Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο βρήκαν θησαυρό με χρυσά κοσμήματα

Θησαυρό που περιλαμβάνει ομάδα χρυσών κοσμημάτων έφερε στο φως  Αιγυπτιακή-Αγγλική αρχαιολογική αποστολή που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο...

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο βρήκαν θησαυρό με χρυσά κοσμήματα

Θησαυρό που περιλαμβάνει ομάδα χρυσών κοσμημάτων έφερε στο φως  Αιγυπτιακή-Αγγλική αρχαιολογική αποστολή που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και κάνει έρευνες  εδώ και δεκαετίες στην περιοχή αρχαιοτήτων «Tel el-Amarna», στο Κυβερνείο Minya, νότια του Καΐρου.

Αιγύπτιος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε τον θησαυρό πολύτιμο, λέγοντας ότι το αρχαιολογικό επίτευγμα θα στηρίξει τον ισχυρισμό της Αιγύπτου να συμπεριλάβει την περιοχή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με τον Δρ. Mostafa Waziri, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, η αποστολή εργάζεται στα βόρεια νεκροταφεία του Tell el-Amarna από το 2010, σε μια προσπάθεια να μελετήσει την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των κατοίκων του Akhetaten. Η αρχαία πόλη ήταν για μόλις 17 χρόνια η πρωτεύουσα του βασιλείου της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Ακενατόν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των τροφίμων που κατανάλωναν οι κάτοικοι της βραχύβιας πρωτεύουσας του Ακενατόν, καθώς και στις ασθένειες από τις οποίες υπέφεραν.

Ο Διευθυντής Αρχαιοτήτων Κεντρικής Αιγύπτου, Gamal El-Samastawy, είπε στο Sky News Arabia ότι ο θησαυρός ανακαλύφθηκε σε έναν από τους τάφους των απλών ανθρώπων ή των φτωχών της δέκατης όγδοης φαραωνικής οικογένειας στη σύγχρονη πολιτεία, η οποία ήταν γνωστή ως πόλη Akhenaten και χτίστηκε από τον Ακενατόν. Πρόσθεσε επίσης ότι τρία δαχτυλίδια και ένα μικρό περιδέραιο από χρυσές χάντρες βρέθηκαν μέσα στην ταφή. Ένα από τα δαχτυλίδια φέρει την επιγραφή Sat Nebet Tawy (που σημαίνει «η κόρη της Κυρίας των Δύο Χωρών»).

Η Δρ Anna Stephens, η αναπληρώτρια επικεφαλής της αγγλικής αποστολής, δήλωσε ότι η αποστολή εργάζεται στο Tel el-Amarna από τη δεκαετία του ογδόντα και έχει αποκαλύψει πολλές αρχαιότητες, εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης των κτηρίων που είναι χτισμένα από τούβλα και λάσπη, των καταλοίπων οικιών και παλατιών και την αποκατάσταση του μικρού και μεγάλου ναού του Aten.


Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο βρήκαν θησαυρό με χρυσά κοσμήματα

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο βρήκαν θησαυρό με χρυσά κοσμήματα

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο βρήκαν θησαυρό με χρυσά κοσμήματα

Ο θησαυρός από τα κοσμήματα, θα εκτεθεί στο Αιγυπτιακό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου και ενδέχεται να επιλεγεί για έκθεση στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στην περιοχή των Πυραμίδων της Γκίζας μετά το άνοιγμα του λόγω την ιστορική του σημασία.

Η αρχαιολογική περιοχή της Amarna είναι ιστορικά γνωστή για τις πολύτιμες αρχαιότητες της και κατά καιρούς ανακαλύπτονται τεράστιοι αρχαιολογικοί θησαυροί, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία της περιοχής αυτής για την Αίγυπτο και τον κόσμο.

Αναμένεται σύντομα η επιστημονική δημοσίευση της αρχαιολογικής αποστολής.

Το Tel el-Amarna θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Αίγυπτο, καθώς ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά την εποχή του βασιλιά Ακενατόν, ο οποίος κάλεσε για μονοθεϊσμό και τη λατρεία ενός θεού, τον οποίο ονόμασε Aten. Τα ευρήματα στην περιοχή περιλαμβάνουν ναούς, παλάτια και τεράστιες κατοικημένες περιοχές για κρατικούς αξιωματούχους και απλό κόσμο. Από τα ανάκτορα, το Μεγάλο Παλάτι και η Βασιλική Κατοικία πλαισιώνουν τη βασιλική οδό και συνδέονταν κάποτε με μια γέφυρα, ενώ ένα άλλο (βόρειο) παλάτι είναι γνωστό ως «κατοικία της Νεφερτίτης».

Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης 25 τάφους, που κάποτε προορίζονταν ως ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης ανώτερων πολιτικών και ιερέων, λαξευμένους στο ανατολικό βουνό της τοποθεσίας. Πρόκειται για μεγάλους τάφους διακοσμημένους με σκηνές στο χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό στυλ της Amarna, προς υποστήριξη της θρησκείας του Ακενατόν. Οι σκηνές περιλαμβάνουν απεικονίσεις της βασιλικής οικογένειας (Ακενατόν, Νεφερτίτη και τις έξι κόρες τους) και τον κύκλο τους στους δύο κύριους ναούς του Ατόν της πόλης (συμβατικά γνωστούς ως Μεγάλος και Μικρός Ναός) και στην Οικία του Βασιλιά. Ανάμεσα στα δύο κύρια ελίτ νεκροταφεία αλλά πιο ανατολικά, υπάρχει το Βασιλικό νεκροταφείο, με τον κύριο βασιλικό τάφο να βρίσκεται βαθιά στο βουνό, 15 χλμ. ανατολικά της αρχαίας πόλης.


Πηγή: Ουαλίντ Ελίας, ErtNews, Αρχαιολογία και Τέχνες

Δεν υπάρχουν σχόλια