Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τουρκία: Απεγκλωβίστηκε ο Αμερικανός σπηλαιολόγος, μετά από 9 μέρες

Ο Αμερικανός σπηλαιολόγος Μάρκ Ντίκι, δίπλα σε έναν συνάδελφό του μέσα στο σπήλαιο Μόρκα κοντά στην Αναμούρ, στη νότια Τουρκία, 7 Σεπτεμβρίο...

Ο Αμερικανός σπηλαιολόγος Μάρκ Ντίκι, δίπλα σε έναν συνάδελφό του μέσα στο σπήλαιο Μόρκα κοντά στην Αναμούρ, στη νότια Τουρκία, 7 Σεπτεμβρίου 2023,που έχει παγιδευτεί σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων σε ένα σπήλαιο στη νότια Τουρκία, αφού αρρώστησε. [Credit: Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Κυβέρνησης μέσω AP]
Ο Αμερικανός σπηλαιολόγος Μάρκ Ντίκι, δίπλα σε έναν συνάδελφό του μέσα στο σπήλαιο Μόρκα κοντά στην Αναμούρ, στη νότια Τουρκία, 7 Σεπτεμβρίου 2023,που έχει παγιδευτεί σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων σε ένα σπήλαιο στη νότια Τουρκία, αφού αρρώστησε. [Credit: Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Κυβέρνησης μέσω AP]

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Αμερικανού σπηλαιολόγου, ο οποίος είχε παγιδευτεί σε σπήλαιο της Τουρκίας για εννέα ημέρες.

Ο Μαρκ Ντίκι, ένας Αμερικανός επιστήμονας που βρισκόταν σε μια διεθνή ερευνητική αποστολή στο σπήλαιο Μόρκα στα βουνά Ταύρος της επαρχίας Μερσίν, παγιδεύτηκε σε βάθος 1.040 μέτρων, όταν άρχισε να υποφέρει από γαστρεντερική αιμορραγία. Οι διασώστες λένε ότι μπορεί να διασωθεί τις επόμενες ώρες.

Από τότε που ξεκίνησε η αποστολή διάσωσης πριν από 10 ημέρες, οι ανταποκριτές κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον Νεοϋορκέζο σπηλαιολόγο στα μισά του γιγαντιαίου ρήγματος.

Περισσότεροι από 150 διασώστες από όλο τον κόσμο εργάζονται για την αποστολή διάσωσης στο τρίτο βαθύτερο σπήλαιο της Τουρκίας.


Τουρκία: Απεγκλωβίστηκε ο Αμερικανός σπηλαιολόγος, μετά από 9 μέρες

Ο Ντίκι, ο οποίος συνήθως ηγείται ο ίδιος των αποστολών διάσωσης σπηλαίων, θα μπορούσε να απελευθερωθεί ήδη από απόψε, σύμφωνα με τη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία της Τουρκίας.

Η ομάδα διάσωσης προσπάθησε αρχικά να φέρει τον Μαρκ στα -180 μέτρα, ανέφερε η ομοσπονδία στο X.

«Η κατασκηνωτική περίοδος στα 180 μέτρα θα συνεχιστεί αφού ο Μαρκ ξεκουραστεί για λίγο. Αν όλα πάνε καλά, στόχος είναι να βγει σήμερα το βράδυ ή αύριο».

Ο Τζουζέπε Κόντι, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διάσωσης Σπηλαίων, δήλωσε ότι οι πρώτες ημέρες της αποστολής διάσωσης αφορούσαν την προσέγγιση του Ντίκι και τη διατήρηση της σταθερής ιατρικής του κατάστασης.

Είπε στους δημοσιογράφους ότι η αποστολή πέρασε στη φάση της σταδιακής ανέλκυσής του από το ρήγμα το Σάββατο.

«Η ιατρική μας ομάδα εργάζεται πολύ σκληρά για να προσπαθήσει να διατηρήσει την κατάσταση του Μαρκ όσο το δυνατόν πιο σταθερή», δήλωσε ο Κόντι.

«Από χθες, αρχίσαμε να σηκώνουμε το φορείο και να τον μεταφέρουμε μέσα από το σπήλαιο».

Πρέπει να το κάνουμε πολύ προσεκτικά γιατί δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να επιδεινωθούν οι συνθήκες για τον Μαρκ. Έτσι πρέπει να δίνουμε προσοχή μέτρο προς μέτρο.

«Αυτή τη στιγμή, το φορείο απέχει περίπου 500 μέτρα από την επιφάνεια».

Η αρραβωνιαστικιά του Ντίκι, Τζέσικα Βαν Ορντ, η οποία ήταν μαζί του κατά τη διάρκεια της αποστολής, έχει μείνει στον καταυλισμό και συνεργάζεται με τις ομάδες διάσωσης.

Η ίδια η Βαν Ορντ έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε προηγούμενες διασώσεις σπηλαίων – συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης ενός γερασμένου σκύλου ράτσας «κοκαπού», το οποίο έσωσε καταφέρνοντας να γλιστρήσει μέσα σε μια απίστευτα στενή σχισμή για να φτάσει το σκυλάκι.

Ο 12χρονος σκύλος κόλλησε σε μια σπηλιά στο πάρκο Μινεβάσκα στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης πριν από δύο χρόνια.


Τουρκία: Απεγκλωβίστηκε ο Αμερικανός σπηλαιολόγος, μετά από 9 μέρες

Η Τούλγκα Σενέρ, ιατρική συντονίστρια της επιτροπής διάσωσης σπηλαίων, δήλωσε ότι η ιατρική κατάσταση του αρραβωνιαστικού της είναι «πολύ καλή» παρά την ασθένειά του.

«Ένας γιατρός τον συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή», δήλωσε η Σενέρ.

«Αυτή τη στιγμή, Ιταλοί γιατροί τον συνοδεύουν κατά μήκος της διαδρομής. Η ιατρική κατάσταση του Μαρκ αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλή».

Μιλώντας την Κυριακή, ο Τσενκ Γιλντίζ, επαρχιακός ηγέτης της Μερσίνας της τουρκικής αρχής διαχείρισης καταστροφών AFAD, δήλωσε ότι ο Ντίκι θα μεταφερθεί σε δύο με τρεις ημέρες «αν δεν αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα».


Τουρκία: Απεγκλωβίστηκε ο Αμερικανός σπηλαιολόγος, μετά από 9 μέρες

Στην αποστολή συμμετέχουν διασώστες από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Η διεθνής ομάδα έχει χωρίσει το ταξίδι του Ντίκι προς την ελευθερία σε τμήματα, με την ομάδα κάθε χώρας να αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα τμήμα.

Οι Βούλγαροι διασώστες τον ανέβασαν τα πρώτα 152 μέτρα, ακολουθούμενοι από μια ιταλική ομάδα για τα επόμενα 152 μέτρα κ.ο.κ., μέχρι να φτάσει στους Τούρκους διασώστες στο τελευταίο σκέλος.

Ο Ντίκι, ο οποίος ζει στο Κρότον του Χάντσον, στην κομητεία Γουέστσεστερ της Νέας Υόρκης, είναι μια γνωστή προσωπικότητα στη διεθνή σπηλαιολογική κοινότητα.

Ο ίδιος περιγράφεται από την ECRA – (Ευρωπαϊκή Ένωση Διάσωσης σε Σπήλαια) ως «σπηλαιολόγος με εξαιρετική εκπαίδευση και διασώστης σπηλαίων».

«Έχει συμμετάσχει σε σπηλαιολογικές αποστολές σε πολλές βραχώδεις περιοχές του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε η ένωση.

«Εκτός από τις δραστηριότητές του ως σπηλαιολόγος, είναι επίσης γραμματέας της ιατρικής επιτροπής της ECRA και εκπαιδευτής για οργανισμούς διάσωσης σπηλαίων στις ΗΠΑ».


Πηγή: ErtNews, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια