Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής του αναδόχου που θα κατασκευάσει το μουσειακό κέλυφος προστασίας και ανάδειξης των «Δεσμωτών του Φαλήρου»...
Το μουσειακό κέλυφος θα προστατεύει τα ευρήματα στο σημείο του αρχικού εντοπισμού τους, αλλά και θα φιλοξενεί το εποπτικό υλικό και τους χώρους εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει το μουσειακό κέλυφος προστασίας και ανάδειξης των «Δεσμωτών του Φαλήρου», στο σημείο όπου εντοπίστηκαν το 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η τεχνική εταιρεία ΜΤ ΑΤΕ, η οποία στο επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να κατακυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Φωτορεαλιστική απεικόνιση του κελύφους των «Δεσμωτών», που θα αποτελείται από έναν υπόγειο χώρο και έναν επίγειο. |
Σειρά έχει η υπογραφή σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και η κατάθεση από τον ανάδοχο της μελέτης εφαρμογής (ώστε να οριστικοποιηθεί η εγκεκριμένη προμελέτη του έργου), η οποία θα χρειαστεί την έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟ. Το έργο θα υλοποιηθεί με το σύστημα μελέτης – κατασκευής προς επιτάχυνση της ολοκλήρωσής του και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το 2025.
Ειδικότερα, η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται από τη διαδικασία επιλογής αναδόχου σε δεκατέσσερις μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι οι «Δεσμώτες του Φαλήρου», οι 78 αλυσοδεμένοι ανθρώπινοι σκελετοί του 7ου π.Χ. αιώνα που ανασκάφηκαν το 2016 από τη δρα Στέλλα Χρυσουλάκη στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ (και των οποίων η ταυτότητα παραμένει μυστήριο), συνιστούν ένα ιδιαίτερα ευάλωτο εύρημα, καθώς μετά την ανακάλυψή του, το οστεολογικό υλικό έμεινε εκτεθειμένο σε φθορές λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών.
Από τις αρχές του 2023 τα ευρήματα έχουν μετακινηθεί σε θέση παρακείμενη του χώρου εύρεσής τους, όπου προστατεύονται και συντηρούνται σε ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, όχι όμως χωρίς να εξακολουθεί να επείγει η οριστική τοποθέτηση και η συστηματική συντήρησή τους («Κ», 17.10.23). Βάσει της προμελέτης του, το μουσειακό κέλυφος που θα κατασκευαστεί από τον ανάδοχο του διαγωνισμού, θα αποτελείται από έναν υπόγειο χώρο 450 τ.μ., όπου οι «Δεσμώτες» θα προστατεύονται στο σημείο του αρχικού εντοπισμού τους, καθώς και από έναν επίγειο χώρο, 425 τ.μ., όπου θα φιλοξενούνται το εποπτικό υλικό, οι υποδομές λειτουργίας και οι χώροι εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια