Καλλιτεχνική απεικόνιση του αρχαίου κροκόδειλου. [Credit: Júlia d’Oliveira] Πρόκειται για ένα άγνωστο κροκοδειλόμορφο είδος που ζούσε πριν α...
Καλλιτεχνική απεικόνιση του αρχαίου κροκόδειλου. [Credit: Júlia d’Oliveira] |
Πρόκειται για ένα άγνωστο κροκοδειλόμορφο είδος που ζούσε πριν από 185 εκατ. χρόνια.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» διεθνής ομάδα ερευνητών παρουσιάζει μια εντυπωσιακή παλαιοντολογική ανακάλυψη. Πρόκειται για ένα κροκόδειλο, η πιο σωστά για ένα κροκοδειλόμορφο ον, που ζούσε στους ωκεανούς πριν από περίπου 185 εκατ. έτη. Απολιθώματα του είδους που έλαβε την επιστημονική ονομασία Turnersuchus hingleyae εντοπίστηκαν στη Βρετανία γεγονός επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού τέτοιου είδους θαλλάσια πλάσματα θεωρούνταν ότι θα κινούνταν σε πολύ νοτιότερες περιοχές που πλανήτη.
Ο πανάρχαιος κροκόδειλος που είχε μήκος δύο μέτρων έκανε την εμφάνιση του στη διάρκεια της Τριαδικής Περιόδου που ξεκίνησε πριν από 245 εκατ. έτη και σύμφωνα με τους ερευνητές κατάφερε να επιβιώσει από ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης της ζωής που συνέβη στη διάρκεια αυτής της γεωλογικής περιόδου.
Λιγότερα από δέκα είδη είναι επί του παρόντος γνωστά από αυτή τη χρονική περίοδο σε μια ευρεία γεωγραφική κατανομή. Ενώ τα περισσότερα δείγματα βρίσκονται στην Ευρώπη, έχουν επίσης αναφερθεί δείγματα από την Κίνα, την Αργεντινή και τη Μαδαγασκάρη.
«Θα πρέπει τώρα να περιμένουμε να βρούμε περισσότερους θαλατοσούχους της ίδιας ηλικίας με τον Turnersuchus hingleyae καθώς και μεγαλύτερους», είπε ο Δρ Eric Wilberg, παλαιοντολόγος στο Τμήμα Ανατομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Stony Brook.
«Στην πραγματικότητα, κατά τη δημοσίευση της έρευνάς μας, δημοσιεύτηκε μια άλλη εργασία που περιγράφει ένα κρανίο θαλατοσούχου που ανακαλύφθηκε στην οροφή μιας σπηλιάς στο Μαρόκο που χρονολογείται στην Hettangian/Sinemurian (χρονικές περίοδοι πριν από την Pliensbachian όπου βρέθηκε ο Turnersuchushingleyae), το οποίο επιβεβαιώνει αυτή την ιδέα. .».
«Περιμένω ότι θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε περισσότερους ηλικιωμένους θαλατοσούχους και συγγενικά τους είδη. Οι αναλύσεις μας υποδηλώνουν ότι οι θαλατοσούχοι πιθανότατα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Τριαδική περίοδο και επέζησαν από τη μαζική εξαφάνιση στο τέλος της περιόδου».
«Ωστόσο, καμία ανασκαφή δεν έχει βρει ακόμη θαλατοσούχους στα Τριασικά πετρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια "γενεαλογία φάντασμα" (μια περίοδος κατά την οποία γνωρίζουμε ότι μια ομάδα πρέπει να υπήρχε, αλλά δεν έχουμε ακόμη ανακτήσει απολιθώματα)».
«Μέχρι την ανακάλυψη του Turnersuchus hingleyae, αυτή η "γενεαλογία φάντασμα" εκτεινόταν από το τέλος της Τριαδικής περιόδου μέχρι το Toarcian, στο Jurassic, αλλά τώρα μπορούμε να μειώσουμε την περίοδο κατά μερικά εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς».
Όπως φαίνεται το είδος αυτό αλλά και τα συγγενικά του είδη προσαρμόστηκαν πολύ καλά στη ζωή στους ωκεανούς, με κοντά άκρα τροποποιημένα σε βατραχοπέδιλα, πτερύγια ουράς η οποία μοιάζει με αυτή του καρχαρία, αδένες αλατιού και πιθανώς είχαν εξελιχθεί για να γεννούν μικρά και όχι αβγά.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Sci News
Δεν υπάρχουν σχόλια