[Credit : Russian Academy of Sciences] Αρχαιολόγοι της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν μια σφραγίδα που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο ...
[Credit : Russian Academy of Sciences] |
Αρχαιολόγοι της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν μια σφραγίδα που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο κατά την διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούνται σε οικισμό που χρονολογείται στον 12ο με 13ο αιώνα μ.Χ.
Ο οικισμός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017 από την Αποστολή Suzdal, με συνεχή αρχαιολογική έρευνα να διεξάγεται το 2022 έως το 2023. Η αρχαιολογική ομάδα βρήκε μια σπάνια μολυβένια σφραγίδα που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο να κρατά ένα δόρυ στο δεξί του χέρι και το αριστερό του χέρι να γέρνει προς μια ασπίδα. Αριστερά της εικόνας υπάρχει μια επιγραφή «GEOR», ενώ γύρω από το κεφάλι του υπάρχει ένα διάτρητο φωτοστέφανο.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος, αποκαλούμενος και Γεώργιος της Λύδδας, ήταν στρατιώτης του ρωμαϊκού στρατού και μέλος της πραιτοριανής φρουράς του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει τη χριστιανική του πίστη και τιμήθηκε ως χριστιανός άγιος.
Ιστορικά, οι χώρες της Αγγλίας, της Ουκρανίας, της Αιθιοπίας, της Γεωργίας καθώς και της Καταλονίας και της Αραγονίας στην Ισπανία και της Μόσχας στη Ρωσία, διεκδίκησαν τον Γεώργιο ως προστάτη άγιό τους. Το εραλδικό έμβλημα της Μόσχας απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει έναν δράκο, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του θυρεού της Ρωσίας από τον 16ο αιώνα.
[Credit : Russian Academy of Sciences] |
Οι ανασκαφές του οικισμού έχουν αποκαλύψει 150 αντικείμενα από μέταλλο, γυαλί, λίθο, κόκκαλα και κεραμικά, εκτός από συνηθισμένα είδη οικιακής χρήσης, όπως σιδερένια μαχαίρια, κλειδί, στρόβιλο, μολύβδινα βάρη, ασβεστόλιθο και πήλινο ψαροδοχείο.
Η αρχαιολογική ομάδα βρήκε επίσης διακοσμητικά αντικείμενα όπως δαχτυλίδια, χάντρες, κουμπιά, θραύσματα βραχιολιών, πόρπες ζωνών και μενταγιόν που απεικονίζουν ένα κόκορα, μια πάπια και ένα δικέφαλο άλογο, καθώς και ένα σπάνιο θραύσμα εγκόλπιου που απεικονίζει την Παναγία και τον Χριστό.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων χρονολογείται από τον 12ο έως το πρώτο μισό του 13ου αιώνα και υποδηλώνει τη σφαίρα των σχέσεων εξουσίας και την πριγκιπική διοίκηση των εδαφών της Βορειοανατολικής Ρωσίας.
Πηγή: Heritage Daily
Δεν υπάρχουν σχόλια