Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μιάμιση ώρα στον καύσωνα για την Ακρόπολη

Για αναμονή, που τις ημέρες και τις ώρες αιχμής φτάνει ακόμη και τα ενενήντα λεπτά, κάνουν λόγο στην «Κ» επισκέπτες της Ακρόπολης. [Credit: ...

Για αναμονή, που τις ημέρες και τις ώρες αιχμής φτάνει ακόμη και τα ενενήντα λεπτά, κάνουν λόγο στην «Κ» επισκέπτες της Ακρόπολης. [Credit: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]
Για αναμονή, που τις ημέρες και τις ώρες αιχμής φτάνει ακόμη και τα ενενήντα λεπτά, κάνουν λόγο στην «Κ» επισκέπτες της Ακρόπολης. [Credit: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Το διαπιστώνει κανείς με το που φτάνει στη διασταύρωση της Μακρυγιάννη με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου: η ουρά των επισκεπτών της Ακρόπολης είναι τόσο μεγάλη, που ειδικά αυτό το πρωινό Δευτέρας, λίγο πριν από τις 9.00, πλησιάζει τη λεωφόρο Αμαλίας. Οσοι πάντως στέκονται εδώ, κοντά στη νότια κλιτύ του μνημείου, φαίνονται οπλισμένοι με υπομονή, παρά τον καύσωνα. Ισως γιατί το συγκεκριμένο τμήμα της Αρεοπαγίτου διαθέτει δροσερά πλατάνια. Ή γιατί το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι εδώ.

«Περιμένω περίπου μιάμιση ώρα για να αγοράσω εισιτήριο», μας λέει στωικά ο 50χρονος Σεντρίκ από τη Γαλλία, που βρίσκεται σε μια άλλη, εξίσου μεγάλη, αλλά όχι ακριβώς σκιερή ουρά, έξω από την κεντρική είσοδο της Ακρόπολης. Ο Σεντρίκ γνώριζε ότι μπορούσε να κλείσει ηλεκτρονικό εισιτήριο, δεν κατάφερε ωστόσο μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εξασφαλίσει τη δωρεάν είσοδο που δικαιούνται οι δύο μικρές κόρες του. Εχει επίσης ταξιδέψει αρκετά. «Εκτός από την Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι», παρατηρεί, «δεν έχω συναντήσει σε πολλά μέρη τόση αναμονή».

Η 44χρονη Ιβ από το Βέλγιο στέκεται στην ουρά για ανάλογο χρονικό διάστημα. Είναι κι αυτή πολυταξιδεμένη και αυτό που σήμερα την ενοχλεί κάπως δεν είναι η αναμονή: «Στο Μάτσου Πίτσου στο Περού είχε επίσης τεράστιες ουρές», σχολιάζει, «εκεί όμως υπήρχαν πολλοί για να μας κατευθύνουν, ενώ εδώ συμβουλευόμαστε κυρίως ο ένας τον άλλον». Πιστεύει άραγε ότι θα αξίζει τον κόπο η αναμονή; «Δεν έχουμε πολλές επιλογές», αποκρίνεται χαμογελαστή.

Ο 41χρονος Μπράιαν από το Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού, πιστεύει ότι η αναμονή αξίζει με το παραπάνω και αυτό τονίζει στην καλλιτεχνική ομάδα με την οποία ήρθε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο περιοδείας. Ο Μπράιαν και η ομάδα του βέβαια, που επισκέπτονται την Ακρόπολη σαν οργανωμένο γκρουπ, περιμένουν στην ουρά περίπου μισή ώρα. Οσο για τη διεθνή εμπειρία τους; «Στο Βατικανό είχαμε συναντήσει τις ίδιες ουρές», θυμάται, «μόνο για να μπούμε στο ναό του Αγίου Πέτρου».

«Η αύξηση του όγκου των επισκεπτών της δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, έπρεπε η χώρα να είναι προετοιμασμένη», λέει η ξεναγός Ελένη Γεωργακοπούλου.

Ανάλογη εμπειρία μεταφέρει και η ξεναγός Ελένη Γεωργακοπούλου. «Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών έρχεται στην Ακρόπολη από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι», λέει. «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά την έξαρση της κρουαζιέρας», συνεχίζει, και εξηγεί ότι ειδικά όταν φθάνουν επιβάτες από πολλά κρουαζιερόπλοια, π.χ. τουλάχιστον πέντε, η αναμονή πλησιάζει τη μιάμιση ώρα, μόνο για το σημείο όπου σκανάρονται τα εισιτήρια: από εκεί, ίσως χρειαστεί κανείς άλλα 30 λεπτά για τον Παρθενώνα, λόγω του «στενού» των Προπυλαίων. «Ο κόσμος πάντως σε γενικές γραμμές δεν διαμαρτύρεται», παρατηρεί η κ. Γεωργακοπούλου. «Οσοι ταξιδεύουμε σε άλλον τόπο ξέρουμε ότι θα υποστούμε τις καιρικές του συνθήκες, ενώ ουρές υπάρχουν και στο Λούβρο, στο Βατικανό, στη Ρώμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν επιδέχεται βελτίωσης, κάτι που έπρεπε να είχε συμβεί από τον χειμώνα. Η μορφολογία της Ακρόπολης –ανεβαίνουμε 160 μέτρα σε έναν βράχο που “βράζει”– παίζει επίσης ρόλο. Και επειδή η αύξηση του όγκου των επισκεπτών της δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, έπρεπε η χώρα να είναι προετοιμασμένη».

Αραγε λοιπόν, καθυστέρησε η αντιμετώπιση της υψηλής επισκεψιμότητας της Ακρόπολης, όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί σκίαστρα, έχουν διανεμηθεί αρκετά μπουκαλάκια νερού τις ημέρες του καύσωνα, αλλά και έχουν «κατέβει» τα ελαφρώς χρονοβόρα τουρνικέ, που αντικαταστάθηκαν από το σκανάρισμα των εισιτηρίων; Πηγές με γνώση του θέματος υπενθυμίζουν κατ’ αρχάς ότι τους τελευταίους μήνες η χώρα πέρασε από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν θα ήταν εύκολο να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο πρόβλημα στην πιλοτική εφαρμογή του πολυαναμενόμενου μέτρου των «ζωνών επισκεψιμότητας», που θα κατανέμουν τους επισκέπτες της Ακρόπολης σε «χρονοθυρίδες», ανάλογα με τη διαπιστωμένη κίνηση προς το μνημείο. Το μείζον πρόβλημα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, προέκυψε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν είχαν εξομαλυνθεί και ενώ είχε παρουσιαστεί, σε περιορισμένο διάστημα, μεγάλη ζήτηση για τον «Ιερό Βράχο».


Οι ζώνες επισκεψιμότητας θα κατανέμουν τους επισκέπτες σε «χρονοθυρίδες», με βάση τη διαπιστωμένη κίνησή τους προς το μνημείο. [Credit: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]
Οι ζώνες επισκεψιμότητας θα κατανέμουν τους επισκέπτες σε «χρονοθυρίδες», με βάση τη διαπιστωμένη κίνησή τους προς το μνημείο. [Credit: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Η εντολή να ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία για την πιλοτική εφαρμογή των ζωνών επισκεψιμότητας δόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 2022 και η απαραίτητη μελέτη ολοκληρώθηκε –εύλογα– τον Μάιο. Οι τουριστικοί φορείς και επαγγελματίες είχαν ενημερωθεί, όμως παρατήρησαν μεγάλη αύξηση στην προπώληση εισιτηρίων για την Ακρόπολη και έτσι, μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η διαβούλευσή τους με τον αρμόδιο για το μέτρο Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων χρειάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει συστηματικότερη. Καθώς μάλιστα τα πολυάριθμα οργανωμένα γκρουπ επισκεπτών είχαν κανονίσει το «αθηναϊκό» πρόγραμμά τους πολλούς μήνες νωρίτερα, το ΥΠΠΟ και ο ΟΔΑΠ δεν θέλησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στους επαγγελματίες και τους φορείς του τουρισμού.

Η διαβούλευση του ΟΔΑΠ με τους φορείς συνεχίστηκε τις προηγούμενες ημέρες και ενώ όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για την έκβασή της, πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι η πιλοτική εφαρμογή των ζωνών επισκεψιμότητας θα ξεκινήσει πιθανόν την 1η Σεπτεμβρίου. Εκείνο τον μήνα η Ακρόπολη θα έχει επίσης υψηλή επισκεψιμότητα, επομένως το μέτρο θα προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες για την πλήρη εφαρμογή του το 2024, ενώ ενδέχεται να περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για φθηνότερο εισιτήριο σε ζώνες σχετικά χαμηλής επισκεψιμότητας (όπου θα διοχετευθούν και τα «ελευθέρας»), καθώς και πρόβλεψη για VIP είσοδο στο μνημείο, τις βραδινές ώρες.

Πίσω στην Ακρόπολη, βέβαια, ο ήλιος καίει όσο πλησιάζει το μεσημέρι. Οι περισσότεροι πάντως δείχνουν κατανόηση. Οπως οι νεαροί Καρολίν και Γκιγιόμ, που λένε: «Είμαστε Παριζιάνοι, ξέρουμε από ουρές». Ή ο 54χρονος Αντζελο από τον Καναδά, που πιστεύει ότι μία ώρα αναμονής δεν είναι πολύ για τον στόχο του: «Αξίζει τον κόπο», λέει, «γιατί είναι η πρώτη φορά που θα δει την Ακρόπολη ο γιος μου».


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια