Η αποκατάσταση της στρογγυλής δομής της κρήνης ολοκληρώθηκε χρησιμοποιώντας συνολικά 168 αυθεντικά μέρη, εξαιρουμένου μέρους της κωνικής στέ...
Η αποκατάσταση της στρογγυλής δομής της κρήνης ολοκληρώθηκε χρησιμοποιώντας συνολικά 168 αυθεντικά μέρη, εξαιρουμένου μέρους της κωνικής στέγης του. Ο Θόλος του Νυμφαίου στα Κίβυρα αποκαταστάθηκε και συμπληρώθηκε με νερό μετά από 13 αιώνες. Συνολικά 192 κομμάτια, 168 από τα οποία ήταν αυθεντικά, συνδυάστηκαν για την αποκατάσταση.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, αναφέρεται ότι η μνημειακή κρήνη θα ανοίξει για τους επισκέπτες πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών στο Twitter:
«Η Στρογγυλή Δομή της Κρήνης στα Κίβυρα (Θόλος Νυμφαίο) αποκαταστάθηκε και συμπληρώθηκε ξανά με το νερό μετά από 13 αιώνες. Συνολικά 192 κομμάτια, 168 από τα οποία ήταν αυθεντικά, συνδυάστηκαν για την αποκατάσταση. Σύντομα θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Σας περιμένουμε για μια selfie».
Kibyra Yuvarlak Planlı Çeşme Yapısı (Tholos Nymphaion) restore edilerek 13 asır sonra suyla yeniden buluştu. Restorasyonda 168'i orijinal toplam 192 parça birleştirildi. Pek yakında ziyarete açılacak. Özçekime bekleriz. @muzeler_dairesi @Burdurvalilik @makuedutr @ttkgovtr #Kibyra pic.twitter.com/zCSIlFYhxk
— Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı (@kazardb) June 1, 2023
Η μνημειακή κρήνη βρέθηκε στα αρχαία Κίβυρα το 2016 κατά την διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούνται συνεχώς από το 2006. Η κρήνη έφερε κωνική στέγη με κίονες και αποτελούσε μια πολύ σημαντική και σπάνια κατασκευή για την αρχαία πόλη των Κιβύρων. Στο μεσοδιάστημα ετοιμάστηκε το έργο αποκατάστασης της κρήνης και άρχισε να λειτουργεί.
Η κρήνη αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στο τρίτο άνδηρο της αρχαίας αγοράς της πόλης,
Ο Δρ. Şükrü Özü Doğru, επικεφαλής της Επιτροπής Ανασκαφών της αρχαίας πόλης των Κιβύρων, δήλωσε σχετικά: «Έχουμε δύο αρχαίες πόλεις στην περιοχή μας, τη Σαγαλασσό και τα Κίβυρα, όπου αποκαθίστανται οι μνημειώδεις κατασκευές των κρηνών με το νερό να προέρχεται από την αρχική πηγή προέλευσης. Και οι δύο βρίσκονται στο Burdur και σας περιμένουμε…».
Ο ίδιος τονίζει ότι με την λειτουργία του νυμφαίου έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες για την κάλυψη των αναγκών της πόλης σε νερό αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η αρχιτεκτονική οπτική και αισθητική της εποχής αντικατοπτρίζονται στον χώρο της αρχαίας αγοράς. Ο Özü Doğru συμπληρώνει: «Ειδικά, το τρίτο άνδηρο της αρχαίας αγοράς είναι ένα σημαντικό κέντρο που μπορεί να θεωρηθεί η καρδιά της πόλης από κοινωνική και πολιτιστική άποψη. Μπορούμε να πούμε ότι το Νυμφαίο είναι το πιο υπέροχο μνημείο αυτής της πλατείας».
Η εν λόγω μνημειακή κρήνη κατασκευάστηκε στη ρωμαϊκή περίοδο, μετά τον μεγάλο σεισμό που έγινε στα Κίβυρα το 23 μ.Χ., σε ένα στάδιο όπου η πόλη επανασχεδιάστηκε και ιδρύθηκε.
«Το νερό διανεμήθηκε σε τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις της πόλης από δύο δεξαμενές κυκλικής μορφής. Το μόνο τμήμα που δεν αντικαταστήσαμε στην αποκατάσταση ήταν τα γλυπτά που αποκαλύψαμε κατά τις ανασκαφές. Τα δύο γλυπτά εκτίθενται στο Μουσείο του Burdur αλλά ήδη δημιουργούνται αντίγραφά τους. Όπως και στην αρχαιότητα, το νερό θα κυλάει στις πισίνες του Νυμφαίου από τα στόματα των αγαλμάτων του λιονταριού της λεοντής του Ηρακλή και του πάνθηρα πάνω στο οποίο βρισκόταν ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού».
Πηγή: Arkeofili
Δεν υπάρχουν σχόλια