[Credit: Kemal Ceylan/AA] Η ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην αρχαία πρωτεύουσα των Χετταίων, Χαττούσα έφερε στο φως έν...
[Credit: Kemal Ceylan/AA] |
Η ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην αρχαία πρωτεύουσα των Χετταίων, Χαττούσα έφερε στο φως ένα σπάνιο σιδερένιο πριόνι που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. Είναι το πρώτο πριόνι αυτής της περιόδου που ανακαλύφθηκε στην Ανατολία.
Ο καθηγητής Andreas Schachner, ο οποίος ηγείται των ανασκαφών, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu (AA) ότι το σίδερο του πριονιού ήταν παχύτερο από τα σύγχρονα πριόνια, αλλά κατά τα άλλα μοιάζει πολύ με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα.
«Αυτό μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν τροποποιούν απλώς τα εργαλεία εργασίας», δήλωσε σχετικά.
[Credit: Kemal Ceylan/AA] |
[Credit: Kemal Ceylan/AA] |
Με μήκος περίπου 20 εκατοστά, η ορθογώνια λεπίδα του πριονιού έχει δόντια σε μια μακριά άκρη που δείχνουν εκτεταμένες ενδείξεις φθοράς. Βρέθηκε στη βορειοδυτική πλαγιά της μεγάλης περιοχής του κάστρου σε κτίσμα της Γαλατίας περιόδου. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε πριν από περίπου 2.250 χρόνια, όταν η κεντρική Ανατολία καταλήφθηκε από τους απόγονους των Κελτών που είχαν εισβάλει στην Ελλάδα το 278 π.Χ. Υπάρχουν λίγα γνωστά παραδείγματα πριονιών από αυτήν την εποχή. Αργότερα, κατά την ρωμαϊκή περίοδο τα πριόνια είναι πιο κοινά.
Σώθηκε μόνο η σιδερένια λάμα του πριονιού. Οι οπές στερέωσης και στις δύο πλευρές δείχνουν ότι είχε μια ημικυκλική λαβή, πιθανότατα κατασκευασμένη από ξύλο, την οποία ο ξυλουργός θα έπιανε όταν μετακινούσε τη λεπίδα εμπρός και πίσω.
Πηγή: The History Blog, ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια