Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ισπανία: Λίθινος φαλλός που βρέθηκε σε μεσαιωνικά ερείπια πύργου είχε βίαιο σκοπό

Ο λίθινος φαλλός μήκους 15 εκ. περίπου ανακαλύφθηκε στα ερείπια ενός πύργου του 14ου αιώνα. [Credit: Árbore Arqueoloxía S.Coop.Galega] Οι αρ...

Ο λίθινος φαλλός μήκους 15 εκ. περίπου ανακαλύφθηκε στα ερείπια ενός πύργου του 14ου αιώνα. [Credit: Árbore Arqueoloxía S.Coop.Galega]
Ο λίθινος φαλλός μήκους 15 εκ. περίπου ανακαλύφθηκε στα ερείπια ενός πύργου του 14ου αιώνα. [Credit: Árbore Arqueoloxía S.Coop.Galega]

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα λίθινο φαλλό 15 εκ. περίπου κατά την διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούνται στον Πύργο της Meira (Torre de Meira) στην πόλη Ría de Vigo στη βορειοδυτική περιοχή της Ισπανίας.

Ο φαλλικός συμβολισμός απαντάται συνήθως σε προϊστορικά αντικείμενα, αλλά είναι λιγότερο συνηθισμένος σε ευρήματα από τη μεσαιωνική εποχή. Γι' αυτό οι αρχαιολόγοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί αυτό το αντικείμενο βρισκόταν σε μεσαιωνικούς χώρους.

Αλλά τώρα το εύρημα ξεχωρίζει, όχι μόνο για τη φαλλική του μορφή, αλλά και για τον βίαιο σκοπό του – να ακονίσει τα όπλα ως προετοιμασία για αιματηρές μάχες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Irmandiño στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο συμβολισμός αυτού του είδους μπορεί να σχετίζεται με τις βίαιες εξεγέρσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή, την εποχή που κατεδαφίστηκε ο πύργος.


Τα ερείπια του Torre de Meira
Τα ερείπια του μεσαιωνικού Πύργου Meira

Ο Πύργο της Meira καταλύθηκε το 1476 κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων του Irmandiño όταν οι αγρότες ξεσηκώθηκαν ενάντια στους ισπανούς ευγενείς. Περίπου 130 κάστρα και οχυρά είχαν την ίδια μοίρα.

Σύμφωνα με τον Darío Peña από την ομάδα Árbore Arqueoloxía, τέτοιες πέτρες ακονίσματος ανακαλύπτονται συνήθως σε μεσαιωνικές τοποθεσίες και μπορεί να έχουν διαφορετικές μορφές. Οι αρχαιολόγοι προσδιόρισαν τη λειτουργία του λίθινου φαλλού παρατηρώντας ένα ευδιάκριτο σχέδιο φθοράς στη μία πλευρά του φαλλικού ασβεστόλιθου.

Η πολιτιστική σημασία του αντικειμένου είναι άγνωστη, αλλά η γειτνίασή του με τον οχυρωμένο πύργο μπορεί να προσφέρει μια ερμηνεία. Θα μπορούσε να είχε συμβολική σημασία σε σχέση με τον πόλεμο ή να εξυπηρετούσε μια χρήσιμη λειτουργία κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας.

«Συμβολίζει τη σχέση μεταξύ βίας, όπλων και αρρενωπότητας», είπε ο αρχαιολόγος Darío Peña στο Hyperallergic. «Μια σχέση που γνωρίζουμε ότι υπήρχε στον Μεσαίωνα και που είναι παρούσα στον πολιτισμό μας σήμερα».


Το αντικείμενο είναι σπάνιο στο χρονικό πλαίσιο του Μεσαίωνα αλλά αρκετά κοινό στην αρχαία Ρώμη. [Credit: Árbore Arqueoloxía S.Coop.Galega]
Το αντικείμενο είναι σπάνιο στο χρονικό πλαίσιο του Μεσαίωνα αλλά αρκετά κοινό στην αρχαία Ρώμη. [Credit: Árbore Arqueoloxía S.Coop.Galega]

Ο φαλλικός λίθος βρέθηκε μεταξύ άλλων ευρημάτων, όπως κεραμική σύμφωνα με την Árbore Arqueoloxía e Restauración S. Coop. Galega, η ομάδα που ηγείται των ανασκαφών.

Οι ανασκαφές σε αυτό το σημείο ξεκίνησαν πριν από περίπου 3 χρόνια. Στην πρώτη φάση των ανασκαφών, ο πύργος ανασκάφηκε και αναστηλώθηκε από την ομάδα Árbore. Μόλις πέρυσι, η έρευνα μετατοπίστηκε στον περιβάλλοντα τοίχο της κατασκευής και τελικά, στράφηκε στην ανασκαφή του κεντρικού κτιρίου. Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις ανασκαφές στην τοποθεσία, αφού ζητήσουν άδεια από τους ιδιοκτήτες της γης στο δήμο Moaña.

Η πόλη Ría de Vigo έχει μακρά ιστορία ανθρώπινης εγκατάστασης και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Εκεί έχουν ανακαλυφθεί έργα της Νεολιθικής εποχής, της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, μια αρχαία ρωμαϊκή έπαυλη και μία αλυκή θαλασσινού αλατιού που διασώζονται μέχρι σήμερα.

Ενώ τα μεσαιωνικά φαλλικά ευρήματα  παραμένουν σπάνια, πλήθος αρχαίων ρωμαϊκών σκαλιστών, ζωγραφισμένων και χαραγμένων φαλλών έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ακόμη και αυτό που μπορεί να ήταν ένας αρχαίος ρωμαϊκός δονητής. Σε ορισμένες από τις ανακαλύψεις, οι φαλλικές εικόνες φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως υποτιμητικές έννοιες (σε μία περίπτωση φαλλικών γκράφιτι, αυτά συνοδεύονταν από τις λέξεις "Secundinus, ο σιχαμένος"), αλλά το σύμβολο θεωρήθηκε επίσης ότι τρομάζει τα κακά πνεύματα και φέρνει καλή τύχη.


Πηγή: ArkeoNews, Hyper Allergic

Δεν υπάρχουν σχόλια