Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σφραγίδα 4000 ετών βρέθηκε στην αρχαία πόλη Kalba στον Κόλπο του Ομάν

Αεροφωτογραφία των ανασκαφών στην Κάλμπα. [Credit: Αρχαιολογική Αρχή Sharjah / K. Kamyab] Οι αρχαιολόγοι της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών ...

Αεροφωτογραφία των ανασκαφών στην Κάλμπα. [Credit: Αρχαιολογική Αρχή Sharjah / K. Kamyab]
Αεροφωτογραφία των ανασκαφών στην Κάλμπα. [Credit: Αρχαιολογική Αρχή Sharjah / K. Kamyab]

Οι αρχαιολόγοι της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (OeAW) που έκαναν ανασκαφές στην προϊστορική παράκτια τοποθεσία Kalba στον Κόλπο του Ομάν ανακάλυψαν αδιάσειστα στοιχεία για εκτεταμένα εμπορικά δίκτυα που χρονολογούνται πριν από περίπου 4500 χρόνια.

Η Kalba, που βρίσκεται στο εμιράτο της Sharjah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναδείχθηκε σε κομβικό σημείο αυτών των πρώιμων εμπορικών δικτύων και κατοικήθηκε επίμονα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως την Εποχή του Σιδήρου (περίπου 2500-600 π.Χ.). Παρά τις περιβαλλοντικές μεταβολές προς την ξηρασία, η στρατηγική θέση της Kalba διευκόλυνε την ανθεκτικότητά της ως εμπορικού κέντρου. Η γειτνίασή της με το Wadi Ham παρείχε έναν ζωτικό σύνδεσμο μεταξύ της ανατολικής ακτής, της ερήμου και των θαλάσσιων οδών, καθιστώντας την κρίσιμη πύλη τόσο για τα χερσαία καραβάνια όσο και για το θαλάσσιο εμπόριο.

Η σημασία του ρόλου της Kalba σε αυτά τα δίκτυα γίνεται εμφανής μέσα από την ανακάλυψη αντικειμένων κατασκευασμένων από εξωτικά υλικά που δεν είναι ενδημικά της περιοχής. 


Θραύσμα λίθινου αγγείου τύπου Umm an-Nar (KAL21/55/3/1) (Μοντέλο 3D: Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο & Leibniz-Zentrum für Archäologie· Börner & C. Schwall)
Θραύσμα λίθινου αγγείου τύπου Umm an-Nar (KAL21/55/3/1) (Μοντέλο 3D: Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο & Leibniz-Zentrum für Archäologie· Börner & C. Schwall)

Η Kalba ερευνήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Αλλά οι ανασκαφικές εργασίες διακόπηκαν. Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με την Αρχή Αρχαιολογίας της Σάρτζα, ξανάρχισαν τις ανασκαφές το 2019.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ενδείξεις επεξεργασίας χαλκού, που πιθανότατα προήλθε από κοντινά κοιτάσματα στα όρη Hajar μαζί με αντικείμενα από πυριτόλιθο, ίασπη και χαλκηδόνιο, ενδεικτικά του εμπορίου σε μεγάλες αποστάσεις.

Στο επίκεντρο των ευρημάτων βρίσκεται η ανακάλυψη μιας σφραγίδας τύπου "Περσικού Κόλπου" στην Kalba, κατασκευασμένης από μαλακό λίθο και χρονολογούμενης στα τέλη της τρίτης χιλιετίας π.Χ. 


Σφραγίδα τύπου (KAL23/709/3/1) από μαλακό λίθο που βρέθηκε στην Kalba. [Credit: H. David-Cuny / Antiquity 2024]
Σφραγίδα τύπου (KAL23/709/3/1) από μαλακό λίθο που βρέθηκε στην Kalba.
[Credit: H. David-Cuny / Antiquity 2024]

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι μια παράκτια κοινότητα με πολλαπλές βιοτεχνίες όχι μόνο καταλαμβάνει μια ευνοϊκή οικολογική θέση αλλά και χρησιμοποιεί εξελιγμένες και προσαρμοστικές στρατηγικές προμήθειας πρώτων υλών.

Η ίδια η σφραγίδα προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη συγχώνευση των ανατολικών και δυτικών εικονογραφικών παραδόσεων. Απεικονίζοντας έναν ταύρο και πιθανώς ένα λιοντάρι σε στάση επίθεσης, η σφραγίδα αντανακλά επιρροές από τις σφραγίδες της κοιλάδας του Ινδού καθώς και από τις κυλινδρικές σφραγίδες της Μεσοποταμίας. Αυτή η σύνθεση μοτίβων υπογραμμίζει τον μοναδικό χαρακτήρα της Kalba ως παράκτιου εμπορικού κόμβου, όπου συγκλίνουν ποικίλες πολιτιστικές επιρροές.

Επιπλέον, η έρευνα αναδεικνύει τη συνεκτική φύση των πρώιμων εμπορικών δικτύων, με την περιοχή του Κόλπου να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Μέσω ενός συνδυασμού στρατηγικής θέσης, στρατηγικών προμήθειας πρώτων υλών και πολιτιστικής σύνθεσης, η Kalba αναδείχθηκε σε κέντρο εμπορίου, διαμορφώνοντας το οικονομικό τοπίο της περιοχής.


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Schwall C, Brandl M, Börner M, et al. (2024). Kalba: research on trade networks of a prehistoric coastal community on the Gulf of Oman, United Arab Emirates. Antiquity:1-8. doi:10.15184/aqy.2024.45


Πηγή: Enikos, Archaeology News


Δεν υπάρχουν σχόλια