Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Περνούν στη Λότζια δύο οικόπεδα με τεράστια ανασκαφική αξία

Με την καθοριστική συμβολή της Λότζια ανοίγει ο δρόμος για να αποκαλυφθούν στο φως άγνωστα μέχρι σήμερα ευρήματα από το θρησκευτικό κέντρο τ...

Περνούν στη Λότζια δύο οικόπεδα με τεράστια ανασκαφική αξία

Με την καθοριστική συμβολή της Λότζια ανοίγει ο δρόμος για να αποκαλυφθούν στο φως άγνωστα μέχρι σήμερα ευρήματα από το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης της Κνωσού, στο οποίο έχει ήδη εντοπιστεί μια πλειάδα σπουδαίων αρχαιολογικών θησαυρών κορυφαίας ιστορικής σημασίας, όπως έχει αποκαλύψει η «Π» με αναλυτικό δημοσίευμα της στις 11-12-2018. Χθες ολοκληρώθηκε και η τελευταία τυπική λεπτομέρεια προκειμένου ο Δήμος Ηρακλείου να μπορέσει να γίνει ιδιοκτήτης δύο οικοπέδων στην περιοχή Μπουγάδα Μετόχι στην πρώτη αρχαιολογική ζώνη της Κνωσού.

Η αγορά των ακινήτων θα γίνει με χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας που θα καλύψει όλο το κόστος της απόκτησης τους από το Δήμο Ηρακλείου, που είναι προϋπόθεση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να συνεχιστεί η ανασκαφική διαδικασία.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης, πλέον έχει κλείσει κάθε τυπική λεπτομέρεια σε σχέση με την προετοιμασία της αγοράς των ακινήτων και παραδίδεται έτοιμος ο φάκελος στη νέα δημοτική Αρχή προκειμένου να κλείσει και τυπικά η όλη διαδικασία της αγοράς, εφόσον δεν έχει αντίρρηση για το όλο εγχείρημα. Πρόκειται για δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται στον οικισμό Μπουγάδα Μετόχι, στα οποία έχουν ήδη ανασκαφεί πάρα πολύ σημαντικές αρχαιότητες κάποιες από τις οποίες εκτίθενται στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης, το οποίο έχει αρχαιότητες από την περίοδο του Έβανς.

Έχει τεράστια σημασία το γεγονός ότι τα δύο ακίνητα θα αποκτηθούν από δημόσιο φορέα για να μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ανασκαφικό έργο. Θέλω να ευχαριστήσω την αρχαιολόγο και επίτιμη διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δρ. Αθανασία Κάντα για το σπουδαίο ανασκαφικό της έργο, και τον Τόμας Μπρόγκαν που είχε την πρωτοβουλία να χρηματοδοτηθεί η αγορά των ακινήτων από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας (ΙΝΣΤΑΠ) και να περάσουν στη συνέχεια στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου.


Το ιστορικό

Ειδικότερα όπως είναι γνωστό, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, στην πρώτη Αρχαιολογική Ζώνη της Κνωσού, βρίσκεται ο οικισμός Μπουγάδα Μετόχι. Η  αρχαιολόγος και επίτιμη διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δρ. Αθανασία Κάντα, ενημέρωσε το Δήμο Ηρακλείου ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν δύο αγροτεμάχια τα οποία έχουν ανασκαφικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την πενταετή συνέχιση της διερεύνησης του χώρου υπό την προϋπόθεση ότι τα δύο αγροτεμάχια θα ανήκουν στο δημόσιο και όχι σε ιδιώτες.

Παράλληλα η κ. Κάντα ζήτησε από  τη Λότζια να εγκρίνει την εξαγορά των δύο αγροτεμαχίων προκειμένου να περιέλθουν στο Δήμο Ηρακλείου επιτρέποντας να σωθούν τα αρχαία  τα οποία φωτίζουν άγνωστες πτυχές του κρητικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα θα μπορούν να είναι επισκέψιμα και να συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της πόλης. Τα ακίνητα έχουν έκταση 1.339τ.μ. και 219τ.μ.

Ο Δήμος θα πρέπει να συμβληθεί ως αγοραστής των δύο ακινήτων ως μόνα κατάλληλα αποκτώντας την πλήρη κυριότητα πλην όμως για συγκεκριμένο σκοπό. Το τίμημα θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από το Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας (ΙΝΣΤΑΠ) το οποίο θα χρηματοδοτήσει το Δήμο Ηρακλείου και έχει ήδη συμφωνήσει με τους πωλητές το τίμημα της αγοραπωλησίας το οποίο και θα καταβάλλει εξ ολοκλήρου. Το ινστιτούτο θα συμβάλλει στο συμβόλαιο της αγοράς ως τρίτος συμβαλλόμενος και θα καθορίζει το σκοπό και θα συμφωνεί στην εκπλήρωση του.


Περνούν στη Λότζια δύο οικόπεδα με τεράστια ανασκαφική αξία

Είναι χαρακτηριστική η σχετική επιστολή της κ. Αθ. Κάντα στο Δήμο Ηρακλείου στην οποία περιγράφει ότι «στο σύγχρονο οικισμό της Κνωσού Μπουγάδα Μετόχι, σε ανασκαφή που διεξήγαγα, από το 2011 έως το 2017, με χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας ήρθε στο φως το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης της Κνωσού, με μοναδική μέχρι σήμερα διαχρονία λατρείας από το 1.800 π.Χ. έως τουλάχιστον τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Πρόκειται για δύο  αγροτεμάχια στα οποία βρέθηκαν μοναδικά ευρήματα όλων των εποχών τα οποία διαφωτίζουν πλευρές του κρητικού πολιτισμού.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται ευρήματα του 1.700- 1.500 π.Χ όπως το ελεφάντινο σκήπτρο θρησκευτικής – τελετουργικής χρήσης κατάγραφο από όλες τις πλευρές με επιγραφές της Γραμμικής Γραφής Ά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιγραφή της Γραμμικής Γραφής Ά που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Βρέθηκε επίσης το εγκαίνιο δωματίου που περιείχε πολύτιμα υλικά σε μικρές μπάρες, χρυσός, αργυρός, αμέθυστος, χάντρες από lapis lazuli τάλαντου χαλκού, διπλούς πέλεκεις από χρυσό, αργυρό, χαλκό. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η εύρεση διπλού πέλεκυ από σίδηρο.

Πρώτη φορά βρίσκεται τόσο πρώιμο περίτεχνο αντικείμενο από το μέταλλο αυτό, του οποίου η χρήση και η παραγωγή αρχίζει πολύ αργότερα κυρίως μετά το 1.100 π.Χ. Άλλο σημαντικότατο εύρημα είναι η μικρή λίθινη καταγραφή σφραγίδα με Κρητική Ιερογλυφική Γραφή.

Ένα μοναδικό στην Κρήτη εύρημα του Θρησκευτικού Κέντρου της πόλης της Κνωσού, είναι ένα ξίφος διακοσμημένο με χρυσούς γρύπες που χρονολογείται στο 1.400- 1.380 π.Χ. το οποίο είχε εναποτεθεί  ως εγκαίνιο σε μικρό Μυκηναϊκό ιερό. Βρέθηκε επίσης σειρά Ρωμαϊκών αγαλμάτων και αγαλματίων εξαιρετικής τέχνης. Η διατήρηση των μοναδικών αρχιτεκτονικών καταλοίπων που έχουν βρεθεί είναι εντελώς απαραίτητη. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την πενταετή συνέχιση της διερεύνησης του χώρου υπό την προϋπόθεση ότι τα δύο αγροτεμάχια όπου έχουν βρεθεί τα σημαντικότατα αυτά αρχαία θα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι σε ιδιώτες».


Πηγή: Λ. Δαφερμάκη, Πατρίς


Δεν υπάρχουν σχόλια