Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ισραήλ: Η αστυνομία κατέσχεσε δεκάδες πήλινους πλίνθους με την σφραγίδα της Δέκατης Ρωμαϊκής Λεγεώνας

[Credit: Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων] Η Ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ κατέσχεσε δεκάδες πήλινες πλίνθους με την σφραγίδα της Δέκατης Ρω...

Ισραήλ: Η αστυνομία κατάσχεσε δεκάδες πήλινους πλίνθους με την σφραγίδα της Δέκατης Ρωμαϊκής Λεγεώνας (Legio X Equestris)
[Credit: Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων]

Η Ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ κατέσχεσε δεκάδες πήλινες πλίνθους με την σφραγίδα της Δέκατης Ρωμαϊκής Λεγεώνας κατά την διάρκεια επιχείρησης σύλληψης αρχαιοκάπηλων. 

Η «Δέκατη Λεγεώνα του Στενού» (Legio X Fretensis) ήταν μια λεγεώνα του Αυτοκρατορικού Ρωμαϊκού στρατού που σχηματίστηκε γύρω στο 41/40 π.Χ. Η λεγεώνα συμμετείχε στη Μεγάλη Εβραϊκή Εξέγερση (66–73 μ.Χ), την πρώτη από τις τρεις μεγάλες εξεγέρσεις των Εβραίων εναντίον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Περίπου το 70 μ.Χ., η πλειοψηφία της ρωμαϊκής κυριαρχίας είχε αποκατασταθεί στην Ιουδαία, με εξαίρεση μερικά φρούρια και τη σημαντική πόλη της Ιερουσαλήμ. Η Legio X Fretensis, μαζί με τις λεγεώνες V Macedonica, XII Fulminata και XV Apollinaris, πολιόρκησαν την πόλη και μετά από πολλές μάχες, η Ιερουσαλήμ και ο Δεύτερος Ναός καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Τίτο Φλάβιο Ιώσηπο (Titus Flavius Josephus), «η Ιερουσαλήμ… ισοπεδώθηκε τόσο πολύ από εκείνους που την κατέστρεψαν μέχρι τα θεμέλιά της, που δεν έμεινε τίποτα που θα μπορούσε να πείσει τους επισκέπτες ότι κάποτε ήταν τόπος κατοίκησης».


Ισραήλ: Η αστυνομία κατάσχεσε δεκάδες πήλινους πλίνθους με την σφραγίδα της Δέκατης Ρωμαϊκής Λεγεώνας
[Credit: Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων]

Η επιχείρηση της αστυνομίας στη συνοικία Beit Hanina στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών χαρτοκιβωτίων σε ένα πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου που περιείχε τους πλίνθους. Οι πλίνθοι χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα ως μέρος του δαπέδου ενός δημόσιου κτηρίου, ίσως λουτρού, το οποίο λεηλατήθηκε στη σύγχρονη εποχή προκειμένου να πουληθούν τμήματά του στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.

Οι πλίνθοι χρονολογούνται πριν από περίπου 2.000 χρόνια και φέρουν τη σφραγίδα της Legio X Fretensis από τότε που η λεγεώνα έχτισε ένα στρατιωτικό στρατόπεδο μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ.

Ο Amir Ganor, Διευθυντής της Μονάδας Πρόληψης Κλοπής στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, δήλωσε σχετικά: «Μετά την εξέγερση, στρατιώτες της λεγεώνας εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ, όπου κατασκεύασαν εργαστήρια για την κατασκευή των  πλίνθων. Οι σφραγίδες της λεγεώνας – «LXF» – αποτυπώθηκαν πάνω τους για να σηματοδοτήσουν τις κινήσεις των μονάδων της λεγεώνας σε όλη τη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος της διανομής των πλίνθων εντοπίστηκε στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και στη ρωμαϊκή αποικία που χτίστηκε στα ερείπιά της - «Aelia Capitolina»».

Ο Eli Escusido, Διευθυντής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, είπε: «Το να ανακαλύπτεις αρχαίους πλίνθους στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου μαζί με σύγχρονα σκουπίδια είναι αποκαρδιωτικό. Εάν οι αρχαιολόγοι είχαν βρει τους πλίνθους στον ίδιο τον χώρο, θα είχαμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε πληροφορίες για την αρχαιολογική έρευνα καθώς και να προσθέσουμε έναν νέο αρχαιολογικό χώρο στον ιστορικό χάρτη της χώρας μας. Τώρα, μας μένει να προσπαθήσουμε να μάθουμε μέσω των ερευνών από πού αποσυναρμολογήθηκαν και λεηλατήθηκαν οι πλίνθοι».


Πηγή: Heritage Daily, The Jerusalem Post

Δεν υπάρχουν σχόλια