Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικοί χώροι: Θετικοί οι αρχαιολόγοι για είσοδο ζώων υπό όρους

Το πρώτο βήμα για να μπορούν οι φιλόζωοι να επισκέπτονται ανοικτούς και μεγάλης έκτασης αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα έγινε στη συνεδ...

Αρχαιολογικοί χώροι: Θετικοί οι αρχαιολόγοι για είσοδο ζώων υπό όρους

Το πρώτο βήμα για να μπορούν οι φιλόζωοι να επισκέπτονται ανοικτούς και μεγάλης έκτασης αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα έγινε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης (11/04/23) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Και μπορεί τα μέλη του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου να μην προχώρησαν σε γνωμοδότηση χθες καθώς διαπιστώθηκε πως είναι πολλές οι παράμετροι που θα πρέπει να εξεταστούν πριν ληφθεί απόφαση έστω και για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο από τη συζήτηση που έγινε τέθηκαν αρκετά ζητήματα προς συζήτηση, τα οποία εκτιμάται πως θα έχουν απαντηθεί όταν θα συνεχιστεί η εξέταση του θέματος σε προσεχές συμβούλιο.

Σκύλοι μεσαίου μεγέθους - δηλαδή βάρους έως 10 κιλά και ύψους έως 40 εκ., που θα φέρουν λουρί και βιβλιάριο υγείας- και γάτες που θα βρίσκονται σε ειδικό καλαθάκι μεταφοράς είναι κατά κύριο λόγο τα ζώα συντροφιάς που αναμένεται να “κόψουν” πρώτα εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

Μέχρι να φτάσει το θέμα προς συζήτηση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν μελετήσει ενδελεχώς τι ισχύει σε άλλες χώρες σχετικά με την προσέλευση ζώων συντροφιάς σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και είχε διαπιστωθεί ότι η Ευρώπη κινείται σε δύο ταχύτητες: χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία επιτρέπουν την πρόσβαση ζώων υπό όρους σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στη Βρετανία και τη Γαλλία κατά κύριο λόγο δεν επιτρέπεται.

Οι περισσότερες εφορείες αρχαιοτήτων, από τις οποίες ζητήθηκε να τοποθετηθούν επί του θέματος, ήταν θετικές και ορισμένες μάλιστα προσέθεσαν στους χώρους που θα επέτρεπαν την επίσκεψη κατοικιδίων ακόμη και κάποιους που προστατεύονται από την UNESCO, όπως οι Μυκήνες, παρά την αρχική σκέψη του ΥΠΠΟ να εξαιρέσει τους εν λόγω χώρους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο, παρουσία και εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων, τέθηκαν μεταξύ άλλων προβληματισμοί σχετικά με τον τρόπο ελέγχου διαβάθμισης των ζώων, την επιβάρυνση των αρμοδιοτήτων του φυλακτικού προσωπικού, τη δυνατότητα φύλαξης των ζώων στην είσοδο των χώρων. Παρά τον όποιο προβληματισμό, ωστόσο, ακόμη και τα πιο επιφυλακτικά μέλη του συμβουλίου υποστήριξαν την πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά από επιστολή που δέχτηκε από φιλοζωικά σωματεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθούν σαφείς όροι και προϋποθέσεις.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια