Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. [Credit: Wikipedia] Ιστορικοί και θρησκευτικοί τόποι ανεκτίμητης αξίας, έχουν πέσει «θύματα» του ισραηλ...
Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. [Credit: Wikipedia] |
Η δημοσιογράφος του CNNi Νάδα Μπασίρ δείχνει το πριν και το μετά της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου.
«Για ποιο λόγο; Γιατί; Ζητάμε από τον Θεό να φέρει ειρήνη στην περιοχή. Οι ρίζες μας είναι εδώ, είμαστε εδώ 2.000 χρόνια και δεν πρόκειται να φύγουμε, μένουμε εδώ, συνεχίζουμε τη ζωή μας», δηλώνει στο CNNi ο πάτερ Χαμπίμπ Σίλας.
Τεράστιες είναι όμως οι καταστροφές και στο Μεγάλο Τζαμί, όπου εκτός των άλλων, χάθηκαν ιστορικά χειρόγραφα που φιλοξενούσε στη βιβλιοθήκη του μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Σε ερείπια έχει μετατραπεί ακόμα ιστορικό λουτρό που εκτιμάται πως είχε κατασκευαστεί στη Γάζα από τον 14ο αιώνα.
Εκκλησία Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα: Η ιστορία της
Ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Πορφυρίου, που έγινε στόχος βομβαρδισμού, είναι η παλαιότερη ενεργή εκκλησία στην πόλη της Γάζας. Βρίσκεται στη συνοικία Ζαϊτούν της Παλιάς Πόλης και πήρε το όνομά της από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, Άγιο Πορφύριο, του οποίου τα λείψανα φυλάσσονται στη βορειοανατολική πλευρά του ναού.
Αρχεία του 15ου αιώνα δείχνουν ότι για την αφιέρωση του ναού στον Άγιο Πορφύριο υπήρξε «μαρτυρία» και στην Παναγία. Το 1856 ανακαινίστηκε. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά γείσα και βάσεις που χρονολογούνται από την περίοδο των Σταυροφόρων, πολλά από τα άλλα τμήματα είναι μεταγενέστερες προσθήκες.
Η αρχιτεκτονική του ναού
Το σημερινό κτίριο φαίνεται να χτίστηκε στην κορυφή παλαιότερου ναού. Ο ναός αποτελείται από ένα ενιαίο κλίτος, δύο θολωτούς κόλπους, με προεξέχουσα ημικυκλική αψίδα. Εσωτερικά, το κτίριο έχει διαστάσεις 22,9 μέτρα επί 8,9 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αψίδας. Έχει αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ομοιότητες με τον πρώην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (σήμερα το Μεγάλο Τζαμί της Γάζας).
Υπάρχουν τρεις είσοδοι για την εκκλησία: η δυτική έχει στοά με τρεις μαρμάρινους κίονες που στηρίζουν δύο οξυκόρυφα τόξα. Οι βάσεις των μαρμάρων χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφόρων.
Η είσοδος μπορεί να γίνει και από την πρόσοψή του ή από μια πλαϊνή πόρτα που ανοίγει σε μια σύγχρονη στοά με σκάλες. Τα κολοσσιαία τείχη του στηρίζονται σε οριζόντιους μαρμάρινους και γρανιτένιους κίονες και παραστάδες.
Πηγή: CNN, Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια