Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκός δρόμος με κιονοστοιχίες βρέθηκε στην Αττάλεια

Ένα μεγάλο τμήμα ενός ρωμαϊκού δρόμου με κιονοστοιχίες ανακαλύφθηκε στο θέρετρο της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία. Μέχρι στιγμής έχει αποκαλυ...

Ρωμαϊκός δρόμος με κιονοστοιχίες βρέθηκε στην Αττάλεια

Ένα μεγάλο τμήμα ενός ρωμαϊκού δρόμου με κιονοστοιχίες ανακαλύφθηκε στο θέρετρο της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία. Μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ένα τμήμα τοίχους μήκους 100 μέτρων, αλλά οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι θα βρουν πολύ περισσότερα, έως και 800 μέτρα του τοίχου με την κιονοστοιχία.

Το ογκώδες τείχος αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών γύρω από τον πύργο Hıdırlık, ένα ορόσημο της πόλης που χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της πόλης. Βρίσκεται στη διασταύρωση των τειχών της πόλης και του θαλάσσιου τείχους, η αρχική τετράγωνη βάση του μπορεί να έχει κατασκευαστεί ήδη από την ελληνιστική περίοδο (323 - 32 π.Χ.). Πήρε την τελική της μορφή στη ρωμαϊκή εποχή, (1ος ή 2ος αιώνας μ.Χ.), όταν χτίστηκε ο κυκλικός δεύτερος όροφος, δίνοντάς του το σχήμα και το ύψος που έχει σήμερα.


Ρωμαϊκός δρόμος με κιονοστοιχίες βρέθηκε στην Αττάλεια

Ο αρχικός σκοπός του δεν είναι βέβαιος, αλλά η σημερινή επιστημονική συναίνεση είναι ότι ήταν ένα μαυσωλείο που χτίστηκε για την οικογένεια του Marcus Calpurnius Rufus, μια σημαντική συγκλητική και προξενική οικογένεια τον 1ο αιώνα μ.Χ. Οι Βυζαντινοί το μετέτρεψαν σε αμυντικό πύργο, ενσωματώνοντάς το στα τείχη της πόλης. Στις επόμενες εποχές χρησιμοποιήθηκε επίσης ως φάρος.

Σήμερα είναι ένα αγαπημένο σύμβολο της πόλης. Ξεκινώντας το 2020, ο δήμος ξεκίνησε ένα έργο συντήρησης και ανασκαφής, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του πύργου και εξερευνώντας αρχαιολογικά τον περιβάλλοντα χώρο. Μέχρι στιγμής, έχουν αποκαλυφθεί τα λείψανα λουτρών, ψηφιδωτών δαπέδων και ενός κρητικού εργοστασίου παραγωγής πάγου. Η πόλη σχεδιάζει να κατασκευάσει ξύλινους διαδρόμους και ένα κατάστρωμα παρατήρησης πάνω από τα υπόγεια λείψανα που θα είναι το μεγαλύτερο της Τουρκίας.


Ρωμαϊκός δρόμος με κιονοστοιχίες βρέθηκε στην Αττάλεια

Οι δομικές εργασίες στον πύργο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το κατάστρωμα παρατήρησης έχει προγραμματιστεί να ανοίξει αυτό το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, η ανασκαφή συνεχίζεται και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να αποκαλύψουν όλο το μήκος της σωζόμενης κιονοστοιχίας.


Πηγή: The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια