Τα σανδάλια και η χτένα 1.600 ετών που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στο λιμάνι του Θεοδοσίου, του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού που χτίσ...
Τα σανδάλια και η χτένα 1.600 ετών που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στο λιμάνι του Θεοδοσίου, του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού που χτίστηκε στην ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά, συναρπάζουν όσους το βλέπουν.
Οι ανασκαφές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με την κατασκευή των σιδηροδρομικών έργων του Μαρμαρά και του μετρό που ξεκίνησαν για να δώσουν λύση στα προβλήματα μεταφοράς της Κωνσταντινούπολης είχαν ως αποτέλεσμα την πιο εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα στην ιστορία της πόλης.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ληφθεί λεπτομερείς πληροφορίες για τις προϊστορικές περιόδους της Κωνσταντινούπολης, μια περιοχή που φιλοξενεί διαφορετικούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια και ενώνει τους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης. Πριν από το 2004, οι πληροφορίες για την ιστορία των οικισμών της Κωνσταντινούπολης βασίζονταν σε ανασκαφές έξω από την Ιστορική Χερσόνησο. Οι οικισμοί σε αυτές τις περιοχές μπορούν να εντοπιστούν πριν από 2.500 χρόνια.
Τα βυζαντινά σανδάλια ανακαλύφθηκαν σχεδόν άθικτα στην ανασκαφή της Κωνσταντινούπολης. |
Τα εκπληκτικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που προκλήθηκαν από το έργο του Μαρμαρά. Ένα από αυτά τα ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν σανδάλια με ξύλινες σόλες που ανήκαν σε γυναίκα.
Τα σανδάλια είχαν χαραγμένο ένα μήνυμα στα ελληνικά που έγραφε: «Χρησιμοποιήστε για την υγεία, κυρία, φορέστε την ομορφιά και την ευτυχία».
Οι ερευνητές κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με τα βυθισμένα πλοία που ανακαλύφθηκαν στο λιμάνι του Θεοδοσίου, τα οποία χρονολογούνται από διαφορετικούς αιώνες. Έχει υποθεί ότι τα πλοία μπορεί να βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια τυφώνα, τσουνάμι ή άλλων φυσικών καταστροφών.
Μια βυζαντινή χτένα που βρέθηκε στις ανασκαφές του Λιμανιού του Θεοδοσίου. [Credit: History of istanbul] |
Η υπόθεση ότι τα πλοία απλώς εγκαταλείφθηκαν αφού εξυπηρέτησαν τον σκοπό τους είναι μια από τις πιο ευρέως διαδεδομένες θεωρίες. Στο τέταρτο από τα εννέα στρωματογραφικά στρώματα στο πεδίο της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία για τις επιπτώσεις του σεισμού και του τσουνάμι που συνέβησαν το 553 μ.Χ.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο νοτιοδυτικός άνεμος, γνωστός ως kaçak (φυγάς) στα τουρκικά, που ξεκινά ξαφνικά στη θάλασσα του Μαρμαρά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκάλεσε τη βύθιση αυτών των πλοίων. Πάνω από τα αγγεία σχηματίστηκε ένα παχύ στρώμα θαλάσσιας άμμου. Με την πάροδο του χρόνου η συσσώρευση υλικού που γέμιζε το λιμάνι προστάτευε και συντήρησε τα βυθισμένα πλοία.
Αυτή η γρήγορη "ταφή" των πλοίων δημιούργησε ένα ανοξικό περιβάλλον που διατήρησε διάφορα εργαλεία και εξαρτήματα όπως μηχανισμούς πρόσδεσης, τροχαλίες, σχοινιά και μπαρέτες καθώς και καθημερινά αντικείμενα όπως χτένες, δερμάτινα σανδάλια, ψάθινα καλάθια και ξύλινες πλάκες καθώς και μια ποικιλία από οργανικά και ανόργανα αντικείμενα όπως λίθινες και σιδερένιες άγκυρες. Γύρω από το λιμάνι, ανακαλύφθηκαν επίσης πολλά θραύσματα βυθισμένων πλοίων και αντικείμενα παλαιότερων εποχών.
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια