[Credit: Patricia Mora Riudavets] Κατά την διάρκεια ανασκαφής στην περιοχή Qubbat al-Hawa στη νότια Αίγυπτο, αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τάφο πο...
[Credit: Patricia Mora Riudavets] |
Κατά την διάρκεια ανασκαφής στην περιοχή Qubbat al-Hawa στη νότια Αίγυπτο, αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τάφο που περιέχει τα κατάλοιπα μουμιοποιημένων κροκόδειλων.
Το Qubbat al-Hawa βρίσκεται απέναντι από το Ασουάν στη δυτική όχθη του Νείλου, και χρησιμοποιήθηκε ως τόπος ανάπαυσης ευγενών και ιερέων κυρίως από το Παλαιό και Μέσο Βασίλειο της αρχαίας Αιγύπτου.
Η νεκρόπολη ήταν ενεργή από την Τέταρτη Δυναστεία μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, όπου οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει στο παρελθόν πάνω από 100 τάφους.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Jaén, όπου βρήκαν τα λείψανα πέντε πλήρων μουμιοποιημένων σκελετών κροκόδειλων και πέντε μουμιοποιημένων κρανίων κροκόδειλων. Όλα τα ευρήματα χρονολογούνται στην προ-πτολεμαϊκή εποχή πριν από το 304 π.Χ.
[Credit: Patricia Mora Riudavets] |
Οι κροκόδειλοι χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια τελετουργιών για τον θεό της αρχαίας Αιγύπτου, Sobek, ο οποίος συνδέθηκε με τον κροκόδειλο του Νείλου ή τον κροκόδειλο της Δυτικής Αφρικής, και παριστάνεται είτε στην ζωώδη μορφή του είτε ως άνθρωπος με κεφάλι κροκόδειλου.
Ο Sobek συνδέθηκε επίσης με τη φαραωνική δύναμη, τη γονιμότητα και τη στρατιωτική ανδρεία, αλλά χρησίμευε επιπλέον ως προστατευτική θεότητα με αποτροπαϊκές ιδιότητες, που επικαλούνταν ειδικά για προστασία από τους κινδύνους που παρουσίαζε ο Νείλος.
Η Bea De Cupere, αρχαιοζωολόγος από το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου (RBINS) δήλωσε: «Περισσότεροι από 20 τόποι ταφής με μούμιες κροκόδειλων είναι γνωστοί στην Αίγυπτο, αλλά το να βρούμε 10 καλοδιατηρημένες μούμιες κροκόδειλων μαζί σε έναν αδιατάρακτο τάφο είναι εξαιρετικό εύρημα. Οι περισσότερες μούμιες που συλλέχθηκαν από μουσεία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, συχνά εκκολαπτόμενες, δεν γνωρίζουμε ακριβώς από πού προέρχονται».
[Credit: Patricia Mora Riudavets] |
Τα αποτελέσματα της ανασκαφής, που δημοσιεύονται τώρα στο περιοδικό Plos One, αναφέρουν ότι οι κροκόδειλοι που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο τάφο έχουν μήκος από 1,8 έως 3,5 μέτρα, και ανήκουν στα είδη του κροκόδειλου του Νείλου και του κροκόδειλου της Δυτικής Αφρικής.
«Οι κροκόδειλοι θάφτηκαν αρχικά αλλού, πιθανώς σε αμμόλακκους», λέει η De Cupere. «Αυτό επέτρεψε στους κροκόδειλους να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο. Στη συνέχεια, τα λείψανα ανακαλύφθηκαν, τυλίχτηκαν και μεταφέρθηκαν στον τάφο στο Qubbat al-Hawa. Μέρη του σώματος πρέπει να έχουν χαθεί κατά το τύλιγμα και τη μεταφορά».
Ένας από τους κροκόδειλους περιείχε ακόμη γαστρόλιθους, πέτρες στα έντερα που βοηθούν τους κροκόδειλους να παραμείνουν ισορροπημένοι στο νερό, υποδηλώνοντας ότι ο κροκόδειλος δεν κόπηκε για να αφαιρεθούν τα έντερα κατά τη διαδικασία μουμιοποίησης.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Πηγή: Heritage Daily
Δεν υπάρχουν σχόλια