[Credit: IBB] Ένα άγαλμα του Πάνα που πιστεύεται ότι ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκα...
[Credit: IBB] |
Ένα άγαλμα του Πάνα που πιστεύεται ότι ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν από ομάδες του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (IBB) στο Αρχαιολογικό Πάρκο Saraçhane, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου.
Στην περιοχή υπάρχουν τα κατάλοιπα κτηρίου που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και κατασκευάστηκε για να μοιάζει με τον Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ. Τα ερείπια βρίσκονται σε ένα μικρό πάρκο ακριβώς στη μέση της γειτονιάς Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην τοποθεσία του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης.
Πριν από την ανέγερση του Ναού της Αγίας Σοφίας από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 537 μ.Χ., ο ναός του Αγίου Πολυεύκτου ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Κωνσταντινούπολης.
Η εκκλησία στην περιοχή Saraçhane της Κωνσταντινούπολης καταστράφηκε αφού χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς. Ωστόσο, αφού ανακαλύφθηκαν ορισμένα ιστορικά αντικείμενα που ανήκαν στην εκκλησία κατά την κατασκευή υπόγειας διάβασης τη δεκαετία του 1960, πραγματοποιήθηκαν εκ νέου ανασκαφικές εργασίες στον χώρο. Μετά από έξι χρόνια παύσης, οι ανασκαφικές εργασίες επιταχύνθηκαν από τις ομάδες IBB Heritage που συνδέονται με τη Διεύθυνση Πολιτιστικών Υποθέσεων.
[Credit: IBB] |
[Credit: IBB] |
Κατά την διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκε το άγαλμα του Πάνα, το οποίο εκτιμάται ότι είναι 1700 ετών, σε βάθος 2 μέτρων και 60 εκατοστών. Το αριστερό χέρι και το κάτω μέρος του σώματος του αγάλματος, ύψους 20 εκατοστών και πλάτους 18 εκατοστών, βρέθηκαν σπασμένα.
Ενώ το άγαλμα εκτιμάται ότι ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο, η ακριβής περίοδος στην οποία ανήκει θα καθοριστεί μετά την έρευνα. Το τμήμα του αγάλματος του Πάνα που βρέθηκε μεταφέρθηκε στην αποθήκη της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων.
Αν και λέγεται ότι υπάρχουν πολλά ανάκτορα και κτήρια που ανήκουν στην οικογένεια των Θεοδοσίου στην συγκεκριμένη περιοχή, δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κανένα ανακτορικό κτήριο εκτός από την εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου.
[Credit: IBB] |
Σε δήλωση που έκανε ο Mahir Polat, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της İBB στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι έφτασαν στο χαμένο τμήμα του Ρωμαϊκού Παλατιού της Κωνσταντινούπολης μαζί με ένα άλλο ρωμαϊκό άγαλμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
Tarih fışkıran İstanbul’da bu sabah muhteşem bir arkeolojik buluntu daha açığa çıkardık.
— Mahir Polat (@mhrpolat) June 1, 2023
İstanbul’un göbeğinde Saraçhane’de Polieuktos kazımızda 1700 yıllık Pan heykelini toprağın altından çıkardık.
Daha önce bulduğumuz heykelle beraber İstanbul’un kayıp Roma Sarayı bölümüne… https://t.co/2e4jbEMTFm pic.twitter.com/RRRydN7bU1
Ο Παν είναι αρχαία ελληνική, ιδεατή, ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα, που ήταν συνυφασμένη με την «πανίδα» της Φύσης, (άνθρωποι και ζώα) σε μια αμφίδρομη σχέση προστασίας, αλλά και προσωποποίηση της γενετικής δύναμης της ζωής.
Συνδυάζοντας τον ανθρώπινο και ζωικό παράγοντα, ο Παν απεικονιζόταν έχοντας κάτω άκρα ζώου, «Θεός τραγοπόδαρος», ως προστάτης των κτηνοτρόφων, των κυνηγών, των αλιέων και των ποιμένων με μόνιμη διαμονή σε χώρους της φύσης (όρη, δάση, σπήλαια, κοιλάδες, ρεματιές κλπ). Η λατρεία του έλαβε μέγιστη ανάπτυξη παράλληλα με εκείνη του Δία και των άλλων Ολύμπιων Θεών σε όλο τον ελλαδικό χώρο και πέραν αυτού.
Δεν υπάρχουν σχόλια