Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η συντήρηση της «Τρελέγκως»

Το σχέδιο με διαστάσεις 63Χ36εκ. έχει γίνει με κάρβουνο από άγνωστο καλλιτέχνη και έχει  υιοθετηθεί αργότερα από τον ζωγράφο Τ. Μαντζαβίνο, ...

Η συντήρηση της «Τρελέγκως»


Το σχέδιο με διαστάσεις 63Χ36εκ. έχει γίνει με κάρβουνο από άγνωστο καλλιτέχνη και έχει υιοθετηθεί αργότερα από τον ζωγράφο Τ. Μαντζαβίνο, ο οποίος «γέμισε» τα περιθώρια του με έγχρωμα χειρόγραφα σημειώματα.

Το σχέδιο όταν έφτασε στα εργαστήρια συντήρησης του ΒΧΜ ήταν επικολλημένο σε δύο στρώματα χαρτιού και χαρτονιού και παρουσίαζε πολλά είδη φθορών, κυρίως από την επίδραση περιβαλλοντικών παραμέτρων αλλά και από λαθεμένες επιλογές διατήρησης, φύλαξης και έκθεσης. 

Πιο συγκεκριμένα, μία γενικευμένη οξείδωση του χαρτιού αλλά και της κόλλας που το συγκρατούσε στο χαρτόνι, επικαθήσεις ρύπων και σκόνης, σχισίματα, απώλειες τμημάτων χαρτιού, κηλίδες υγρασίας, μυκήτων και λιπαρών ουσιών, κυρίως στο κάτω τμήμα του έργου επιβάρυναν τη συνολική κατάσταση διατήρησης του έργου και αλλοίωναν αισθητικά την εικόνα του.

Στο έργο πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εργασίες συντήρησης:

Φωτογράφηση πριν και καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, στεγνός καθαρισμός με πινέλο για την αφαίρεση της σκόνης και των επιφανειακών ρύπων, αφαίρεση του οξειδωμένου χαρτονιού, του χαρτιού και των υπολειμμάτων κόλλας με μηχανικό τρόπο , από την πίσω όψη του έργου, υγρός καθαρισμός του με ψεκασμό για την αποδυνάμωση των κηλίδων υγρασίας, στερεώσεις και συμπληρώσεις των απωλειών χαρτιού, αισθητική αποκατάσταση των συμπληρώσεων, επιπεδοποίηση σε ήπια πρέσα, ανάρτηση σε αντιόξινο πλαίσιο και τοποθέτηση προστατευτικής κορνίζας.


Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ΒΧΜ

Video Production: Νίκος Μυλωνάς

Συντηρητής Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης - Φωτογράφος: Ιωάννα Στεφάνη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης


Πηγή: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Δεν υπάρχουν σχόλια