Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν έναν από τους λάκκους στο Sanxingdui στην Κίνα. [Credit: Ma Da/VCG] Τι έφερε στο φως αρχαιολογική έρευνα και πώς ...
Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν έναν από τους λάκκους στο Sanxingdui στην Κίνα. [Credit: Ma Da/VCG] |
Τι έφερε στο φως αρχαιολογική έρευνα και πώς τα ευρήματα δημιουργούν υποψίες για την ύπαρξη «νεραϊδών».
Επιστήμονες στην επαρχία της Σιτσουάν, της Κίνας, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ευρήματα που τους δείχνουν απόπειρες αρχαίων πολιτισμών να επικοινωνήσουν με «νεράιδες».
Πιο συγκεκριμένα ανακαλύφθηκαν ένα κουτί φύλαξης από χαλκό, νεφρίτη, χρυσά τέχνεργα, καθώς και στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη αρχαίων τελετουργικών θυσίας.
Υπάρχουν «νεράιδες»;
Μερικά από τα ευρήματα θεωρούνται μοναδικά από τους επιστήμονες, καθώς αφήνουν να εννοηθεί ότι οι κάτοχοί τους πίστευαν πώς υπήρχε ένα είδος κόσμου στον οποίο ζούσαν νεράιδες. Εντούτοις όσα φαντάζεται κανείς όταν διαβάζει αυτές τις γραμμές, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είχαν καμία σχέση με νεράιδες της σύγχρονης εποχής όπως η Tinkerbell και άλλες.
Οι ανακαλύψεις έγιναν στην διάσημη Sanxingdui, αρχαιολογική τοποθεσία στην πόλη του Guanghan, στα νοτιότερα της της επαρχίας της Σιτσουάν. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε δύο λάκκους θυσίας, από ακαδημαϊκούς των Πανεπιστημίων της Σιτσουάν και του Peking.
Τα ευρήματα
Ανάμεσα στα αντικείμενα ήταν ένα χάλκινο και πράσινο κουτί από νεφρίτη, διακοσμημένο με χερούλια σε σχήμα κεφαλής δράκου.
Η συλλογή περιελάμβανε μυθικά πλάσματα, υβριδικές ανθρώπινες μορφές σε συνδυασμό με φίδια και χάλκινες κεφαλές διακοσμημένες με χρυσές μάσκες.
Ειδικότερα, όσα εντοπίστηκαν στον ένα λάκκο χαρακτηρίστηκαν «περίπλοκα και ευφάνταστα», καθώς όπως ανέφερε ο Zhao Hao, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου του Peking, «ο κόσμος των νεραϊδών, όπως τον φαντάστηκαν οι άνθρωποι τη δεδομένη χρονική στιγμή και επέδειξαν την ποικιλομορφία και τον πλούτο του κινέζικου πολιτισμού».
Αυτή η χάλκινη μάσκα βρέθηκε στο χώρο τη δεκαετία του 1980. Πρόσφατα, πολλά περισσότερα ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί σε μια σειρά από λάκκους. [Credit: Shan_shan] |
Μερικά από τα ευρήματα έφεραν σημάδια που υποδεικνύουν ότι έχουν σπάσει ή κοπεί σκόπιμα, δήλωσε ο Jay Xu, διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, στο Live Science. «Η σκόπιμη θραύση και καύση πολύτιμων υλικών όπως νεφρίτης και μπρούτζος μας δείχνει ότι δεν ήταν τυχαία ή απρόβλεπτη καταστροφή», είπε ο Xu, ο οποίος έχει ερευνήσει και γράψει εκτενώς για την τοποθεσία αλλά δεν συμμετείχε στις πρόσφατες ανακαλύψεις.
«Ο μπρούτζος ήταν τόσο πολύτιμος - ειδικά επειδή μπορούσε να λιώσει και να ξαναχρησιμοποιηθεί - που μας δείχνει ότι η καταστροφή αυτών των έργων εξυπηρετούσε έναν σημαντικό τελετουργικό σκοπό», είπε ο Xu. «Όπως συμβαίνει με άλλες ανθρώπινες κοινωνίες, το σπάσιμο και το κάψιμο κατά τη διάρκεια του τελετουργικού συχνά αφορούν ένα αγιασμένο πέρασμα ή μια κοινωνία με έναν κόσμο πέρα από τον δικό μας. Αυτές οι ταφές [των αντικειμένων] ήταν ίσως μια προσπάθεια να περάσει αυτή η κοινωνία μέσα από κρίσεις με καθοδήγηση ή βοήθεια από άλλο βασίλειο», είπε ο Xu.
Ο Rowan Flad, καθηγητής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συμφώνησε επίσης ότι η τελετουργική καταστροφή ήταν σημαντική για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν αυτήν την τοποθεσία. «Τείνω να πιστεύω ότι αυτοί οι λάκκοι αντικατοπτρίζουν σκόπιμα επεισόδια τελετουργικής καταστροφής, ίσως μια περιοδική δημόσια καταστροφή πλούτου από κοινωνικούς, πολιτικούς ή πνευματικούς ηγέτες εντός της κοινότητας Sanxingdui», είπε ο Flad στο Live Science, ο οποίος δεν συμμετείχε στις πρόσφατες ανασκαφές.
Οι ερευνητές θα γνωρίζουν περισσότερα όταν «είμαστε σε θέση να έχουμε μια πλήρη αίσθηση των αντικειμένων μέσα στους νέους λάκκους, τις διαδικασίες απόρριψής τους και τις σχέσεις μεταξύ των πραγμάτων», είπε ο Flad.
Πηγή: AlfaVita, Live Science
Δεν υπάρχουν σχόλια