Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε το 2.200 ετών Κάστρο του Γκαζιαντέπ

Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Τουρκία κατέστρεψε  το ηλικίας 2.200 ετών κάστρο του Γκαζιαντέπ.   Μέσα σ...

Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε το 2.200 ετών κάστρο του Γκαζιαντέπ

Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Τουρκία κατέστρεψε  το ηλικίας 2.200 ετών κάστρο του Γκαζιαντέπ.  

Μέσα σε διάρκεια ενάμισι λεπτού, όσο δηλαδή διήρκησε ο σεισμός, το ιστορικό κτίριο που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έγινε συντρίμμια. 

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε ορισμένους προμαχώνες παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές, ενώ τα σιδερένια κάγκελα γύρω από το κάστρο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια.  

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2o-4o αιώνα μ.Χ. και επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Πήρε τη σημερινή του μορφή μεταξύ 527-565 μ.Χ. κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’, σύμφωνα με τα Τουρκικά Μουσεία, το επίσημο site των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας.


Ζημιές στο ιστορικό τζαμί Şirvani


Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρευσε το 2.200 ετών Κάστρο του Γκαζιαντέπ

Την ίδια ώρα, ο τρούλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού Şirvani, που βρίσκεται δίπλα στο κάστρο, στην πόλη Γκαζιαντέπ και χτίστηκε τον 17ο αιώνα, κατέρρευσαν μερικώς. 

Σημειώνεται δε, ότι ο σημερινός σεισμός είναι ένας από τους ισχυρότερους που έπληξαν την Τουρκία τον τελευταίο αιώνα. 


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια