Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λείψανα αλυσοδεμένου βυζαντινού μοναχού με σιδερένια δαχτυλίδια ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

[Credit : Israel Antiquities Authority] Τα λείψανα ενός αλυσοδεμένου μοναχού με σιδερένια δαχτυλίδια αποκαλύφηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών...

Λείψανα αλυσοδεμένου βυζαντινού μοναχού με σιδερένια δαχτυλίδια ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ
[Credit : Israel Antiquities Authority]

Τα λείψανα ενός αλυσοδεμένου μοναχού με σιδερένια δαχτυλίδια αποκαλύφηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Khirbat el Masani στο Ισραήλ.

Το Khirbat el-Masani είναι ένας αρχαιολογικός χώρος, όπου η υπηρεσία αρχαιοτήτων του Ισραήλ είχε προηγουμένως ανακαλύψει μια τρίκλιτη εκκλησία της Βυζαντινής Εποχής, που κάποτε ήταν μέρος ενός μοναστηριού με ένα πανδοχείο για τους ταξιδιώτες προσκυνητές.

Ο ναός είναι εν μέρει λαξευμένος σε βράχο και είναι χτισμένος με ασβεστολιθικές πέτρες. Πιθανόν ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ζαχαρία.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πρόσφατα τα λείψανα ενός μοναχού «ηλικίας» 1.500 ετών, ο οποίος είχε ταφεί σε ένα κιβωτιόσχημο τάφο δίπλα σε δύο μικρά κλειστά κελιά που μοιάζουν με κόγχες στην κεντρική αψίδα της εκκλησίας.

Γύρω από το λαιμό του, τα χέρια και τα πόδια του μοναχού υπάρχουν μια σειρά από σιδερένια δαχτυλίδια βάρους δεκάδων κιλών, τα οποία οι ερευνητές θεωρούν ότι συμβολίζουν έναν ασκητικό τρόπο ζωής, με τις αλυσίδες να αποδεικνύουν την αφοσίωσή του.


Λείψανα αλυσοδεμένου βυζαντινού μοναχού με σιδερένια δαχτυλίδια ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ
[Credit : Israel Antiquities Authority]

Μοναχοί που ακολούθησαν τον ασκητισμό ζούσαν έναν τρόπο ζωής που χαρακτηριζόταν από αποχή από αισθησιακές απολαύσεις επιδιώκοντας τη σωτηρία, τη λύτρωση από την αμαρτία.

Ο πιο ακραίος ασκητισμός περιελάμβανε αλυσίδες στο σώμα, εγκεισμό σε βράχους ή μέσα σε ένα κελί, την προσευχή σε μια κολόνα (στηλίτες), την απομόνωση (αναχωρητές), την εγκατάλειψη της προσωπικής υγιεινής ή τον αυτοπροκαλούμενο πόνο και την εκούσια ταλαιπωρία.

Ο μοναχός που βρέθηκε στο Khirbat el-Masani πιθανότατα ζούσε μέσα ή κοντά στο συγκρότημα της εκκλησίας, τοποθετώντας τον εαυτό του σε απομόνωση ενώ ήταν αλυσοδεμένος μέσα σε ένα απομονωμένο κλειστό κελί.

Η πρακτική προέρχεται από τη Συρία τον 4ο ή 5ο αιώνα μ.Χ., ωστόσο, η ανακάλυψη της ταφής δείχνει ότι αυτή η μορφή ακραίου ασκητισμού εξαπλώθηκε νότια ως την περιοχή της Ιερουσαλήμ κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Ανάλογο παράδειγμα ανακαλύφθηκε παλαιότερα από αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Giv’at HaMatos κοντά στο μοναστήρι Mar Elias, που βρίσκεται μεταξύ Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ.

Οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει τον τάφο ενός άνδρα που φορούσε σιδερένιες αλυσίδες γύρω από το πάνω μέρος του σώματός του σε μια υπόγεια σπηλιά αποτελούμενη από δύο θαλάμους.


Πηγή: HellasJournal, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια