Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο θησαυρός δισεκατομμυρίων που κρύβει το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» – Ξεκινά τον Απρίλιο προσπάθεια ανάσυρσης

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να σηκώσει αντικείμενα από το ναυάγιο του 1708 της γαλέρας Σαν Χοσέ, το οποίο πιστεύ...

Ο θησαυρός δισεκατομμυρίων που κρύβει το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» – Ξεκινά τον Απρίλιο προσπάθεια ανάσυρσης

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να σηκώσει αντικείμενα από το ναυάγιο του 1708 της γαλέρας Σαν Χοσέ, το οποίο πιστεύεται ότι περιέχει ένα φορτίο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ναυάγιο 300 ετών, που συχνά αποκαλείται το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων», υπήρξε αμφιλεγόμενο, επειδή είναι ταυτόχρονα αρχαιολογικός και οικονομικός θησαυρός.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, Χουάν Ντέιβιντ Κορέα, δήλωσε ότι οι πρώτες προσπάθειες θα γίνουν μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, ανάλογα με τις συνθήκες των ωκεανών στην Καραϊβική. Ο Κορέα υποσχέθηκε ότι θα είναι μια επιστημονική αποστολή.

«Αυτό είναι ένα αρχαιολογικό ναυάγιο, όχι ένας θησαυρός», είπε ο Κορέα μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς να γίνουμε μια χώρα στην πρώτη γραμμή της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας».


Ο θησαυρός δισεκατομμυρίων που κρύβει το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» – Ξεκινά τον Απρίλιο προσπάθεια ανάσυρσης

11 εκατομμύρια χρυσά και ασημένια νομίσματα, σμαράγδια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα

Ωστόσο, πιστεύεται ότι το πλοίο έχει 11 εκατομμύρια χρυσά και ασημένια νομίσματα , σμαράγδια και άλλο πολύτιμο φορτίο από αποικίες που ελέγχονται από την Ισπανία, τα οποία θα μπορούσαν να αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια εάν ανακτηθούν.

Ο Κορέα είπε ότι το υλικό που θα ανασυρθεί από το ναυάγιο, πιθανότατα με ρομποτικό ή υποβρύχιο σκάφος, θα μεταφερθεί σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού για ανάλυση. Με βάση τα αποτελέσματα, ενδέχεται να προγραμματιστεί μια δεύτερη προσπάθεια.

Η γαλέρα του Σαν Χοσέ βυθίστηκε σε μάχη εναντίον βρετανικών πλοίων στις 8 Ιουνίου 1708.


Εντοπίστηκε το 2015 αλλά… «βυθίστηκε» σε νομικές επιπλοκές

Η γαλέρα του Σαν Χοσέ βυθίστηκε σε μάχη με βρετανικά πλοία πριν από περισσότερα από 300 χρόνια. Εντοπίστηκε το 2015 αλλά έχει εμπλακεί έκτοτε σε νομικές και διπλωματικές διαφορές.

Το 2018, η κυβέρνηση της Κολομβίας εγκατέλειψε τα σχέδια για την ανασκαφή του σημείου, εν μέσω διαφωνιών με μια ιδιωτική εταιρεία που διεκδικεί ορισμένα δικαιώματα διάσωσης βάσει συμφωνίας της δεκαετίας του 1980 με την κολομβιανή κυβέρνηση.

Το 2018, η πολιτιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Κολομβία να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ναυάγιο.


Το ναυάγιο έχει γίνει γνωστό ως το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» λόγω του τεράστιου θησαυρού.
Το ναυάγιο έχει γίνει γνωστό ως το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» λόγω του τεράστιου θησαυρού.

Ένας οργανισμός εμπειρογνωμόνων της Unesco που προστατεύει την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά έστειλε επιστολή στην Κολομβία εκφράζοντας την ανησυχία ότι η ανάκτηση του θησαυρού προς πώληση και όχι για την ιστορική του αξία «θα προκαλούσε την ανεπανόρθωτη απώλεια σημαντικής κληρονομιάς».

«Το να επιτρέπεται η εμπορική εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κολομβίας έρχεται σε αντίθεση με τα καλύτερα επιστημονικά πρότυπα και τις διεθνείς ηθικές αρχές όπως ορίζονται ειδικά στη Σύμβαση της UNESCO για την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά», ανέφερε η επιστολή.

Η Κολομβία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, έτσι δεν είναι υποχρεωμένη να κινηθεί με βάση τα διεθνή πρότυπα και να ενημερώσει την Unesco για τα σχέδιά της για το ναυάγιο.


Κρατικό μυστικό η ακριβής τοποθεσία

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια διεθνούς ομάδας ειδικών και αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων και η ακριβής τοποθεσία του είναι κρατικό μυστικό. Το πλοίο βυθίστηκε κάπου στην ευρεία περιοχή ανοιχτά της χερσονήσου Baru της Κολομβίας, νότια της Καρχηδόνας, στην Καραϊβική Θάλασσα.

Το πλοίο έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής μάχης στις ΗΠΑ, την Κολομβία και την Ισπανία για το ποιος κατέχει τα δικαιώματα του βυθισμένου θησαυρού.


Ο θησαυρός δισεκατομμυρίων που κρύβει το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» – Ξεκινά τον Απρίλιο προσπάθεια ανάσυρσης

Το τριώροφο San José φέρεται να είχε μήκος 150 πόδια (45 μέτρα), με δοκό 45 πόδια (14 μέτρα) και ήταν οπλισμένο με 64 όπλα.

Η Κολομβία είπε ότι οι ερευνητές βρήκαν μπρούτζινα κανόνια που είναι σε καλή κατάσταση, μαζί με κεραμικά και πορσελάνινα βάζα και προσωπικά όπλα. Οι ερευνητές λένε ότι οι προδιαγραφές των κανονιών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι το ναυάγιο είναι του San José.

Οι επικριτές λένε ότι η ανύψωση του Σαν Χοσέ, που βυθίστηκε στη μάχη με βρετανικά πλοία το 1708, μπορεί να βλάψει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.


Πηγή: Enikos


Δεν υπάρχουν σχόλια