Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο e-χάρτης των εβραϊκών μνημείων

Ψηφιακή περιήγηση με χάρτη θα αποκτήσουν τα εβραϊκά αρχιτεκτονικά μνημεία της Ελλάδας στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο του υπουργείου Πολιτισμο...

Ο e-χάρτης των εβραϊκών μνημείων

Ψηφιακή περιήγηση με χάρτη θα αποκτήσουν τα εβραϊκά αρχιτεκτονικά μνημεία της Ελλάδας στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο του υπουργείου Πολιτισμού, τον διαδικτυακό τόπο που αποτυπώνει μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στη προχθεσινή ημερίδα «Καταγράφοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον» η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) παρουσίασε τα πρόσφατα έργα της, που διευρύνουν και εμπλουτίζουν το Εθνικό Αρχείο Μνημείων (το οποίο χαρακτήρισε «κεφαλαιώδους σπουδαιότητας» και «αφετηρία αναπτυξιακής δυναμικής» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη). Ενδεικτικά, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Μαρία-Ξένη Γαρέζου, αναφέρθηκε προχθές μεταξύ άλλων στην ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση 2.500 κινητών αντικειμένων τού υπό κατασκευή Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στην καταγραφή 58.000 κινητών μνημείων των αρχαιολογικών μουσείων της Ηπείρου που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου κ.ά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην καταγραφή και τεκμηρίωση επιλεγμένων συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο παλαιότερων έργων και πλέον συνεχίζεται από τη ΔΔΕΑΜ σε συνδυασμό με την καταγραφή και τεκμηρίωση των συλλογών του Τατοΐου. Οπως σημείωσε ο αρχαιολόγος της ΔΔΕΑΜ Κωνσταντίνος Ανανιάδης, στο πληροφοριακό σύστημα των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων του Εθνικού Αρχείου Μνημείων βρίσκονται σήμερα πάνω από 22.000 εγγραφές αντικειμένων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι οποίες προβλέπεται να πλησιάσουν τις 25.000, περιλαμβάνοντας το σύνολο της έκθεσης καθώς και υλικό που δεν έχει εκτεθεί ποτέ και φυλλάσεται στις αποθήκες του μουσείου.

Συνολικά, οι Ψηφιακές Συλλογές Κινητών Μνημείων (που διαθέτουν έξι εξυπηρετητές και ένα σύστημα αποθήκευσης 30 Terrabyte, όπως ανέφερε ο αρχαιολόγος μηχανικός Νίκος Συρρής) περιλαμβάνουν αυτή τη στιγμή 736.207 τεκμήρια, εκ των οποίων 65.314 εμφανίζονται στη διαδικτυακή πύλη του συστήματος (nam.culture.gr). Στο πλαίσιο της περαιτέρω βελτίωσης και αξιοποίησής τους, οι ψηφιακές συλλογές, όπως και το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, θα μεταφερθούν εντός του 2024 στο ενιαίο κυβερνητικό νέφος, ενώ η ΔΔΕΑΜ βρίσκεται σε συνεργασία και με ευρωπαϊκά έργα που αφορούν τη χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας.


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια