Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα Βυζαντινά κάστρα της Θεσσαλίας

Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η αρχαιολόγος Άννα Γιαλούρη, Προϊσταμένη του Τμήματος Β...

Τα Βυζαντινά κάστρα της Θεσσαλίας


Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η αρχαιολόγος Άννα Γιαλούρη, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με θέμα: «Βυζαντινές οχυρώσεις της Θεσσαλίας».

Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις οχυρώσεις των σπουδαίων αστικών κέντρων στους δύο μεγάλους οδικούς άξονες που διατρέχουν τη θεσσαλική λεκάνη, συνδέοντας τα Τέμπη με τις Θερμοπύλες και τον Παγασητικό κόλπο με τον Αμβρακικό, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό κάστρων που εντοπίζεται κατά μήκος του υπόλοιπου οδικού δικτύου, το οποίο αναπτύχθηκε στις παρυφές των ορεινών όγκων που περικλείουν τη θεσσαλική λεκάνη. Μέσα από το πανόραμα των θεσσαλικών οχυρώσεων θα δούμε να ξεδιπλώνεται ανάγλυφα η εξέλιξη του αμυντικού συστήματος στη Θεσσαλία από τα μέσα του 3ου μέχρι και τα τέλη του 14ου αιώνα. Συγχρόνως, στην αρχιτεκτονική μορφή τους διαγράφεται η ιστορική εξέλιξη του θεσσαλικού χώρου και οι μεταβολές που αυτός υπέστη, ενώ μέσα από τη συνολική θεώρηση και συγκριτική εξέταση των θεσσαλικών οχυρώσεων, αναδεικνύονται τα κοινά τους τυπολογικά, μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και παρουσιάζονται τα συστήματα υδροδότησης.

Στην εκδήλωση θα διανεμηθεί δωρεάν στο κοινό που θα παρευρεθεί το Ημερολόγιο-Λεύκωμα του Διαχρονικού Μουσείου για το 2023.


Τα Βυζαντινά κάστρα της Θεσσαλίας

Η φετινή έκδοση είναι αφιερωμένη στους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Άλλοι από αυτούς περισσότερο, άλλοι λιγότερο γνωστοί σήμερα, σίγουρα πάντως σημαντικοί σε παλιότερες εποχές, έχουν αφήσει τα ίχνη τους, τα οποία μας αποκαλύπτουν το σπουδαίο παρελθόν της περιοχής από την προϊστορία μέχρι τη βυζαντινή περίοδο. Το νέο Ημερολόγιο-Λεύκωμα τυπώθηκε με την ευγενική χορηγία των: EUROBANK, EXALCO, ΠΕΔ Θεσσαλίας, INTERCOMM FOODS, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, Health Today Magazine και ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι η εφημερίδα LARISSANET, το larissanet.gr και το prosopa.net. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για τη στήριξή τους στο έργο μας.


Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου.


Πηγή: Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια