Εγκρίθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας του υπουργείου Πολιτισμού η ανάθεση της οριστικής γεωτεχνικής μελέτης προστασίας και ανάδειξ...
Εγκρίθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας του υπουργείου Πολιτισμού η ανάθεση της οριστικής γεωτεχνικής μελέτης προστασίας και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου της Περιστεριάς.
Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς έχει ενταχθεί με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά σε εργασίες στερέωσης, συντήρησης και προστασίας των τριών θολωτών τάφων, όπως και στη βελτίωση της πρόσβασης και περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο Περιστεριάς, όπου σώζονται τα μνημεία. Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.
Μελέτες
Λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων είχαν ανατεθεί η στατική και η αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου. Τώρα, με νεότερη απόφαση, ανατέθηκε και η οριστική γεωτεχνική μελέτη στην «GEO STAND Εταιρεία Γεωτεχνικών Ερευνών Υπεδάφους και Συνεργάτες Ανώνυμη Εταιρεία».
Σύμφωνα με την προμελέτη που έχει εκπονηθεί και έχει εγκριθεί, προβλέπεται η δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού, αλλά και η διαμόρφωση διαδρομών περιήγησης και χώρων θέασης. Στο πλαίσιο της συνολικής ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου θα συμπεριληφθεί η ανάδειξη και προστασία των τριών θολωτών τάφων που σώζονται.
Ανάδειξη και προστασία
Ειδικότερα, συνολικά προβλέπεται η εκτέλεση των παρακάτω εργασιών:
-Η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών συντήρησης, στερέωσης και προστασίας των θολωτών τάφων της Περιστεριάς, αλλά και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για τον ηλεκτροφωτισμό και τις λοιπές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στις υποδομές εξυπηρέτησης κοινού
-Η εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποψίλωσης, αποχωμάτωσης, ανασκαφικής διερεύνησης, όπου απαιτείται, αντιστήριξης πρανών και διάστρωσης διαδρομών περιήγησης και με δυνατότητα πρόσβασης ΑμεΑ
-Εργασίες για ενίσχυση, συμπλήρωση, προστασία και αποκατάσταση των ταφικών μνημείων σύμφωνα με τη μελέτη προστασίας που θα εκπονηθεί.
-Η κατασκευή των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού, καθώς και των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την προστασία και ανάδειξη του χώρου.
-Η σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας.
-Η τεκμηρίωση των εργασιών συντήρησης, προστασίας και στερέωσης των μνημείων και η παραγωγή πληροφοριακού και εποπτικού υλικού για την προβολή και την ανάδειξή τους (και σε γραφή Braille).
Πηγή: Θάρρος News
Δεν υπάρχουν σχόλια