.
Ο Şükrü Özüdogru, επικεφαλής της ανασκαφής της αρχαίας πόλης των Κιβύρων, δηλώνει ότι η κρήνη δίνει πληροφορίες για το πώς καλύπτονταν οι ανάγκες της αρχαίας πόλης σε νερό και πώς η αρχιτεκτονική οπτική και αισθητική αντικατοπτρίζονταν στον χώρο της αγοράς.
Σύμφωνα με τον Özü Doğru: «Ειδικά το τρίτο άνδηρο της αγοράς είναι ένα κέντρο που μπορεί να θεωρηθεί η καρδιά της πόλης από κοινωνική και πολιτιστική άποψη. Μπορούμε να πούμε ότι η κρήνη είναι το πιο υπέροχο μνημείο αυτής της πλατείας».
Η κρήνη, οι ανασκαφές της οποίας ολοκληρώθηκαν το 2016, είχε αρχικά προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2018.
Η εν λόγω μνημειακή κρήνη κατασκευάστηκε στη ρωμαϊκή περίοδο, μετά τον μεγάλο σεισμό που έγινε στα Κίβυρα το 23 μ.Χ., σε ένα στάδιο όπου η πόλη επανασχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την αρχή.
Το Τουρκικό Τμήμα Ανασκαφών ανέφερε τα εξής για την κρήνη σε επίσημη ανακοίνωσή του: «Η αποκατάσταση της στρογγυλής δομής της κρήνης στην αρχαία πόλη των Κιβύρων ολοκληρώθηκε χρησιμοποιώντας συνολικά 168 αυθεντικά μέρη, εξαιρουμένου τμήματος της κωνικής στέγης της. Στόχος είναι το κτίριο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την αρχική του μορφή τον Μάιο του 2023.»
Η αρχαία πόλη Κίβυρα
Τα Κίβυρα βρίσκονται κοντά στην κωμόπολη Γκιόλχισαρ, του νομού Μπούρντουρ, στα όρια της Φρυγίας, της Πισιδίας, της Καρίας και της Λυκίας, και φέρονται να έχουν χτιστεί από Λυδούς ή από τους Λακεδαιμόνιους Αμίλκα και Κλέανδρο. Ε ίναι μια πολύ σημαντική αρχαία πόλη, στην οποία διασώζονται το στάδιό της, το κτίριο του κοινοβουλίου και η αγορά.
Πηγή: Arkeofili
Δεν υπάρχουν σχόλια