Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

5 εκπληκτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που μπορεί τελικά να πραγματοποιηθούν το 2023

Η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι δύσκολη, αλλά με βάση την έρευνα του Live Science υπάρχουν κάποιες εμπεριστατωμένες εικασίες σχετικά με τις α...

5 εκπληκτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που μπορεί τελικά να γίνουν το 2023

Η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι δύσκολη, αλλά με βάση την έρευνα του Live Science υπάρχουν κάποιες εμπεριστατωμένες εικασίες σχετικά με τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις και τις ιστορίες που μπορεί να δούμε το 2023. 

Υπάρχει πιθανότητα να ανακαλυφθεί η μούμια της Νεφερτίτης, καθώς οι αρχαιολόγοι διεξάγουν τεστ DNA σε έναν αιγυπτιακό τάφο για να δούμε αν μια από τις μούμιες είναι τα λείψανα της αρχαίας αιγυπτιακής βασίλισσας. Μπορεί επίσης να μάθουμε περισσότερα για μια υπόγεια πόλη που άκμασε στην Τουρκία πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Εδώ είναι οι πέντε αρχαιολογικές προβλέψεις για το 2023.


1. Η μούμια της Νεφερτίτης;


Η προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης της Αιγύπτου. [Credit: OLIVER LANG]
Η προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης της Αιγύπτου. [Credit: OLIVER LANG]

Βρέθηκε για πρώτη φορά το 1817 στον τάφο "KV 21", όπως τον αποκαλούν οι Αιγυπτιολόγοι,  που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων και περιείχε δύο μούμιες γυναικών, σύμφωνα με το Theban Mapping Project. Προς το παρόν, μια αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Zahi Hawass, πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, επανεξετάζει τον τάφο και τις μούμιές του πραγματοποιώντας τεστ DNA. Ο Hawass δήλωσε στο Live Science ότι η ομάδα εξετάζει την πιθανότητα μια από τις μούμιες να είναι η Νεφερτίτη. Αν και είναι αβέβαιο εάν οι επιστήμονες θα βρουν τα λείψανα της αρχαίας αιγυπτιακής βασίλισσας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ακούσουμε περισσότερα για αυτόν τον τάφο και τις μούμιες που θαμμένα μέσα σε αυτόν το 2023.


2. Υπόγεια πόλη στην Τουρκία


Πολλά ευρήματα που χρονολογούνται στον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκαν σε μια υπόγεια πόλη στην περιοχή Midyat του Mardin στην Τουρκία. [Credit: Halil Ibrahim Sincar/Anadolu Agency]
Πολλά ευρήματα που χρονολογούνται στον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκαν σε μια υπόγεια πόλη στην περιοχή Midyat του Mardin στην Τουρκία.
[Credit: Halil Ibrahim Sincar/Anadolu Agency]

Το 2022, οι αρχαιολόγοι στο Midyat της Τουρκίας ανακάλυψαν μια υπόγεια πόλη που χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια και μπορεί να φιλοξενούσε έως και 70.000 ανθρώπους. Τα ερείπια μιας χριστιανικής εκκλησίας και μιας εβραϊκής συναγωγής έχουν βρεθεί στον χώρο και είναι πιθανό οι κάτοικοι της υπόγειας πόλης να προσπαθούσαν να κρυφτούν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία κατείχε την περιοχή και κατά καιρούς καταδίωκε Χριστιανούς και Εβραίους.

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί μόνο το 5% της πόλης. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, επομένως είναι πιθανό να γίνουν νέες ανακαλύψεις σε αυτή την υπόγεια πόλη το 2023.


3. Επαναπατρισμοί αρχαιοτήτων, πιθανόν και των Γλυπτών του Παρθενώνα


Μία ομάδα χάλκινων έργων του Μπενίν στο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης στην Ουάσιγκτον. [Credit: Amanda Andrade-Rhoades/Washington Post]
Μία ομάδα χάλκινων έργων του Μπενίν στο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης στην Ουάσιγκτον. [Credit: Amanda Andrade-Rhoades/Washington Post]

Τα μουσεία σε όλο τον κόσμο κάνουν έναν απολογισμό. Ορισμένα ιδρύματα επανεξετάζουν τις συλλογές τους και αποφασίζουν εάν ορισμένα αντικείμενα θα πρέπει να επιστραφούν στον πολιτισμό ή στη χώρα προέλευσής τους. Για παράδειγμα, τα μεταλλικά γλυπτά γνωστά ως Χάλκινα του Μπενίν που λεηλατήθηκαν από το βασίλειο του Μπενίν (σημερινή νοτιοδυτική Νιγηρία) όταν οι Βρετανοί επιτέθηκαν το 1897. Πολλά από αυτά βρίσκονται σήμερα σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, η Γερμανία επέστρεψε 21 από αυτά στη Νιγηρία τον Δεκέμβριο του 2022 και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα επέστρεφε 116 από την συλλογή του στη Νιγηρία. Σε μια άλλη περίπτωση, το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας σχεδιάζει να επαναπατρίσει έναν λεηλατημένο τοτέμ στο Nisga'a Nation της Βρετανικής Κολομβία του Καναδά.

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η βρετανική νομοθεσία ορίζει ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να μεταβιβάσει την κυριότητα των αντικειμένων του, αλλά μια λύση που συζητείται, σύμφωνα με το Live Science, είναι να "δανειστούν" τα Γλυπτά στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη παρουσίαση νέων αρχαίων έργων από τις συλλογές των ελληνικών μουσείων στο Βρετανικό Μουσείο.


4. Η κληρονομιά της Ουκρανίας


Το Antonov AN-225 Mriya είναι το μακρύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ. Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, που προοριζόταν να μεταφέρει ένα σοβιετικό διαστημικό λεωφορείο, καταστράφηκε. [Credit: NOAH SEELAM/AFP]
Το Antonov AN-225 Mriya είναι το μακρύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ. Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, που προοριζόταν να μεταφέρει ένα σοβιετικό διαστημικό λεωφορείο, καταστράφηκε. [Credit: NOAH SEELAM/AFP]

Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή και καταστροφή πολυάριθμων δομών πολιτιστικής κληρονομιάς και αντικειμένων. Από τις 12 Δεκεμβρίου, η UNESCO έχει επαληθεύσει ζημιές σε 227 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων μουσείων, θρησκευτικών κτιρίων και βιβλιοθηκών. Υπήρξαν επίσης εκτεταμένες λεηλασίες. Για παράδειγμα, οι ρωσικές αρχές λεηλάτησαν χρυσά σκυθικά αντικείμενα από ένα μουσείο στη ρωσοκρατούμενη Μελιτόπολη.

Τους τελευταίους μήνες, ο στρατός της Ουκρανίας ανακατέλαβε εδάφη και απελευθέρωσε ακόμη και τη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη που είχε καταληφθεί από τη Ρωσία. Καθώς η Ουκρανία ανακτά περισσότερο έδαφος, πιθανότατα θα ακούσουμε περισσότερα για κατεστραμμένα, κλεμμένα και λεηλατημένα αντικείμενα και αρχαιολογικούς χώρους. Είναι επίσης πιθανό ορισμένα από τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί από Ρώσους στρατιώτες να εμφανιστούν προς πώληση στο διαδίκτυο.


5. Νέα αρχαία ευρήματα κατά μήκος του νέου σιδηροδρόμου του Ηνωμένου Βασιλείου


Αν και το ξύλινο ειδώλιο χρονολογείται στην πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο της Βρετανίας, φαίνεται να απεικονίζει έναν χιτώνα ρωμαϊκού τύπου. [Credit: HS2]
Αν και το ξύλινο ειδώλιο χρονολογείται στην πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο της Βρετανίας, φαίνεται να απεικονίζει έναν χιτώνα ρωμαϊκού τύπου. [Credit: HS2]

Τα τελευταία χρόνια, αρχαιολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν αξιοσημείωτα αντικείμενα που χρονολογούνται στη Ρωμαϊκή Περίοδο της Βρετανίας και στην Αγγλοσαξονική Αγγλία καθώς ερευνούν την περιοχή  πριν από την κατασκευή της High Speed 2 (HS2), μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα εκτείνεται από το Λονδίνο προς τα West Midlands. Μόνο φέτος, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλές αρχαίες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των καλοδιατηρημένων υπολειμμάτων ενός χωριού της Εποχής του Σιδήρου που μετατράπηκε σε μια πολυσύχναστη αρχαία ρωμαϊκή πόλη στο Νότιο Νορθάμπτονσαϊρ της Αγγλίας, ένας χώρος ταφής για πλούσιους ειδωλολάτρες που χρονολογείται περίπου από την εποχή της αγγλοσαξονικής εισβολής στη Βρετανία τον 5ο αιώνα μ.Χ. και ένα «εξαιρετικό» ξύλινο ειδώλιο που χρονολογείται στην πρώιμη ρωμαϊκή Βρετανία.

Η πρώτη φάση του έργου HS2 αναμένεται  μεταξύ 2029 και 2033, επομένως υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος για την αποκάλυψη αρχαίων θησαυρών.


Πηγή: O. Jarus, Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια